Proteserer mot busspriser: Må betale mer enn dem som reiser dobbelt så langt

SAMNANGER (NRK): Floribeths busstur fra Samnanger til Bergen er halvparten så lang som en reise fra Austrheim. Likevel skal den koste mer.

Floribeth Rennesvik

URETTFERDIG: Floribeth Rennesvik pendler fra Samnanger til Bergen én gang hver uke. Med det nye systemet betyr det at hun må betale for en prisøkning på 50 prosent ved første sonehopp.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Urettferdig, mener Floribeth Rennesvik, som reiser fra Samnanger til Bergen én gang i uken.

I mange år har bussjåfører, reisende og pendlere hatt over 470 takstsoner å orientere seg i på kollektivreiser i Hordaland.

Derfor er det etterlengtet når antallet nå skal reduseres til syv. Og prisen skal senkes for alle hordalendinger utenfor Bergen.

– Tussete

Men alle er ikke like fornøyde med det nye sonesystemet.

Pendlerkommunen Samnanger er nabokommune til Bergen. Tettstedet Bjørkheim ligger for eksempel 44 kilometer fra Bergen sentrum. Kollektivreisende herfra vil få en dyrere bussbillett enn fra Austrheim, dobbelt så langt fra Bergen.

Grunnen er at Samnanger ikke er en del av sonen som omfatter Stor-Bergen.

– Det er fullstendig tussete. Jeg rister på hodet av det Skyss legger opp til, sier ordfører i Samnanger, Knut Harald Frøland (Bygdelista).

Se de nye takstsonene her:

Laster kart, vennligst vent...

TAKST: I det nye systemet vil prisen for en enkeltbillett gå opp fra 37 kroner til 57 kroner ved første sonepassering. Deretter vil den øke med hundre prosent ved ytterligere sonepasseringer.

– Urettferdig

1. februar økte prisene for å reise kollektivt i Hordaland.

En enkeltbillett koster fremdeles 37 kroner, men for mange som kjøper en voksenbillett fra mobilkonto, blir prisen hevet fra 30,8 kroner til 37. I tillegg blir både 7-dagersbilletten og 30-dagersbilletten for voksne dyrere med henholdsvis 10 og 30 kroner.

Floribeth Rennesvik tar bussen til Bergen en gang i uken. Siden hun krysser en sonegrense, øker billettprisen med 50 prosent (opprundet). Skulle hun passert ytterligere en sone, ville prisen økt med 100 prosent.

Samtidig trenger reisende helt nord i Nordhordland bare løse inn én billett, selv om turen tar over to timer.

– Jeg synes det er urettferdig at vi som reiser kortere, må betale mer, sier Rennesvik.

Opprørt ordfører

Alle kommunene vest og nordvest for Bergen er i samme sone som Bergen. Det betyr at det koster like mye å reise med buss fra Austrheim til Bergen som det gjør å ta Bybanen fra Kronstad til Byparken.

– Jeg oppfatter at Skyss konstruerer kunstige grenser, og så sier de at disse grensene er nødvendige for at denne nye sonemodellen skal fungere. Det bør være ingen problem å ta Samnanger inn i sone én, sier ordfører Frøland.

Behandles onsdag

Fylkesrådmann Rune Haugsdal har i sitt siste forslag vist til at hele kartmodellen kan stå i fare dersom Samnanger blir inkludert i sone én.

Fylkesrådmann Rune Haugsdal

FARE: I det opprinnelige forslaget fra fylkeskommunen var deler av Samnanger inkludert i sone én. Hadde dette blitt opprettholdt ville det ført til at lokalt reisende ville krysset sonegrensen. Fylkesrådmann Rune Haugsdal mener hele kartmodellen kan stå i fare hvis Samnanger blir inkludert i sone én.

Foto: Sølve Rydland / NRK

For om Samnanger skal inkluderes, vil også Vaksdal ha et ønske om å bli inkludert, skriver fylkesrådmannen. Uten disse to kommunene vil kun Modalen og Kvam gjenstå, og sonen vil bli for liten. Med kun ett sonehopp fra Bergen til Voss vil hele regnestykket falle sammen.

– Diskusjonen om grenser kan man alltid ta. Noen vil oppleve disse som rettferdig, mens andre vil oppleve de som urettferdige, sier Haugsdal.

Prisen fra Samnanger til Bergen går ned fra 81 til 57 kroner, påpeker fylkesrådmannen.

Saken skal behandles i samferdselsutvalget onsdag 7. februar.

– Jeg håper vi har ansvarlige samferdselspolitikere som ser dette her og vil rette opp i det, sier Frøland.