Hopp til innhold

Rystes av nytt Trolltunga-stunt – turistguidene er maktesløse

Guiden advarte dem mot å gjennomføre stuntet. Så oppdaget Trolltunga Active dette bildet i sosiale medier. Nå oppfordres turister til å gripe inn hvis de ser andre utsette seg for fare.

Mann henger fra Trolltunga

– BRUKTE LASTESTROPPER: – De brukte lastestropper for å sikre han som skulle henge utfor. Guiden frarådet dem å gjøre det, men fikk til svar at de hadde sett andre som hadde gjort lignende ting, forteller Jostein Soldal i Trolltunga Active om hendelsen tirsdag.

Foto: Sarah M. Persson

Tirsdag gikk svenske Sarah M. Persson til Trolltunga. Der oppdaget hun noen britiske turister som drev et tilsynelatende risikabelt stunt ute på selve turistmålet.

– Det var tre menn som holdt en mann som hang utfor Trolltunga. Han hadde en sele rundt livet, og det så ganske sikkert ut, men jeg hadde aldri gjort det selv, sier Persson, som fotograferte hendelsen.

Andre mener imidlertid stuntet er hodeløst og livsfarlig.

– Brukte lastestropper

Trolltunga Active arrangerer guidede turer til Trolltunga og har en avtale med Odda kommune om at guidene deres skal operere som «fjellvakter».

– Det innebærer at vi sier ifra til turister på vei opp eller ned, hvis vi ser at de for eksempel er dårlig kledd, og også når vi ser uforsvarlige ting på selve Trolltunga, forteller Jostein Soldal, leder for Trolltunga Active.

Det var det sistnevnte som skjedde tirsdag. En av selskapets guider hadde med seg et turistfølge, og oppdaget britene som var i ferd med å rigge seg til på Trolltunga.

– De brukte lastestropper for å sikre han som skulle henge utfor. Guiden frarådet dem å gjøre det, men fikk til svar at de hadde sett andre som hadde gjort lignende ting. Guiden gikk ned igjen med følget før det skjedde noe, men senere oppdaget vi dette bildet, forteller Soldal.

Josten Soldal

KRITISK: Jostein Soldal i Trolltunga Active påpeker at man med Trolltunga-stunt også utsetter andre for fare. – Hvis noen faller ned, må letemannskaper ta seg inn i et komplisert og farlig område for å hente dem ut, sier Soldal.

Foto: Egil Torheim / NRK

– Helt tydelig smitteeffekt

Turistguidelederen fordømmer stuntet.

– Det er idiotoppførsel. En kan falle ned og dø. Det er så enkelt. Hvis bare én av de tre som står og holder ham mister balansen, er det fort at man ligger 300 meter lenger nede, sier Soldal.

Mange reagerte da den profesjonelle klatreren Magnus Midtbø i juli hang fra Trolltunga. Midtbø understreket at han var godt sikret, og uttalte at han ikke trodde uprofesjonelle ville forsøke seg på lignende ting. Men det er nettopp det som nå skjer, mener Soldal.

– Det er helt tydelig en smitteeffekt. Disse britene sa jo selv at de hadde sett andre gjøre lignende ting, sier Soldal.

– Folk må ikke godta slikt

«Fjellvaktene» i Trolltunga Active har i slike situasjoner ikke myndighet til annet enn å gi personene en vennlig tilråding om ikke å utsette seg selv for fare.

Soldal forteller om flere lignende bilder i sosiale medier den siste tiden. Han mener media har en viktig rolle i ikke å vise slike bilder, og oppfordrer nå også turistene selv til å stoppe andre fra farlige aktiviteter på Trolltunga.

– Vi må satse på holdningsskapende arbeid. Vi må få inn holdninger blant turister om at man ikke godtar denne type oppførsel. Folk må gi beskjed til hverandre om at slike ting ikke er greit, oppfordrer Soldal.

NRK anbefaler