Hopp til innhold

Får ikke erstatning hos NAV

Bjørgunn Isaksen fra Bodø blir nektet erstatning fra NAV, selv om hun har fått påvist skader etter arbeid med kvikksølv.

Bjørgunn Isaksen

Bjørgunn Isaksen (61) er en av i alt 40 kvinner som har fått skader av kvikksølv.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Isaksen er en av i alt 40 tidligere tannlegeassistenter som har fått påvist skader. Det er Haukeland Universitetssykehus og fem andre norske fagmiljø som har påvist at tannlegeassistenter ble syke av å jobbe med kvikksølv.

– Jeg ringte ned for å få svar, sier Bjørgunn Isaksen. Da sier hun til meg at alle sakene er avslått, og ingen har blitt syke av kvikksølv. Javel og takk for opplysningen, sa jeg og slengte på røret.

Les mer: Med NAV i sikte

Grove faktafeil

I kveld forteller NRK Brennpunkt at selv om de seks ledene fagmiljøene i Norge har påvist at tannlegeassistenter som jobbet med kvikksølv har fått skader av jobben de gjorde, har NAV ikke gitt annet enn avslag på søknadene om yrkesskadeerstatning.

– Alle konkluderer med at de har en skade - en yrkesskade av kvikksølv, sier Bente Moen, professor og overlege i arbeids- og miljømedisin ved Haukeland i Bergen, som har undersøkt flere av tannlegeassistentene.

Hun og en rekke andre eksperter NRK har snakket med er klare på at avslagene bygger på rene faktafeil.

Det sto at kvikksølv ikke gir skade i nervesystemet. Det er ikke riktig, det vet alle. Det har vi visst i hundrevis av år. Hvis det er på det grunnlaget man har gitt alle avslagene, kan vi ikke stole på det.

overlege Bente Moen
Kobberamalgam

Tannlegesekretærene kokte kvikksølvet som ble brukt i fremstillingen av kobberamalgam.

Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

NAV nekter å møte pasientene

Hvor har dere det fra, at kvikksølv ikke gir kognitive skader? Det er jo det dere begrunner avslagene med?

– Jeg må nesten få en forståelse for hva som er rammen for vår saksbehandling, sier avdelingsdirektør i NAV, Hilde Olsen.

Les: Visste ikke hva de skulle gjøre

Avdelingsdirektøren kan ikke svare på hvorfor de i avslagene hevder at kvikksølv ikke skader nervesystemet.

– Kravet for yrkessykdom er veldig strengt og dermed også mange som vil oppleve at de syns dette er vanskelig å forstå, sier avdelingsdirektøren i NAV.

– Det er ikke tilstrekkelig dokumentert at plagene til tannlegeassistentene skyldes kvikksølvforgiftning, sier kommunikasjonsdirektør i NAV, Martin Apenes.

Hele historien om de kvikksølvsyke får du i Brennpunkt, NRK1 kl. 21:30