Hopp til innhold

Ronny skriver ut hele byer i 3D

Har du en 3D-printer, er mulighetene uendelige. Ronny Reigstad lever av å printe ut alt fra byer til fotballspillere.

Ronny Reigstad

VIDUNDERMASKINEN: Ronny Reigstad ved siden av 3D-skriveren som kan skrive ut både folk og byer. Nå er han i gang med å lage en kjempemodell av Trondheim.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Han utnytter en svær 3D-printer til å ta imot bestillinger og jobber fra alt fra oljeselskap og kommuner til privatpersoner.

– Det er ikke sånn at 3D-printeren gjør hele arbeidet. På forhånd er det gjort rundt 1000 timers arbeid med tegninger, sier Ronny Reigstad.

Nå legger 42-åringen siste hånd på bestillingsverket fra Trondheim kommune. Det dreier seg om en 14,5 kvadratmeter stor modell av byen. Flere kommuner, deriblant Bergen, har nå fattet interesse for firmaet hans.

– Her har vi Nidarosdomen i all sin prakt, og Lerkendal oppi der, sier han og peker utover den svære bymodellen.

Vi mennesker er bygget slik at vi ser ting i 3D.

Ronny Reigstad

Ingen grenser

– Jeg gleder med til jobb hver eneste dag. Det å tegne noe for så å kunne sitte med det ferdige produktet i hånden fem timer senere er bare helt fantastisk.

Det finnes ingen grenser for hva man kan lage med en 3D-printer bare man har datategninger til det.

– Fremtiden er kommet, den. Det gjelder bare å finne frem til bruksområder for teknologien. Her er det uante muligheter, sier Reigstad.

I dag lages det både medisinske implantater og flydeler i 3D.

LES OGSÅ: Sony viser fram Star Wars-teknologi

LES OGSÅ: Se forslagene til ny fastlandsforbindelse

Mennesker i 3D

NATURTRO: Slik ser resultatet ut etter at 3D-printeren har skapt mennesker.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Fra nylon til titan

42-åringen fikk ideen for fem år siden. Med god hjelp fra gründernettverket Atheno, har bedriften hans, 3D Vision, vokst frem og blir nå lagt merke til.

– Vi er jo bygget slik vi mennesker at vi ser ting i 3D. Det er ikke alltid vi forstår to dimensjonale tegninger like godt. I 3D får vi tingene akkurat sånn som de er. Alle som utvikler produkter har nytte av 3D-printing i en eller annen form, sier Reigstad.

Det går an å printe i ulike materialer, alt fra nylon til titan. Mye spennende skjer på materialfronten med sterkere og bedre materialer. Blant annet oljeindustrien ser på muligheten for å tenke nytt, forbedre seg og bli mer effektive.

Nevøen på hyllen

Trondheim i 3D

IMPONERENDE: Slik ser Norges tredje største by ut i 3D.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Men det finnes flere muligheter innen 3D-printing. I Ronny Reigstad sin samling finnes det også naturtro menneskekopier skrevet ut i gips. Ein minikopi av nevøen i helfigur står i bokhyllen på kontoret.

– Dette barnet er laget av til sammen tre bilder som er satt sammen til en 3D-modell. På denne måten kan besteforeldre få barnebarnet sitt på hyllen eller barnebarnet kan sikre seg figurer av besteforeldrene som et evig minne. Kjæledyr kan også være populære å ha i 3D-utgaver, konfirmanter likeså.

Likevel er det først og fremst bedriftskunder som benytter seg av 3D. Selv om prisene har gått ned er det fortsatt en kostnad inne i bildet.

– Selv om maskinene blir stadig billigere og mer effektive er vi nok fortsatt ikke der at vi kan kalle dette for noe for allmennheten, sier Ronny Reigstad.