Sony viser fram Star Wars-teknologi

Hologram-TV hjemme i stua er et hakk nærmere etter at Sony viste fram de Star Wars-inspirerte skjermene sine.

Siggraph
Foto: Chris Veløy / NRK

3D-TVer har så vidt kommet i salg i butikkene før noe mer spektakulært blir introdusert. På Siggraph -messa i Los Angeles viser Sony denne uka fram 3D-skjermer med bilde i 360 grader uten behov for 3D-briller.

– Vi var inspirert av kommunikasjonen i Star Wars , forteller Naoya Eguchi til NRK.

Avdelingslederen i Sony viser fram de runde skjermene som viser levende bilder av tegneseriefigurer, damer og jordkloder som spinner rundt på skjermen. Og den kan også brukes til spill.

Spill i 360 grader

Siggraph

Sony vil ikke avsløre hemmeligheten bak sine nye 360-graders 3D-skjermer.

Foto: Chris Veløy / NRK

NRK får selv teste en 360 graders versjon av spillklassikeren ”Bricks” der målet er å fjerne firkanter med en sprettende ball. Frustrasjonen blir stor når brettet ballen spretter på, viser seg å være på feil side av skjermen i forhold til ballen.

- Målet vårt med å vise det fram er å få tilbakemeldinger fra publikum, sier Eguchi som ikke vil fortelle hvordan skjermene fungerer.

Det er en bedriftshemmelighet. Men han røper at det er en roterende enhet inni glasskuppelen som skaper illusjonen av en sammenhengende sylindrisk skjerm. Bildet på skjermen kan roteres ved hjelp av håndbevegelser over skjermen.

I Star Wars brukes hologram til å kommunisere med, og det er denne futuristisk formen for videotelefoni Sony ser for seg som en av de viktigste måtene å bruke skjermen på.

- To til fem år

Først ser vi for oss at det kan brukes profesjonelt, men målet er å gjøre det til et konsumentprodukt, forteller Eguchi.

Det er særlig museer, reklamebransjen og medisinske undervisning Sony ser for vil ta i bruk produktet først for å vise 3D-bilder.

- Kanskje vil det være i salg i løpet av to til fem år, forteller Eguchi. Vanlige forbrukere må nok vente en stund til, hvis det i det i det hele tatt blir tilgjengelig.

Sony er ikke de første til å vise fram holografilignende skjermer. Allerede i 2007 viste forskere fra USC sin skjerm basert på spinnende speil som hentet fra en science fiction-film.