Hopp til innhold

Vil bosette 264 asylsøkere ved oljebase

Nedgangstidene i oljebransjen kan avhjelpe UDI i flyktningkrisen. På Sotra vil de gjøre tomme arbeidsbrakker om til permanent mottak for flere hundre asylsøkere.

CCB Ågotnes brakker

ASYLMOTTAK?: Brakkebyen ved CCB-basen på Ågotnes ble bygget i 2008 og 2012. Nå står mange av de 352 rommene tomme grunnet nedgangen i oljebransjen, og brakkene kan i stedet bli brukt til asylmottak.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

En brakkeby for gjestearbeidere i oljebransjen ved CCB-basen på Ågotnes kan bli omgjort til asylmottak for opptil 264 personer. CCB-ledelsen har vært i møter med både Utlendingsdirektoratet (UDI) og kommuneadministrasjonen i Fjell på Sotra.

– Dette er blitt aktuelt som følge av den situasjonen Norge står overfor. Å ivareta det behovet UDI har, er ikke akkurat noe man har dårlig samvittighet for, sier Cristian Carter, CCBs daglige leder for Ågotnes Næringspark.

Tallet på asylsøkere som kom til Norge i august, var det høyeste for en enkeltmåned på 20 år. At tallet igjen ble doblet i september, sier det meste om utfordringene for UDI.

De trenger 15.000 nye mottaksplasser for å ta unna for den store asylsøkerstrømmen, og har understrekt behovet for raske prosesser og langsiktige løsninger. Ved CCB-basen kan de få begge deler.

– Vi vurderer dette som meget interessant og velegnet, sier Atle Berge, regiondirektør for Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland i UDI.

Marianne Bjorøy

POSITIV: Ordfører i Fjell, Marianne Bjorøy (Ap), er positiv til planene, men understreker at hun skal ta saken om med de andre politiske partiene. Hun håper også på mer penger fra regjeringen for å kunne skape et godt tjenestetilbud for beboerne på det eventuelle nye asylmottaket.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Står tomme

CCB påpeker at tilknytningen til forsyningsbasen kan skape utfordringer grunnet industriaktiviteten, men sier de har tro på at det skal la seg løse.

UDI skal snart på befaring i brakkebyen, som mer eller mindre står tom grunnet nedgangen i oljebransjen, og regner med at en beslutning vil bli tatt i løpet av et par uker.

CCB har ifølge Vestnytt, som først omtalte saken, allerede vært i kontakt med Hero, Lopex og Norsk Folkehjelp med tanke på å drifte mottaket.

Brakkebyen består av fire brakker med 88 sengeplasser i hver. Det er tre av brakkene som vurderes omgjort til asylmottak

CCB Ågotnes brakker

264 SENGEPLASSER: Det er tre av brakkene, som hver har 88 rom, som vurderes omgjort til asylmottak.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

UDI vet ikke ennå hvor mange asylsøkere det blir aktuelt å bosette, men sier de vurderer oljebasen som egnet for et permanent mottakssenter.

– Vi har behov for veldig mange plasser, mellom to og tre tusen i vår region, og da er slike store anlegg viktige. Vi får en rekke tilbud, men mange lokaler er for små eller uegnede, sier Berge i UDI.

LES OGSÅ: UDI desperat etter husly for asylsøkere – håper kommunene tar ansvar

Lang tradisjon

UDI oppfatter Fjell kommune som svært positive til planene.

Atle Berge

HÅPER PÅ RASK AVGJØRELSE: Atle Berge i UDI sier de venter på det konkrete tilbudet fra CCB.

Foto: NRK

– Det er veldig flott at vi har en kommune som er så engasjert og ønsker å stille opp. De viser stor forståelse for situasjonen vi er i, sier Berge.

Ordfører Marianne Bjorøy (Ap) sier politikerne ble informert av rådmannen om saken tidligere denne uken, og understreker at den ennå ikke er tatt stilling til politisk.

– Men jeg personlig er positiv til å diskutere dette, sier Bjorøy.

Hun sier kommunen tradisjonelt har vært positive til å ta imot flyktninger.

– Vi har gjort det vi har blitt bedt om å gjøre, og litt til. I år er det kommet 53 flyktninger til Fjell, og innbyggerne har virkelig stilt opp for å få det til å fungere, sier Bjorøy.

LES OGSÅ: Finkjemmer landet etter flyktningeboliger