Hopp til innhold

Bergen stenger ned: Forbudt med flere enn 20 personer på offentlige arrangementer

Bergen stenger museer, bingohaller, treningssentre og svømmehaller. Det blir skjenkestopp klokken 21.30.

Roger Valhammer under pressekonferansen fredag 6. november.

Roger Valhammer under pressekonferansen fredag 6. november.

103 nye personer har fått påvist koronasmitte i Bergen det siste døgnet. Det er det høyeste smittetallet i byen under pandemien.

Byrådet i Bergen innfører flere nye smitteverntiltak, gjeldende fra natt til lørdag:

 • Det blir forbudt med mer enn 20 personer på offentlige arrangementer. Arrangementer uten faste sitteplasser blir forbudt. Det blir gjort unntak for begravelser, hvor det er tillatt med 50 personer.
 • Restauranter, kantiner, kafeer, barer og lignende skal stenge senest klokken 22. Det blir skjenkestopp klokken 21.30.
 • Breddeidrett og amatørkultur for voksne over 20 år blir forbudt.
 • Svømmehaller, idrettshaller og treningssentre, må holde stengt.
 • Bestemmelsen for idrettshaller og svømmehaller gjelder ikke for organisert trening for barn og unge under 20 år. Arrangementer som kamper og turneringer er ikke tillatt.
 • Bingohaller, museum og lignende tilbud blir stengt. Biblioteker blir stengt for aktivitet og opphold, men det blir åpent for innlevering og utlåning av bøker.
 • Butikker og kjøpesentre må sørge for at det ikke er flere i lokalet enn at det kan holdes to meter avstand.
 • Det blir påbud om munnbind for både passasjerer og sjåfør i taxi.

Tiltakene vil ha en varighet på litt over to uker til 23. november.

g9mAsqtIxWE

REKORD: 103 nye personer har fått påvist koronasmitte det siste døgnet. Det er det høyeste smittetallet i Bergen noensinne.

Foto: Marit Hommedal / NT

Vil unngå knekk

De nye reglene vil gjelde over 400.000 innbyggere i Bergen og nabokommunene. Alver, Askøy, Bergen, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal og Øygarden kommune.

– Nå handler det om å stoppe smittespredningen slik at vi ikke får et stort og ukontrollert utbrudd. Og ikke minst at vi ikke får en knekk i helsevesenet, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Han sier at det nye tiltaket om maks 20 personer på offentlig arrangementer for veldig mange vil bety at de ikke kan ha arrangementer.

– Det er i praksis full stopp for arrangementer i byen vår, fordi vi trenger at folk ikke møtes.

Det er koronasmitte ved totalt åtte sykehjem i Bergen.

Helsebyråd Beate Husa (KrF) kommer nå med en sterk anbefaling til alle pårørende, og ber dem om ikke å besøke beboere på sykehjem de neste to ukene.

Ansatte på Vinyl bar i Bergen med munnbind første kvelden med nye koronatiltak

SKJENKESTOPP: Restauranter, kantiner, kafeer, barer og lignende skal stenge senest klokken 22. Det blir skjenkestopp klokken 21.30.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

Gjelden blir større og større

Aleksander Arnø driver flere barer i Bergen sentrum, blant annet Tempotempo og Nedre Nygård. På grunn av smittesituasjonen valgte han torsdag å stenge samtlige i én uke.

Han tror det nye tiltaket for utelivet i Bergen, betyr kroken på døren for mange. Byrådet burde gått inn for generell stenging og gitt kompensasjon, mener Arnø.

– Det burde vært satt et lokk på, og fått dette ut av verden. Vi kan ikke drive å seigpine dette lenger.

– Å drive butikk og ha begrensninger som gjør det i praksis umulig å tjene penger, det har vi holdt på med i ni måneder. Gjelden blir større og større og vi sitter mer og mer i skiten, etterhvert som tiden går, sier Arnø.

14 utesteder i Bergen stenger dørene i én uke som følge av smittesituasjonen og konsekvensene av koronatiltakene, skriver Bergens Tidende.

Maks fem personer i eget hjem

Torsdag kalte Bergen kommune inn til ekstraordinær pressekonferanse. De presenterte følgende smitteverntiltak:

 • Maksimalt tillatt å være fem personer i egne hjem. Unntak for familier med flere enn fem personer og kohorter fra barnehager og barneskoler. Tidligere var taket på maksimalt ti personer.
 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan ha det. Tidligere har det vært anbefalt.
 • Påbud om digital undervisning for høyskoler og universiteter.
 • Innføre rødt nivå og hjemmeskole på videregående skoler fra mandag.
 • Stenge breddeidrett og fritidsaktiviteter for voksne.

Tiltakene som ble presenteret fredag, kommer altså i tillegg til tiltakene over.

– De neste ukene må vi holde oss hjemme. Begrens hvem du møter og hvor mange du møter. Nå er tiden for å ikke ta noen sjanser, sier Valhammer.

Den norske kirke avlyser alle ordinære gudstjenester i Bergen og syv omegnskommuner de tre kommende ukene, opplyser Bjørgvin bispedømme til NRK. Men det blir tilbud om dåpsseremonier med inntil 20 personer, og gravferd med opp til 50 personer.

Forsker på hjemmekontor.

HJEMME: Det blir påbud om hjemmekontor i Bergen for alle som kan ha det. Tidligere har det vært anbefalt. Det er også påbud om digital undervisning for høyskoler og universiteter.

Foto: NRK

Høyre vil stenge skjenkesteder helt

Mens opposisjonen tidligere for det meste har sluttet opp om koronatiltakene, er Høyre og SV nå kritiske til at de ikke er blitt tatt med på råd tidligere.

Gruppeleder for Høyre, Harald V. Hove, mener også at byrådet burde stenge skjenkestedene helt ned når de først stenger treningssentre.

– Situasjonen har vist oss at smittespredning skjer stort sett når vi ikke greier å overholde kravene til avstand. Det skjer oftere når voksne mennesker har tatt seg et glass øl eller to. Å stenge ned hadde vært et mer effektivt tiltak, sier Hove til NRK.

Harald Victor Hove, gruppeleiar for Høgre i Bergen bystyre

KRITISK: Gruppeleder for Høyre, Harald V. Hove, mener også at byrådet burde stenge skjenkestedene helt ned når de først stenger treningssentre.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK