Hopp til innhold

– Mange mente jeg var gal og dum

Magnus Midtbø (27) snakket ut om de sterke reaksjonene etter klatrestuntet på Trolltunga i NRKs Sommeråpent.

Magnus Midtbø

BLE KALT «IDIOT» OG «TULLING»: – For folk som ikke klatrer, er det vanskelig å skille mellom det som ser farlig ut, og det som er farlig. Derfor var det jo mange som ble redde, sier Magnus Midtbø (27) etter klatringen i Trolltunga.

Foto: JAN VINCENT KLEINE / NRK

I slutten av juli tok Magnus Midtbø (27) og klatrekollegaene hans turen innom Trolltunga på sin sommerklatreturné i Norge.

Bildet av Midtbø som henger etter fingrene fra det kjente turistmålet, og dingler med beina 700 meter over Ringedalsvatnet i Odda, skapte massive reaksjoner.

– Det står veldig klart i teksten at jeg har på meg tau. Det virket som en del av dem som kommenterte, ikke hadde forstått det, sier Midtbø.

Magnus Midtbø Trolltunga

LANGT NED: Fra Trolltunga er det rundt 700 meter ned til Ringedalsvatnet.

Foto: Jan Vincent Kleine / @magmidt

Ble kalt «idiot» og «tulling»

Mens Røde Kors forsvarer stuntet, gikk politiet ut og sa de fryktet smitteeffekt av bildet. Men de hardeste utfallene kom i sosiale medier, der den 27 år gamle proffklatreren ble møtt med lite trivelige personkarakteristikker.

For folk som ikke klatrer, er det vanskelig å skille mellom det som ser farlig ut, og det som er farlig.

Magnus Midtbø

Både artiklene på NRK.no og delingene på NRKs Facebook-sider er sett av over 200.000 mennesker, og en rekke hissige kommentarer har blitt fjernet.

– Mine følgere i sosiale medier skjønner at dette er sikkert så lenge man har tau. Men for folk som ikke klatrer, er det vanskelig å skille mellom det som ser farlig ut, og det som er farlig. Derfor var det jo mange som ble redde, sier Midtbø, som onsdag kveld gjestet NRKs Sommeråpent for å snakke om stuntet.

27-åringen sier han forstår politiets bekymring, og fikk også med seg kommentarene fra privatpersoner. Mange var bekymret for at bildet ville inspirere ukyndige klatrere og utløse ytterlige redningsaksjoner for det hardt prøvede lokale Røde Kors-hjelpekorpset.

Andre kalte klatreren «idiot» og «tulling».

– Jeg leste noen av kommentarene som kom på NRK. Det var mange som ikke var begeistret, og mente at jeg var gal og dum, og alt mulig sånt, konstaterer Midtbø.

Klatreren snakker om Trolltunga-stuntet i Sommeråpent 10. august.

PROFFKLATRER: Magnus Midtbø (27) forteller om Trolltunga-stuntet i Sommeråpent 10. august.

Norgesmester som 16-åring

Han understreker altså at Trolltunga-stuntet var trygt, selv om «turné»-stoppet i Hardanger var spontant og uforberedt.

– Jeg hadde sett bilder av Trolltunga, og syntes det så ganske fett ut. Det sto en bolt der som jeg tippet at redningsgruppen hadde brukt. Jeg hadde den og klatretauet mitt, som jeg stoler på, sier Midtbø, og er snar med å legge til at han ikke anbefaler andre å prøve det samme.

27-åringen har klatret så lenge han kan huske, og ble norgesmester allerede som 16-åring.

Trolltunga er langt fra det mest spektakulære han har opplevd.

– Når du har klatret hele livet, så har du ikke høydeskrekk. Det har liksom ingenting å si om det er 30 eller 700 meter ned, sier han.

Midtbøs neste mål er friklatring i Kjeragveggen.

– Det er en rute på 900 meter som ikke er gått i fri før. Nå er det høst, og sikkert dårlig vær fremover, så jeg får kanskje ikke gjort det i år. Men slike fjellvegger går som regel ikke noe sted, fastslår 27-åringen.

NRK anbefaler