Luksusboliger på Skolten kan sette prisrekord

Eiendomsmeglere jubler over boligplanene i Bergen havn. De er også enige om én ting: Leilighetene vil bli de dyreste i byens historie.

Skolten Havn i Bergen

1500 NYE BOLIGER: Private utbyggere ønsker å bygge en ny bydel på Skoltegrunnskaien, helt oppe i øvre bildekant. Prosjektet innebærer alt fra boliger og næringsbygg til badestrand og kulturhus. Skolten Havn ligger bare et steinkast fra Bergenhus festning og Bryggen.

Foto: Illustrasjon/Maestro Media AS

NRK kunne onsdag presentere gigantplanene for en ny bydel ytterst i Bergen havn. Byens eiendomsmeglere tror de lett skal klare å selge leiligheter på Skolten selv om prislappen blir fra 10 til 20 millioner kroner.

Kurt F. Buck, eiendomsmegler

TROR PÅ REKORD: Eiendomsmegler Kurt F. Buck.

Foto: EiendomsMegler1

– Skolten er absolutt indrefileten i Bergen. Prisnivået vil ligge helt i toppsjiktet, kanskje opp mot 100.000 kroner per kvadratmeter. Toppleilighetene har potensial til å sette prisrekord i Bergen, spår megler Kurt F. Buck.

Han er nestleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og regionleder for EiendomsMegler 1 Hordaland.

I juli var snittprisen for boliger i Bergen 41.800 kroner per kvadratmeter. De dyreste går i øyeblikket for 105.000 kroner, ifølge BT-magasinet Bonansa.

Skolten er mye flottere enn Tjuvholmen i Oslo, helt objektivt sett fra en bergensers ståsted.

Kurt F. Buck, EiendomsMegler 1

– Skolten ligger midt i smørøyet med kort vei til Bryggen, Fjellveien og Stoltzekleiven. Som megler hadde det vært fantastisk å få selge leiligheter her, sier Buck til NRK.

Skolten Havn planer sett fra Byfjorden

SKOLTEN HAVN: Slik tenker utviklerne seg prosjektet sett fra Byfjorden inn mot Vågen i Bergen.

Foto: Maestro Media/Illustrasjon

Advarer mot Bryggen-reprise

Martin Raknes

SPENT: Martin Raknes i Eiendomsmegler Vest.

Foto: Eiendomsmegler Vest

Martin Raknes, regiondirektør Eiendomsmegler Vest i Bergen, støtter spådommen om at Skolten Havn kan slå alle prisrekorder.

– Jeg har først i dag sett tegningene, men tror ikke det er noe i veien for at prisene kan bli de høyeste oppnådd i Bergen, fra 80.000-100.000 kroner per kvadratmeter. Dette står ikke tilbake for andre sjønære prosjekter i byen. Men det er ennå for tidlig i prosessen til at man kan diskutere detaljer, sier Raknes til NRK.

– Når de har brukt så mye tid på å diskutere bybane over Bryggen, så blir det jo spennende hvor lang tid det blir å få igjennom et såpass stort prosjekt som dette!

Tror på 20 millioner

Bjørn Arne Braathen

POSITIV: Eiendomsmegler Bjørn Arne Braathen.

Foto: Privatmegleren

Bjørn Arne Braathen i Privatmegleren Syd tror det garantert finnes en kjøpergruppe for timillionersleiligheter så sentralt i Bergen.

– Med en så fantastisk beliggenhet og gåavstand til Bryggen og Bergenhus er dette enda mer unikt enn Slaktehustomten og Maaseskjæret. Personlig har jeg tro på slike konsepter rettet mot næring og bolig, sier Braathen.

Jeg tror toppleilighetene fort kan gå for 20 millioner, avhengig av størrelse, kvalitet og tilgang til utearealer.

Roger Glesnes, eiendomsmegler
Roger Glesnes eiendomsmegler

TIPPER 20 MILLIONER: Eiendomsmegler Roger Glesnes.

Foto: Krogsveen

– Jeg tror toppleilighetene fort kan gå for 20 millioner. Det bør absolutt være et greit marked for slike leiligheter, som det er mangelvare på i Bergen, sier eiendomsmegler Roger Glesnes i Krogsveen, som nylig har solgt leiligheter i Kalfaret i timillionersklassen.

Skolten Havn planer sett fra Byfjorden

SKOLTEN HAVN: Slik tenker utviklerne seg prosjektet sett fra Byfjorden inn mot Vågen i Bergen.

Foto: Maestro Media/Illustrasjon

– En politisk vurdering

Anslagene sier at Bergen trenger mer enn 2000 nye boliger årlig for å møte befolkningsveksten.

Ut fra dette tror meglerbransjen at byen kan omsette 1500 boliger på Skolten i en høy prisklasse, under forutsetning av at ikke alle blir lagt ut for salg samtidig.

– Det er utrolig mange positive ting med en slik beliggenhet, men det er også viktig for havnebyen Bergen å prioritere sentrale havneområder. Jeg kjenner at det stikker litt i bergenshjertet mitt å bygge boliger her, men dette blir en politisk vurdering som jeg som megler ikke skal legge meg opp i, sier Kurt F. Buck i EiendomsMegler 1.