Hopp til innhold

I dette rommet var 16 personer samlet til fest: – Litt «noldus» hvis folk fortsetter sånn

Mens Bergen delvis er nedstengt, samlet 16 utenlandske studenter seg til fest. Nå risikerer de og andre festdeltakere bøter på 165.000 kroner.

FELLES:

FEST: I Bergen er det forbudt å være samlet flere enn fem personer i private sammenkomster. Nå risikerer 16 studenter bot etter at de var samlet til fest i dette rommet.

Foto: Sammen

– Vi tenker at dette er voksne mennesker, og at de også må ta ansvar for å følge reglene, sier kommunikasjonssjef Marita Monsen i Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet.

Natt til søndag ble totalt 31 personer fordelt på to fester i Bergen, anmeldt for brudd på smittevernreglene.

På den ene festen var 16 utenlandske studenter samlet på et felleskjøkken i Fantoft studentby.

Bergen er den eneste byen i landet der man bryter loven om man er samlet flere enn fem personer i private sammenkomster.

Nå er de anmeldt for å ha brutt smittevernregelen. Festdeltakerne risikerer mellom 5.000 og 10.000 kroner i bot.

Et mulig utfall kan være at de to festarrangørene i helgen kan få 10.000 kroner i bot hver, mens 29 festdeltakere kan bøtelegges til 5000 kroner.

I så fall vil de to festene i helgen kunne koste deltakerne 165.000 kroner.

FANTOFT

STUDENTBY: Det bor rundt 2.000 studenter i Fantoft studentby i Bergen.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Utdaterte smittevernregler

Studentsamskipnaden mener at de har gitt god informasjon til studentene om smitteverntiltakene som gjelder.

Det er hengt opp plakater på alle felleskjøkken og ved inngangen til alle bygg. De har sendt ut «løpende oppdateringer» på e-post. Etter festen i helgen, ble det sendt ut en ny påminnelse til alle.

– Jeg tror ikke det skal være misforståelser rundt hvor mange de kan være sammen, men det kan man aldri være sikker på, sier Monsen.

I bygget hvor festen ble holdt, er det imidlertid hengt opp en plakat med utdaterte smittevernregler. Der står det at det er «anbefalt at maks 20 personer samles», på norsk og engelsk.

– Den plakaten burde ikke hengt der, men sånt kan skje. Vi har mange bygg, sier Monsen.

Etter at de nye smittevernreglene ble innført i starten av november, er alle store fellesarealer der studenter kan samles i helgene, stengt av.

FELLESROM:

ANBEFALING: På en av dørene i bygget hvor det ble holdt fest, henger det utdaterte smittevernregler. Her står det at det «anbefalt at maks 20 personer samles».

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Under etterforskning

Natt til søndag fikk Vest politidistrikt 35 meldinger om feststøy. De hadde kapasitet til å rykke ut til 26 av festene.

Totalt er 31 personer fordelt på to fester i Bergen med 15 og 16 deltakere, anmeldt.

Laster Twitter-innhold

Påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt sier at politiet ennå ikke er ferdig med å etterforske sakene.

– Når våre etterforskningsskritt er ferdig, så må statsadvokaten avgjøre om det skal gis bøter, og hva de skal være på. Det vil være klart i løpet av uken.

Dette er første gang at noen er anmeldt for å ha brutt fempersonsregelen i Bergen.

Om studentene som festet kjente til at de brøt smittevernreglene, er en del av etterforskningen.

Fløystad sier at han forventer at «folk bruker vettet» fremover.

– Jeg er ganske sikker på at de få som spekulerer i om det er «lurt» å bryte reglene, skjønner at de får bøter av å være for mange på fest. Det er litt «noldus» hvis folk fortsetter sånn.

Gunnar Fløystad

IKKE AVGJORT: Påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt sier at politiet ennå ikke er ferdig med å etterforske sakene.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

– Ikke lett tilgang

Viserektor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen (UiB) mener at det kan være vanskelig for utvekslingsstudentene å holde seg oppdatert på smittevernreglene.

Da de nye lokale reglene kom, fikk de internasjonale studentene som er tilknyttet universitetet en egen e-post med de oppdaterte reglene.

– Det er ikke lett tilgang på reglene på engelsk eller andre språk. Det er et ansvar vi har tatt for våre utenlandsstudenter.

Oddrun Samdal

KOM SENT: Viserektor Oddrun Samdal ved UiB mener at byrådet er oppmerksom på at det trengs mer kulturell tilpasning på andre språk. – Men det kommer kanskje litt sent i forhold til behovet.

Foto: Ragnar Tjøstheim

Hun understreker at mange av utvekslingsstudentene er langt borte fra familie og venner, og at de derfor er i en sårbar situasjon.

– Det er ikke bra at slike samlinger skjer, selvsagt. Vi må hjelpe studentene å håndtere situasjonen, slik at de klarer å holde ut under det smittetrykket vi har nå.

Presisering: NRK har etter første publisering av denne saken presisert regnestykket på 165.000 kroner i mulige bøter, slik det nå er forklart før første mellomtittel.