Hopp til innhold

17 dager OL – 8 dager vitenskap

Ja, det blir det dersom du velger å starte de kommende ”kinadagene” klokken 12.03 med Verdt å vite på NRK, P2. På OL’s åpningsdag, fredag 8.august, skal vi til Tianjin sammen med en gruppe norske og kinesiske forskere.

OL-inspirert dekorasjon
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Det er miljøforsking det dreier seg om. Byen Tianjin ligger 10 mil sørøst for Beijing. Til tross for at det allerede bor 9 millioner mennesker her, er planen å lage en slags urban korridor mellom denne havnebyen og hovedstaden med sine 13 millioner innbyggere.

Hør Verdt å vite om norskkinesisk forskningssamarbeid

- Det går ikke dersom de ikke får orden på vannsituasjonen, sier professor Petter Jensen fra UMB på Ås.

Petter Jensen, UMB

Professor Petter Jensen

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Han er med som ekspert på vann inn og vann ut og kan fortelle at egentlig er det krise. Nord-Kina er i utgangspunktet svært tørt. Mer vann må gjøres tilgjengelig og da må vannet brukes flere ganger. Hvilket betyr at den eneste bærekraftige løsningen ligger i å skille svartvann (toalettet) fra gråvann (resten).

I tillegg må man bruke vakumtoalett for å redusere vannmengden. En løsning som også åpner for å skaffe mer næringsrig gjødsel til det kinesiske landbruket. For i Midtens rike er det tradisjon for å bruke menneskelig avføring som gjødsel på jordet.

– På landet kan du fremdeles se karpedammer som gjødsles direkte fra utedoen. Det gir gode vekstvilkår for bunnvegetasjonen som igjen er mat for fiskene, sier Petter Jensen

Sinciere

Det er Sino-Norwegian Centre for Environmental and Social Research som arrangerer denne turen. Sinciere er et samarbeidsorgan med Universitetet i Oslo og en rekke norske miljø- og samfunnsforskningsinstitutter på den ene siden og tilsvarende institutter og Vitenskapsakademiet på kinesisk side.

Senteret skal fungere som en katalysator og en tverrfaglig møteplass for miljøforskningssamarbeid mellom Kina og Norge. Senteret skal knytte naturvitenskap sammen med samfunnsvitenskap og økonomi, i den hensikt å gi kinesiske beslutningstagere et hensiktsmessig verktøy.

Lederen for Sinciere, professor Rolf Vogt, svarte slik når vi spurte om kineserne tar de rette miljøvalgene?

- Ja, det gjør de, men det synes ikke så godt. I Kina i dag går alt i hundre og uansett hvilke tiltak de setter inn så peker nåla gærne veien. De rekker ikke å gjøre nok i forhold til de sterke utviklingsmekanismene som ligger i det at markedskreftene nå er sluppet løs.

- Utad kan det, fordi det går så fort i svingene, virke om dette er noe de ikke bryr seg om. Mitt inntrykk er at myndighetene har stort fokus på dette området og at de ønsker å gjøre de rette tingene; slik at de kan gi et Kina som de kan være stolte av videre til sine barn og barnebarn. Det betyr mye for kineserne.

Et land med store utfordringer

Valter Angell sier Kinas største problem dels er å få fordelt veksten slik at den også kommer de fattige til gode og i tillegg få dette til uten å ødelegge miljøet.

Hør hele intervjuet med forskeren fra Norsk utenrikspolitisk institutt

Kina-serie i Verdt å vite

Fra og med fredag 8. august og åtte hverdager framover kan du på P2 klokken 12.03 bli med til Midtens rike (mandag tom torsdag sendes programmet også i reprise klokken 22.45).

Kinaserie i "Verd å vite"

Fredag 08.08

Sinciere og Tianjin. Om norskkinesisk forskningssamarbeid.

Mandag 11.08

Bli med til Shanghai og Zunyi.

Tirsdag 12.08

Vi kjører tog, snakker om luftforurensning og inntar et interessant måltid.

Onsdag 13.08

Bambus, verdens største og kanskje også viktigste gress.

Torsdag 14.08

Norsk miljøbistand i Zunyi.

Fredag 15.08

Kull i Kina.

Mandag 18.08

Kvikksølvlandet.

Tirsdag 19.08

Økobyen Dongtan.