Hopp til innhold

Startet verdensomspennende protestutstilling

BERGEN (NRK): 600 portrettbilder er hengt opp på vegger i Bergen sentrum til støtte for Julian Assange. Nå sprer protestutstillingen seg til resten av verden.

We are millions

STØTTER PROTESTEN: Tusenvis av mennesker har latt seg avbilde for å vise at de støtter grunnleggeren av Wikileaks. I Bergen stoppet mange opp for å delta i aksjonen.

Foto: Mette Anthun / NRK

Ansiktene til kjendiser som Baywatch-stjernen Pamela Anderson og regissør Oliver Stone pryder vegger i Bergen sentrum side om side med helt vanlige folk. De har alle latt seg avbilde med en plakat som viser at de støtter wikileaksgrunnleggeren Julian Assange.

Vil bli verdensomspennende

Aksjonen har fått navnet «We are millons» og Bergen er første by i verden som tar portrettene ut i bybildet.

– Vi har satt opp en fotoutstilling som er en del av en kampanje for Julian Assange og pressefriheten. Den starter her i Bergen og vil gå verden rundt, sier talsperson Julia Yin.

Julia Yin

FØRST UTE: Fotoutstillingen skal vises på alle verdens kontinenter, men starter her, forteller Julia Yin.

Foto: Mette Anthun / NRK

Gatekunster tok initiativ

I Norge er den anonyme gatekunsteren AFK en av initiativtagerne til utstillingen. I påsken fikk bildet hans av Julian Assange, med tittelen «Den forfulgte», massiv oppmerksomhet.

– AFK mener, som alle oss som er med her, at man ikke kan tie når en person som har varslet om menneskerettighetsbrudd står i fare for å bli utlevert til USA for spionasje, sier Yin.

Del av Assange-bildet revet ned

BLE REVET NED: AFKs fremstilling av Julian Assange fikk ikke være i fred og ble revet ned ikke lenge etter det ble hengt opp i Fosswinckelsgate i Bergen.

Foto: Marit Stensby / NRK

– Må danne sin egen mening om Assange

Julian Assange på balkongen til Ecuadors ambassade i London 19. mai 2017.

HELT ELLER SKURK? Det er delte meninger om Julian Assange.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Julian Assange er kontroversiell. I 2010 publiserte Wikileaks store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Julian Assange er tiltalt for å ha brutt USAs spionasjelov.

I 2012 søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var mistenkt for seksuelle overgrep.

Han ble pågrepet tidligere i år da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen, og er nå fengslet i 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelsene.

– Det må være opp til hver enkelt å danne sin egen mening om Assange. Ved å komme hit og lese på veggene kan man få mer informasjon, sier Yin.