Vil ha 35.000 på Bergen Travpark

Arrangør av Alan Jackson-konserten vil utfordre Valle Hovin som konsertsted.

Bergen Travpark

NY KONSERTSCENE: På lørdag vil scenen stå inne på selve løpebanen, bak gjerdet i forkant, mens publikum blir stående dels på banen og på parkeringsplassen foran.

Foto: NRK

Til helgen samles 20.000 country-entusiaster på Haukås i Åsane, til det som blir Bergens største countrykonsert noensinne. Amerikanske Alan Jackson spiller i Norge for første gang, og billettene ble revet bort så fort at 50-åringen satte opp ekstrakonsert i Skien.

LES MER: Ekstrakonsert i Skien

- Må gjøre noen grep

Men dersom det hadde vært opp til arrangøren, ville langt flere fått slippe inn på konserten.

- Vi har fått begrensninger på kapasiteten, og må gjøre noen grep til neste gang for å kunne ta inn flere folk. Men når det er gjort, regner jeg med at vi kan ta inn mellom 30.000 og 35.000 tilskuere, sier daglig leder i Det Gode Selskap AS, Gunnar Anthun, til nrkhordaland.no.

I så fall vil Bergen Travpark kunne bli et alternativ til Valle Hovin, som er Norges klart største konsertarena. De største alternativene i Bergen er Koengen (22.000) og Brann Stadion, som nå er godkjent for 30.000 tilskuere ved konsertbruk.

Transport viktig utfordring

Men Anthun vedgår at en del må gjøres før man kommer så langt. En av de største utfordringene er transportering av folk til og fra konserten. Bergen Travpark ligger like ved Steinestøvegen, en tofelts europavei (E 39) med fartsgrense 60 km/t.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alan Jackson

MEGASTJERNE: Alan Jackson besøker Norge for første gang denne uken.

Foto: Bill Waugh / AP

Veien er hovedinnfartsåre fra nord, og politiet har allerede forberedt en rekke tiltak for å gjøre veien fremkommelig for andre trafikanter før, under og etter konserten.

- Myndighetene vil se at transportløsningen fungerer på Alan Jackson-konserten før de gir tillatelse til utvidelse av kapasiteten, sier Anthun.

- Det er dette som gjør at vi har lagt oss på 20.000 denne gangen. Dersom transporten går fint på denne konserten, kan vi vurdere å øke kapasiteten neste gang hvis arrangøren ønsker det, sier Trond Helge Søreide i Skansen Consult, som har gjort sikkerhetsanalyser for Det Gode Selskap i forkant av konserten.

LES MER: Slik skal de unngå Jackson-kaos

- Ser ikke noen problemer

Det er politiet og brannvesenet som gir nødvendige tillatelser for bruk av arenaen. Tilsynsleder Erik Tufte i Brannvesenet i Bergen sier det ikke er noe i veien for 30.000-35.000 mennesker på Bergen Travpark, så sant arrangøren kan levere en brannteknisk rapport i forkant som viser at arrangementet blant annet har tilstrekkelig med rømningsveier og lett adkomst for utrykningskjøretøyer.

- Dersom alt dette er på plass, ser jeg ikke noe problem ved å ha så mye folk der. Det eneste måtte være logistikken, sier Tufte til nrkhordaland.no.

Ved konserten kommende helg blir publikum anbefalt å ta busser, som vil gå i skytteltrafikk fra Bergen, Åsane og Knarvik til travbanen på Haukås.

Må styrke fundamentet

Arrangøren Det Gode Selskap, som leier banen av Bergen Travpark, har allerede bestemt seg for å inkludere bussbillett i billettprisen ved neste konsert, for på den måten gjøre det obligatorisk for konsertgjengerne å bruke buss til og fra.

Men også arenaen trenger store utbedringer før en enda større konsert kan avholdes på Haukås. Ifølge Trond Helge Søreide i Skansen Consult må scenen i så fall flyttes lenger inn på banen, noe som gjør at noen områder med vann i midten av banen må fylles igjen.

- Vi er nødt til å gjøre noe med fundamentet på banen for at det skal tåle påkjenningen av både en tung scene og så mye folk. Foran denne konserten har vi gravd opp tusen kvadratmeter, skiftet ut massene og lagt stålplater oppå, for at grunnen skal tåle scenen. For å utvide kapasiteten, må vi gjøre det samme med ytterligere seks tusen kvadratmeter. Det har vi konkrete planer om å gjøre, sier Anthun.

- Har dere begynt å sondere markedet i forhold til konserter neste år?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Anthun hemmelighetsfullt.

LES MER: Alan Jackson klar for Bergen