Hopp til innhold

Private kastes ut av sykehjem: – Ingen har spurt hvordan vi har det

Ansatte er kritiske til at nytt byråd ikke lenger vil la komersielle Aleris drifte to sykehjem.

Sykepleier Siv Eriksen

VIL BLI I ALERIS: Sykepleier Siv Eriksen representerer Sykepleierforbundets ansatte ved Søreide sykehjem. Hun og medlemmene der ønsker å fortsatt jobbe for det private selskapet Aleris.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vi har alle valgt å jobbe i et privat selskap, og medlemmene våre ønsker å fortsette. Vi har det godt her. Ingen har snakket med oss, så kanskje de ikke har satt seg inn i hvordan ting drives her og hvordan vi har det, sier sykepleier Siv Eriksen.

Hun er tillitsvalgt for sykepleierne ved Søreide sykehjem, et av to sykehjem i Bergen som drives av det private helse- og omsorgsforetaket Aleris, og et av 30 private sykehjem på landsbasis.

Nå har det nye byrådet i Bergen, bestående av Ap, Venstre og KrF, bestemt at kommersielle aktører skal byttes ut og erstattes av kommunen selv eller private ideelle organisasjoner.

Dermed må Aleris ut fra både Søreide sykehjem og Odins vei bosenter.

Den samme trenden ser man også i andre byer hvor høyresiden gikk på en smell under årets valg. I Oslo er en tilsvarende omlegging allerede blitt advokatmat .

Rebekka Ljosland

PRINSIPPAVGJØRELSE: Helsebyråd Rebekka Ljosland mener omleggingen er til det beste for de ansatte.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Skal ikke drives av profitt

Avgjørelsen er helt etter Sykepleierforbundets hjerte. Men Eriksen sier at sykepleierne er av en annen oppfatning.

– Jeg tror ikke forbundet ser med samme øyne som oss. De ser mer på det overordnede.

Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) mener omleggingen er til de ansattes beste. Hun frister blant annet med bedre pensjonsordninger.

– Vi vil ikke at man tar ut profitt og bruker den på selskapet i stedet for de eldre, eller at man prioriterer dårligere bemanning blant sykepleierne. Derimot vil vi ha med de gode medarbeiderne, sier Ljosland.

Bjørg Hopland

TALER BYRÅDEN IMOT: Bjørg Hovland i Fagforbundet sier at også flere av hjelpepleierne er skeptiske til at kommunen eller ideelle skal ta over.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Verdsetter mer enn bare pensjon

Også blant flere av de ansatte på Odins vei bosenter er det motstand.

– Vi er vet at vi kan oppnå en bedre pensjonsordning i kommunen, men vi som har jobbet her en stund verdsetter også andre verdier. Byrådet burde se på hva Aleris har fått til før de gjør slike endringer, svarer Bjørg Hopland, tillitsvalgt for hjelpepleierne organisert i Fagforbundet.

Hopland understreker at meningene blant assistenter og hjelpepleiere er langt mer delte enn blant sykepleierne. Det samme gjelder blant de samme yrkesgruppene på Søreide sykehjem.

– Rir prinsipper

De to tillitsvalgte får støtte hos byens tidligere helsebyråd, Høyres Hilde Onarheim.

– Dette handler om å ri prinsipper og ikke se på realitetene. Disse to sykehjemmene er noen av de best drevne vi har her i byen. Nå vil byrådet reversere, kun fordi de er privatdrevne. Det er viktig å lytte til de ansatte.

Hilde Onarheim

UENIG: Hilde Onarheim er svært kritisk til at det forrige byrådet sin politikk blir kastet på båten.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Setter mennesker i sentrum

Nåværende helsebyråd Rebekka Ljosland går ikke med på at byrådet har ideologiske skylapper.

– For dette byrådet er det viktigst å sette mennesker i sentrum, i stedet for at profitt skal være gulroten.

– Er kommunale og private ideelle aktører bedre på slike tjenester?

– Private kommersielle selskap kan drive veldig gode tjenester for eldre. Det har Aleris vist gjennom disse to sykehjemmene. Men dette ønsker vi å ta med videre.