Hopp til innhold

Søker etter årsaken til Turøy-tragedien

TURØY (NRK): Havarikommisjonen leter etter deler som kan forklare hvorfor rotoren løsnet fra ulykkeshelikopteret. – Vi føler vi trenger flere komponenter, sier granskingslederen.

Sivilforsvaret og ROV-båt søker på Turøy

SØKER PÅ LAND OG I SJØEN: Mannskaper fra Sivilforsvaret søker med metalldetektorer etter deler fra ulykkeshelikopteret på Turøy. I bakgrunnen søkes det med ROV-båt i sjøen.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Havarikommisjonen gjenopptok lørdag ettermiddag søket på Turøy, der et nordsjø-helikopter styrtet og 13 mennesker omkom fredag for en uke siden.

Det søkes både på land og i sjøen. Hovedmålet er å finne «komponenter knyttet til hovedgearboks», som Havarikommisjonen skrev i en pressemelding fredag.

Granskingsleder Kåre Halvorsen sier søket trolig vil pågå i flere dager.

– I utgangspunktet pågår det så lenge vi trenger at det skal pågå. Vi er veldig interessert i å få opp mest mulig av det som måtte være der, sier Halvorsen.

ROV-båt Turøy

ROV-BÅT: Det søkes lørdag med en ROV-båt etter deler fra helikopteret i sjøen.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Søker med metalldetektorer

Ved 17-tiden lørdag er 15-20 personer på stedet for å utføre søk. Søket konsentreres om områdene rundt selve styrtstedet. Det mener Havarikommisjonen å ha god oversikt over.

Tor Nørstegård

Tor Nørstegård, havariinspektør i Havarikommisjonen.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Sivilforsvaret i Hordaland er kalt ut for å søke langs veien og i vannkanten med metalldetektorer, mens en ROV-båt gjør søk i sjøen.

– Søket er omfattende. Det er variert terreng både på havbunnen og på land, sier havariinspektør Tor Nørstegård, som leder søket på stedet.

– Deler kan ha gått ned i topografien

Eivind Hovden, fungerende distriktssjef i Sivilforsvaret, forteller at de har 14 personer med i søket.

Eivind Hovden

Eivind Hovden, fungerende distriktssjef i Sivilforsvaret.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Vi bistår Havarikommisjonen, og leter etter deler knyttet til rotoren. Det er store områder, og utfordrende terreng, der deler kan ha gått ned i topografien, sier Hovden.

Hovden forteller at de fortsetter arbeidet lørdag helt til mørket kommer.

Søndag kommer dykkere fra Bergen brannvesen for å bistå i søket. Også Forsvaret er kontaktet og bedt om bistand.

– Girboksen er et sentral punkt

Sjokkerte øyenvitner så rotoren løsne fra helikopteret i sekundene før styrten. Svaret på hvorfor det skjedde, kan ligge i girboksen. Derfor er kommisjonen spesielt interessert i å finne deler som stammer fra den.

– Vi er kjent med at rotoren forlot helikopteret, og vi søker å finne alle de komponentene som kan fortelle oss litt om hvorfor det kunne skje. Da er girboksen et sentralt punkt, sier granskingsleder Kåre Halvorsen.

Metalldetektorsøk Sivilforsvaret Turøy

SØKER MED METALLDETEKTORER: 14 personer fra Sivilforsvaret er kalt ut.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Føler vi trenger flere komponenter

Delene som allerede er funnet, undersøkes nå videre på Lillestrøm, parallelt med de nye søkene.

Men Havarikommisjonen kan være avhengig av nye funn for å konkludere endelig om årsaken til at de 13 personene mistet livet på vei hjem fra Nordsjøen.

– Ja, vi føler vi trenger flere komponenter. Vi ser på alle de komponentene vi har, sammenholder det med andre opplysninger, både dokumenter og data fra flygningen. Så snevrer vi oss inn, og prøver å forstå hva som har skjedd. Men for å få et best mulig grunnlag å ta avgjørelsene på, er det viktig å finne mest mulig av de komponentene som måtte være igjen ved ulykkesstedet, sier Halvorsen.