Hopp til innhold

Kritiserer storfylket: – Ikke all verdens vits

Frontene steiler når kommunalkomité-leder Helge André Njåstad (Frp) går hardt ut mot storfylket Sogn og Fjordane og Hordaland. – Respektløst, svarer fylkesordfører i Sogn og Fjordane.

Helge André Njåastad (Frp) utenfor Stortinget

KRITISERER «VESTLANDET»: Hordaland får 100.000 innbyggere til, mer avstand, og en desentralisert struktur. Den store gevinsten ser man ikke, sier Helge André Njåstad.

Foto: Andrea Øien Sæverud / NPK

Forhandlingsutvalgene i Sogn og Fjordane og Hordaland fylker ble tirsdag enige om å slå seg sammen til storfylket Vestlandet.

Det er ikke alle på Stortinget fornøyd med.

Leder i kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), mener at det nye storfylket ikke vil få den slagkraften mot sentralmakten som ønsket.

– Vestlandet vil bare kunne konkurrere med Østlandet dersom Stavanger og Bergen er i samme region. Den nye regionen blir for liten, og ikke like stor som Oslo en gang, sier Njåstad.

– Hva er da vitsen med å slå seg sammen?

– Det er ikke all verdens med vits. Hordaland får 100.000 innbyggere til, mer avstand, og en desentralisert struktur. Den store gevinsten ser man ikke, sier Njåstad, som tidligere var ordfører i Austevoll kommune.

Signering

ENIGE: Etter to dager med forhandlinger ble forhandlingslederne Pål Kårbø (KrF) og Jenny Følling (Sp) enige.

Foto: Mette Anthun / NRK

Ber Hordaland se til Rogaland

I desember stemte fylkestinget i Rogaland mot en vestlandsregion, etter at Frp sa nei. De mente at Rogaland selv kunne klare de oppgavene de har i dag. Likevel holdt Rogaland døren på gløtt før Hordaland, dersom regionene ble tilført nye oppgaver.

Njåstad mener at Hordaland i stedet burde se sørover.

– Hordaland og Rogaland bør snakke sammen og forsøke å lage en avtale. Ønsker man å bli en motmakt til Oslo, er det handlingsrom for det nå, sier han.

Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling (Sp) er ikke glad for at stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) mener at Hordaland ikke vil få noe særlig ut av å slå seg sammen med Sogn og Fjordane.

– Freidig

Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling (Sp), mener at Njåstad ikke respekterer fylket hennes.

– Utspillet er veldig freidig. Det var Fremskrittspartiet som veltet avtalen i Rogaland. At Njåstad sier dette nå er respektløst overfor oss. Vi har tatt nabopraten og satt oss i førersetet. Om tallet på dagens fylker skal halveres, så vil vi ha noe å si her, og nå har vi to intensjonsavtaler. Det betyr at det er opp til Stortinget å levere, sier hun.

– Makten ligger hos Stortinget

I Hordaland er fylkesvaraordfører Pål Kårbø (KrF) også kritisk til Njåstads utspill.

– Vi ønsker å bidra og vi har tro på regionstanken. Når Rogaland ikke vil være med, velger vi å ikke sitte i ro mens vi ser Stortinget gjøre dette alene, men i stedet å gjøre dette selv. Jeg har ikke bruk for å snakke om Sogn og Fjordane slik som Njåstad gjør, sier Kårbø.

Han sier at det ikke heller bare er å ta opp kontakt med Rogaland, ettersom det foreligger et fylkestingsvedtak om en sammenslåing av tre fylker, subsidiert sammen med Sogn og Fjordane etter Rogalands nei.

– Nå ligger makten hos Njåstad og komiteen. Vi har sendt en pasning, men han må score mål, sier Kårbø.