Hopp til innhold

Maiden jobbet hardt for jubelen

Søkkvåt galskap da hardtarbeidende Iron Maiden omsider slapp løs klassikerne.

Det tok ikke av på Maiden-konserten på Koengen onsdag kveld før mørket hadde senket seg og britene lot låtene fra sine tre-fire siste album ligge. Etter en drøy time med meget dannet oppførsel fra 20.000 på plenen, hoppet folk som gale og sang med av full hals til klassikerne «Fear Of The Dark», «The Number Of The Beast» og «Running Free».

Da hadde også været og mørket gjort sitt for å gi Maiden-fansen skikkelig festivalstemning. Men mer om det siden.

Hyllet Dio

Iron Maiden i Bergen

JOBBET HARDT: Frontfigur Bruce Dickinson krevde full oppmerksomhet og deltakelse av de fremmøtte.

Foto: Aleksander Vallestad

Denne onsdagen skulle være en heavy metal-fest av de virkelig sjeldne, med superutgaven av Iron Maiden som headliner og metal-gudfedrene Black Sabbath som oppvarmere , riktignok under navnet Heaven & Hell. Men festen fikk seg et solid skudd for baugen da kreften likevel tok knekken på Sabbath-vokalist Ronnie James Dio , som i vinter så ut til å være på bedringens vei. Dio ble da også behørig hyllet av Bruce Dickinson fra scenen før «Blood Brothers».

LES MER: Dio har kreft | Dio stedt til hvile

Prog-/deathmetalveteranene Dark Tranquillity fikk den håpløse oppgaven med å erstatte Dio, Iommi, Butler og Appice. Svenskene gjorde jobben så godt de kunne, og fikk med seg hardcore-gjengen helt fremst på Koengen. Bandet selv virket godt fornøyd med responsen, men det er ikke til å komme fra at de selvsagt manglet Heaven & Hells brede appell.

Dermed var det opp til Iron Maiden å redde festen alene, en oppgave Steve Harris & co i aller høyeste grad tok på alvor.

- Fuckin' viking castle, isn't that cool?

På forhånd hadde gruppen gitt uttrykk for at de gledet seg til å spille på Bergenhus festning, og Dickinson gjentok skrytet på scenen etter tredjelåten «Wrathchild».

- For et kult sted. Maiden på festningen, kan det bli mer passende? Fuckin' viking castle, isn't that cool? gliste vokalisten.

Setlisten på denne turnéen har fått mye juling av både fans og musikkanmeldere, ettersom den stort sett inneholder låter fra de tre platene gruppen har gitt ut etter at Bruce Dickinson og Adrian Smith gjorde comeback like før tusenårsskiftet. Dette var velkjent for så godt som alle fans før konserten, og det var heller ingen surmuling underveis.

De «nye» låtene fikk jevnt over god respons, men det ble tidlig tydelig at Dickinson & co måtte legge inn et ekstra gir for å få bergenserne til å la seg rive med. «Dance Of Death», «No More Lies» og de to låtene fra «A Matter Of Life And Death» var de som falt klart best i smak blant publikum.

Regn ga festival-stemning

Under «These Colors Don't Run» begynte mørket å sige på, og tunge regnskyer og rød kveldssol bak Bontelabo skapte en nesten trolsk stemning.

Like etter, mens Maiden spilte «Blood Brothers», åpnet himmelens sluser seg fullstendig og dynket Maiden-fansen i et regnvær konsertgjengere i Bergen knapt har sett siden Stones-konserten i 2006.

Etter et kvarters øs pøs, gikk heavyveteranene over til å spille de gode, gamle klassikerne, som var det alle ventet på. Først ut var «Fear Of The Dark», som ble en vill orgie i vann, hopping, knyttnever, djevletegn og allsang/brøling. Kanskje kveldens mest populære på setlisten.

Iron Maiden i Bergen

HVALSKJORTE: Steve Harris viste nok ikke sin mening om norsk hvalfangst, slik mange først trodde.

Foto: Aleksander Vallestad

Regnet ga seg under «Iron Maiden», like før maskoten Eddie forutsigbart nok entret scenen og bøllet med Dickinson, Gers og Murray - slik han alltid gjør. Nytt av året er det at Eddie faktisk spiller gitar! Et av kveldens store høydepunkter.

Harris med hvalprotest

Derfra og ut var det ren seiersmarsj for Iron Maiden, som avsluttet med to låter fra klassikeren «The Number Of The Beast», samt «Running Free» fra det aller første albumet.

Undertegnede og flere andre publikummere trodde for øvrig Steve Harris benyttet den eneste konserten i Norge til en aldri så liten politisk markering mot norsk hvalfangst. Bassisten, som også er gruppens grunnlegger og ubestridte høvding, stilte i sort t-skjorte med påskriften: «WHALE OIL BEEF HOOKED». En rekke NRK.no-lesere har påpekt av ordene er et forholdsvis kjent engelsk ordspill, hvor rask uttale av de fire ordene gir det hele en litt annen betydning...

KONSERT: IRON MAIDEN

Bergenhus festning Koengen

Tilskuere: 22.000

Besetning:

Bruce Dickinson (vokal), Steve Harris (bass), Dave Murray (gitar), Adrian Smith (gitar), Janick Gers (gitar), Nicko McBrain (trommer), Eddie The Head (maskot)

Oppvarmer:

Dark Quantillity (SE)

SETLISTE: 

 

01:

THE WICKER MAN (Brave New World, 2000)

02: 

GHOST OF THE NAVIGATOR ((Brave New World, 2000)

03: 

WRATHCHILD (Killers, 1981)

04:

EL DORADO (The Final Frontier, 2010)

05:

DANCE OF DEATH (Dance Of Death, 2003)

06:

THE REINCARNATION OF BENJAMIN BREEG (A Matter Of Life And Death, 2006)

07:

THESE COLORS DON'T RUN (A Matter Of Life And Death, 2006)

08:

BLOOD BROTHERS (Brave New World, 2000)

09:

WILDEST DREAMS (Dance Of Death, 2003)

10:

NO MORE LIES (Dance Of Death, 2003)

11:

BRAVE NEW WORLD (Brave New World, 2000)

12:

FEAR OF THE DARK (Fear Of The dark, 1992)

13:

IRON MAIDEN (Iron Maiden, 1980)

 

---------

14:

THE NUMBER OF THE BEAST (The Number Of The Beast, 1982)

15:

HALLOWED BE THY NAME (The Number Of The Beast, 1982)

16:

RUNNING FREE (Iron Maiden,  1980)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.