Hopp til innhold

Tannlegeassistenter får medhold

Trygderetten snur i kvikksølvsaken - nå får to av de tidligere tannlegeassistentene erstatning. – Dette vil åpne muligheter for flere, mener yrkesskadeekspert.

Video 517c6950-11ee-45fd-9db7-0792e4b7d572.jpg

Oliva Rød er en av to tannlegeassistenter som har fått medhold i kvikksølvsaken.

Etter at mange tidlgiere tannlegeassistenter har kjempet en årelang kamp for å få erstatning for kvikksølvforgifting, snur nå Trygderetten for første gang og gir to av disse kvinnene medhold i saken.

– Jeg forventet nærmest at jeg skulle få en oppreisning, sier Oliva Rød.

Enorme helseplager etter arbeidet

Rød er fra Aukra i Møre og Romsdal, og den første kvinnen med kvikksølvskader som blir trodd av Trygderetten. I nesten 30 år jobbet hun som tannlegesekretær, og knadde amalgam med hendene for å holde det mykt.

Kobberamalgam

Tannlegeassistentene varmet opp kvikksølv på denne måten, uten beskyttelse.

Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK


Etter å ha arbeidet på denne måten, kom helseplagene: blødene hender, blod i urinen, sterke smerter og konstante blødninger. Hun hadde også problemer med skjelvende hender og redusert hukommelse.

– Det var aldri snakk om hvordan vi skulle beskytte oss, sier den tidligere tannlegesekretæren.

Håper saken skaper presedens

I høst fortalte NRK Brennpunkt at avslagene baserer seg på faktafeil. Kort tid etter snudde altså Trygderetten. Få dager etter at Oliva Rød vant fram fikk også en annen tannlegeassistent fått medhold i Trygderetten.

– Det må bety at NAV går gjennom de rutinene de har og lager et helt annet regime, sier helsepolitisk talskvinne i KrF, Laila Dåvøy.

Tror du denne saken vil sette presidens?

– Ja, det både tror og håper jeg, sier Dåvøy.

Laila Dåvøy

Laila Dåvøy håper medholdet fører til at flere av kvinnene vinner frem.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Åpner muligheter for flere

Rundt ti tusen norske tannlegeassistenter har blitt usatt for kvikksølveksponering. Opp gjennom årene har mange av disse kjempet mot NAV og Trygderetten, uten å bli trodd. Dette kan bane vei for mange andre, sier en av landets fremste eksperter innen yrkesmedisin.

– Dette gir en ny utvikling i saken, sier avdelingsdirektør Tor Aasen på Yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland sjukehus.

Beskyttelse er viktig når man jobber med kvikksølv.

Slik beskytter tannleger seg nå, når de jobber med kvikksølv.

Foto: Anders M. Leines / NRK

At Trygderetten nå har snudd i saken, og gikk to kvinner medhold, vil få store konsekvenser.

– Trygden må trolig godkjenne et stort antall saker. Det gjelder ikke bare denne gruppen, men en rekke grupper, sier Aasen.

NAV avventer anke

Det er ennå uvisst om NAV vil anke de to kvikksølv-sakene.

– Vi bruker disse kjennelsene nå som en del av en større utredning hvor vi ser på vårt arbeid med disse kvikksølvsakene, nettopp for å se om NAV praktiserer for strengt eller om det er noe på regelverksiden man må gjøre noe med, slik at flere får innvilget sine søknader, sier kommunikasjonsdirektør i NAV, Martin Apenes.

LES OGSÅ: Får ikke erstatning hos NAV