Hopp til innhold

NRK sendte syv timer om Vestlandet

Er det lurt at Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland blir et stort vestlandsfylke? Onsdag arrangerer NRK en maratonsending om det som kan bli landets største fylke.

Vestlandet kan bli et av de nye fylkene i Norge. Et forslag til avtale som gjør Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland til historie er forhandlet frem og debatten er i gang. Men finnes det en felles vestlandsidentitet? NRKs avdelinger i de tre fylkene går sammen for å forsøke å finne svaret.

DIREKTESENDINGA ER OVER: Her kan du sjå opptak av TV-sendinga som gjekk frå klokka 12 til klokka 14 onsdag ettermiddag.

Hva binder vestlendingene sammen? Er det en god idé å samle fylkene til et rike? Det kan du kanskje få et slags svar på onsdag

Da fyller NRK store deler av sendeflaten sin med temasending om sammenslåing av Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland til et stort vestlandsfylke.

En ny region vil bli en historisk sammenslåing og Norges største fylke – dersom det blir en realitet.

– Folk skal forhåpentligvis bli klokere, og lære mer om planene for vestlandsregionen. Vi håper å få svar på hva vestlandsregionen egentlig er. Og kanskje kan vi også bli litt bedre kjent med landsdelen vår, sier NRK-journalist Oddgeir Øystese.

Han er en av flere programlederne i den store maratonsendingen.

Vestlandet i haustdrakt

VESTLANDSK: Hva er egentlig typisk vestlandsk? #nrkvestlandet blir NRK sin emneknagg under den syv timer lange sendingen.

Foto: @annkatrinegrande / Instagram

Radio og TV fra hele kysten

Sendingen blir en kombinasjon av radio- og tv-sending, sendt fra de tre ulike distriktskontorene i Bergen, Førde og Stavanger. Alle de ulike bolkene har innhold, gjester og debatter fra alle fylkene:

  • Klokken 12-14: TV-sending fra Stavanger på nett og NRK1.

  • Klokken 14-18: Radiosending fra Førde. Blir også sendt i nett-TV.

  • Klokken 17.50-19: TV-sending fra Bergen på nett og NRK1.

– Jeg håper at folk blir engasjert og opplyst, sier Kai Aage Pedersen, regionredaktør for NRK Vest.

– NRK skal jo ikke ta stilling til sammenslåing, men målet er jo at folk får et bedre grunnlag til å stilling til saken, sier han.

Distriktsredaktør Kai Aage Pedersen i NRK Sogn og Fjordane

– VIKTIG: Distriktsredaktør Kai Aage Pedersen mener det er utfordrende å gjøre Vestlandsregionen spennende for folk flest, men at det er viktig å skape blest om det.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Humor og politikk

Pedersen mener det er utfordrende med temasending om noe som ikke nødvendigvis opptar vestlendingene mye i hverdagen.

– Vi er inne i tider med store endringer både politisk og administrativt, der det blir diskutert hvordan en kan sette sammen Vestlandet i fremtiden. Dette er det viktig at vi setter søkelys på. Det er en del av NRKs samfunnsoppdrag, mener redaktøren.

I tillegg til debatt med fylkesordførerne, skal eksperter på politikk og næringsliv få komme til orde.

Eit trekløver av nøgd fylkesordførarar

JUBEL: Fylkesordfører Jenny Følling fra Sogn og Fjordane, Anne Gine Hestetun fra Hordaland og Solveig Ege Tengesdal fra Rogaland jublet etter å ha signet intensjonsavtalen 16. september. Siden det har debatten rast om en ny region.

Foto: Aleksander Åsnes / NRK

#NRKvestlandet

Under sendingene blir #NRKvestlandet en felles emneknagg i sosiale medier.

Sendingene skal også ta en kikk på vestlandshumoren og selvsagt skal også språket diskuteres. Og forhåpentligvis får man svar på om en sammenslåing er nødvendig.

– For min del er det viktig at sendingen gjenspeiler hele regionen, sier programleder Øystese.

– Og at det som faktisk er viktig i denne saken kommer fram. At debattene for eksempel er gode.

Han lover også kulturelle innslag, med artister som Depresno og Hanne Bergheim.

Debatten har rast

Den historiske intensjonsavtalen om en ny felles region ble signert av de tre fylkesordførerne 16. september. Etter det har debatten rast i hvert fylke.

Språk, maktfordeling, kraftpenger, partikrangler og folkeavstemning er bare noen av tingene folk er uenige i, på kryss og tvers av dagens fylkesgrenser.

Den politiske avgjørelsen skal tas i hvert enkelt fylke i desember.

Selje i Sogn og Fjordane

SELJE FOR SEG SELV: Et typisk vestlandsk motiv. Men blir Selje en del av Sogn og Fjordane – eller Vestlandsregionen – i fremtiden?

Foto: Stig Silden