Hopp til innhold

Slik forklarer Vollvik munnbind-saken: – Ingen kan stemple oss som pandemi-profitører

Gründerkjendis Idar Vollvik (52) var trønderen som ble folkehelt i Bergen. Så ble han siktet for å selge feilmerkede munnbind. Nå snakker han ut om dramaet siste uken.

Idar Vollvik, 4. september 2020

LAGERET: Idar Vollvik møtte NRK ved et av lagrene som politiet aksjonerte mot tidligere denne uken.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

– Jeg hadde blitt forbanna selv hvis noen kjøpte inn produkter med lavere kvalitet for å tjene penger på det, sier Vollvik til NRK fredag.

Tirsdag denne uken ble forretningsmannen og gründerkjendisen fra Trøndelag pågrepet på vei til jobb i Bergen. Han er siktet for å ha pakket om og feilmerket munnbind, som er solgt videre til forbrukere på nettbutikken Ludostore.

Politiet mener å kunne dokumentere at Vollviks selskap har pakket om ikke-medisinske munnbind som deretter er blitt solgt som kirurgiske munnbind.

– Det er jo ikke noe kriminelt

To dager etter løslatelsen lar 52-åringen seg for første gang intervjue av pressen om anklagene. Vollvik hevder hardnakket at han ikke har gjort noe galt med vitende og vilje.

– Å gå etter meg for sånt, det er surrealistisk at de bruker tid på det. Jeg føler at den oppmerksomheten rettet kun mot oss og hvor hardt det har rammet, er helt ute av perspektiv, sier Vollvik til NRK fredag.

Vollvik innrømmer at de har pakket om munnbind fra 50-pakninger til 10-pakninger.

– Det er jo ikke noe kriminelt. Men vi har gjort feil. Vi har tatt for lett på blant annet merking, sier han.

Vollviks kone, Anita Vollvik er også siktet for å ha feilmerket munnbind.

Hun er oppført som daglig leder i ektemannens selskap Vovi AS, men nekter straffskyld og vil ikke la seg avhøre. Det sier hennes advokat Brynjar Meling til NTB.

Aksjon mot Idar Vollvik-lokale på Titlestad i Bergen

AKSJON: Politiet gjennomsøkte tre av Vollviks lagre i Bergen tirsdag.

Foto: Cato Heldal Kristensen

Møtte politiet mandag

Idar Vollvik mener alt gikk knirkefritt frem til de fikk inn et parti med munnbind 19. august. Det hadde Vollvik kjøpt av en annen norsk importør. Vollvik sier han var overbevist om at det var godkjente munnbind.

– Jeg tok for gitt at alle andre ble behandlet like strengt som oss, sier han.

Vollvik har også mottatt et parti med munnbind fra Nederland, der kartongene var våte. De ansatte ved Vovi pakket dem inn i plast.

– Det så ikke ut til å være noen feil med dem. Vi har betalt for type 1, bestilt det og fakturert for det, sier han.

Legemiddelverket: – Ompakking er ikke lov

Mandag hadde Vollvik møte med politiet for å snakke om det er lovlig å legge pakker med munnbind av samme type over i en ny eske, der fabrikknavn og lot-nummer ikke stemmer overens med munnbindene.

– Vi er i tvil om det i dag. Verken politiet eller jeg vet om det er rett, sier han.

Seniorrådgiver Peter Alexander Strømme i Legemiddelverket bekreftet overfor NRK fredag at slik merking er ulovlig.

– Ompakking, for eksempel hvis du har munnbind i en emballasje på 50 og pakker om til 10, er ikke tillat. Det er kun tillat dersom aktøren har en avtale med produsenten, sier Strømme.

Idar Vollvik, munnbind

SIKTET: Dette er blant eskene politiet beslagla og bygger siktelsen mot Idar og Anita Vollvik på.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Konen siktet

Fredag bekreftet politiet til NRK at den andre siktede i saken er Vollviks kone.

Seriegründeren sier at han tar på seg alt ansvar dersom det er gjort noe feil.

– Ingen andre har noen feil eller noen skyld. Det er jeg som har gitt dem instrukser, men i god tro og etter beste evne, sier Vollvik.

Tirsdag morgen ble han pågrepet da han skulle begynne arbeidsdagen på sitt kontor på Minde.

– Da jeg satt i avhør hos politiet, satt hun som avhørte meg med en håndspritflaske som jeg så var to ting på som gjorde at den var ulovlig å selge. Det var ikke datomerking og ikke varseltrekant, sier 52-åringen.

Har ikke solgt til helsevesenet

Vollvik garanterer at han har full oversikt over at han ikke har solgt munnbind til helsevesenet.

– Ingen kan stemple oss som pandemi-profitører, sier han.

Han sier de feilmerkede munnbindene fra den norske importøren ikke var noe billigere enn de andre han har kjøpt.

– Det ligger ingen vinningshensikt bak, sier seriegründeren.

Vollvik lover at de skal rette opp overfor dem som har kjøpt munnbind som kan være feilmerkede.

– Det er ikke sikkert vi har lurt noen, det må vi få avdekket, sier han.

Vollvik antar at det er mellom 200 og 300 privatkunder som kan ha kjøpt feilmerkede munnbind fra forsyningen de fikk fra den norske importøren.

Bærer esker med munnbind Idar Vollvik

STORE BESLAG: Politiet beslagla både esker med munnbind og elektronisk utstyr da de gjennomførte ransaking på tre adresser tilknyttet Vollvik på tirsdag. Her fra hovedkvarteret i Kanalveien på Minde i Bergen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Hele Norge har syndet

– På apoteket får du munnbind i en plastpose. Det er ingen merking, ingen bruksanvisning, ingenting. Vi unnskylder oss ikke, selv om andre også er dårlige. Vi sier bare at sånn har det vært. Men det er kun vi som har vært i gapestokken, sier Vollvik.

Vollvik sier de ikke vet hvor mange feilmerkede munnbind som kan ha nådd markedet. Tallet kan være mellom 200.000 og 400.000.

– Hele Norge har syndet på dette. Det er feil, vi legger oss helt flat. Men jeg syns ikke det er kriminelt.

Vollvik sier de har pakket om munnbind hele tiden. De har fått tusenvis av munnbind levert, samtidig som folk har ønsket å kjøpe i mindre kvantum.

Slo til mot tre adresser

Politiet slo til mot tre adresser knyttet til Vollvik og hans selskap Vovi, hvor kona Anita Vollvik er daglig leder. Patruljene på stedene beslagla blant annet flere esker med munnbind, samt elektronisk utstyr.

Vollvik måtte overnatte i en celle og ble først løslatt onsdag ettermiddag, etter omfattende avhør. Han nekter straffskyld, men erkjenner ompakking .

Torsdag la Legemiddelverket ned forbud mot omsetning og markedsføring av munnbind i Vollviks nettbutikk frem til situasjonen er avklart.

Samme dag gikk Vollvik ut med en pressemelding på vegne av Ludostore hvor han erkjente ompakking av munnbind og tok selvkritikk på mangelfull merking. Han forsikret der at både han og selskapet akter å samarbeide med politiet.

«Jeg føler meg imidlertid overbevist om at den videre etterforskning vil vise at vi handlet i god tro», skrev Vollvik i pressemeldingen.

Chess-gründer Idar Vollvik i 2005

CHESS-GRÜNDEREN: Vollvik, her fotografert i 2005, gjorde stor suksess med mobilselskapet Chess, ikke minst gjennom et svært profilert sponsorsamarbeid med eliteserieklubben Brann. Chess ble kjøpt opp av Telia i 2006.

Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Hentet fotballspillere og stjerner til Bergen

Idar Vollvik flyttet fra Roan i Trøndelag til Bergen i 1989 og er mest kjent for å være gründeren bak mobilselskapet Chess.

Gjennom selskapet sponset han Brann tidlig på 2000-tallet og ble nærmest folkehelt i Bergen ved å kjøpe stjernespillere til klubben og arrangere konsert med Kurt Nilsen og Bryan Adams på Brann Stadion i 2004.

Vollvik skapte da store overskrifter ved å gi den da ferske Idol-vinneren Nilsen hele én million kroner i honorar for å varme opp for Adams.

Trønderen var også sterkt delaktig i å hente Rolling Stones til Bergen to år senere.

52-åringen har også mye vært mye på TV, først som dommer i gründerrealityen «Skaperen» og ikke minst i «Skal vi danse», begge på TV 2.

De siste årene har Vollvik blant annet drevet nettbutikken Ludostore fra sitt hovedkvarter i Kanalveien i Bergen.

Idar Vollvik og Anette Stokke i Skal vi danse på TV 2 i 2014

DANSELØVE: Idar Vollvik med sin dansepartner Anette Stokke i TV 2-programmet «Skal vi danse» i 2014. Trønderen røk ut i sesongens sjuende program.

Foto: Audun Braastad / Braastad, Audun