Kvinne (58) levde under «trusselregime» i tolv år – samboeren (52) dømt til to års fengsel

Kvinnen levde «et liv preget av frykt og mangel på kontroll», fastslår dommerne. Mannen fikk en fjerdedel av dommen i strafferabatt grunnet lang saksbehandlingstid.

Politibil foran Bergen tinghus

DØMT: En 52 år gammel mann fra Hordaland er i Bergen tingrett dømt til to års fengsel for vold og trusler mot samboeren gjennom tolv år. Mannen må også betale kvinnen 125.000 kroner i oppreisningserstatning.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

En 52 år gammel mann fra Hordaland er dømt til to års fengsel for vold og trusler mot samboeren.

Den ferske dommen fra Bergen tingrett fastslår at kvinnen (58) levde under et «trusselregime» i parets bolig i hele tolv år, fra 2004 til 2016.

Kvinnen har fått nesen slått skjev, blitt drapstruet, fått kutt i hodet, og jevnlig hatt synlige skader i ansiktet og på kroppen etter vold fra samboeren, ifølge den enstemmige dommen.

Mannen nektet straffskyld, men dommerne fant ikke grunn til å tvile på kvinnens forklaring. Opp gjennom årene har hun fortalt om voldsepisoder til venner, familie og naboer, og det finnes flere legejournaler som bekrefter at hun har vært utsatt for vold.

– Skjelt ut da jeg mistet jobben

Volden skjedde når mannen var beruset, og i retten ble et titalls alvorlige episoder trukket fram. Dommerne er tydelige på at disse ikke er enkeltstående handlinger, men inngår i et «mønster av gjentagende mishandling».

«Fornærmede har levd et liv preget av frykt og mangel på kontroll», skriver dommerne, som bruker ordet «trusselregime» for å beskrive det.

Syv år etter at volden startet, turte ikke kvinnen lenger å gå på jobb. Hun slet med angst, og ville ikke vise kollegaene blåmerkene. Fordi hun ikke hadde gyldig fravær, mistet hun jobben.

Samboeren skal da ha gjort narr av henne og sagt at hun fikk prostituere seg, ifølge kvinnens forklaring.

Møtte politiet på legevakten

En politipatrulje som tilfeldigvis var på legevakten en dag i 2016, fikk trolig avgjørende betydning for at 52-åringen nå er dømt.

Kvinnen hadde natten før våknet av at samboeren satt oppå henne i sengen. Han ropte skjellsord og drapstrusler, og slo henne i ansiktet flere ganger. Journalen fra legevaktbesøket dagen etter viser hoven og skjev nese med mistanke om brudd, hodepine og smerter.

Kvinnen ville ikke anmelde samboeren. Men legen fortalte at en politipatrulje var til stede i en annen sammenheng, og hun gikk med på å møte dem.

Kvinnen fortalte både om den foregående natten og tidligere hendelser, men ville fortsatt ikke anmelde.

Men politiet vurderte saken som så alvorlig at de valgte å åpne etterforskning på egen hånd, ifølge dommen.

Fikk strafferabatt

Dette er blant de konkrete voldsepisodene kvinnen forklarte seg om i retten:

  • I 2004 ble hun sparket fordi hun hadde skrudd ned varmen i huset før en reise, og det hang en istapp fra kjøkkenkranen da samboerparet kom tilbake.
  • I 2006 presset mannen en pute eller dyne over ansiktet hennes fordi hun ikke ville ha sex, og dunket ansiktet hennes gjentatte ganger i gulvet.
  • I 2014 slo han henne med en flaske i bakhodet, noe mannen selv har erkjent. Hun blødde kraftig, og legen konstaterte et 4 cm langt og 3-4 mm dypt kutt.

Tingrettsdommerne kom til at mannen måtte dømmes til fengsel i to år og åtte måneder.

Men fordi saken til sammen ble liggende halvannet år hos politiet og domstolen, fikk mannen åtte måneders strafferabatt.

Han må også betale ekssamboeren 125.000 kroner i oppreisningserstatning.