Hopp til innhold

Heving av fregatten har kostet en halv milliard

Arbeidet med å heve KNM «Helge Ingstad» skulle starte torsdag, opplyste forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Nå reises det tvil om tidspunktet.

KNM Helge Ingstad 5.februar 2019

FORVIRRING: Hevingen skal begynne torsdag, opplyste forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra stortingets talerstol. Men Forsvarsdepartementet og Forsvarsmateriell sier like etter at tidspunktet er usikkert.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Klokken 10.00 i dag startet forsvarsministeren sin redegjørelse av forliset til KNM «Helge Ingstad». Han opplyste til Stortinget at hevingsarbeidet nå nærmer seg finalen.

– Vi er inne i den siste fasen av forberedelsene av arbeidet med å hevingen. Været har jobbet mot oss, men vi planlegger å starte arbeidet torsdag, sa Bakke-Jensen fra Stortingets talerstol.

Bare en time etter talen sier både Forsvarsdepartementet og Forsvarsmateriell at torsdag langt fra er en sikker oppstartsdag.

Rådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet sier at været avgjør når oppstarten kan skje. Også kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell sår tvil om oppstartstidspunktet overfor NRK. Hun legger til at det er fortsatt er noe arbeid som gjenstår før arbeidet kan starte.

Krever gransking av redningsarbeidet

Fortsatt er det usikkert hvor mye hele operasjonen vil koste. Men i Stortinget anslo Bakke-Jensen at regningen så langt har vært rundt en halv milliard kroner.

– Arbeidsomfang og samlet kostnad for heving og transport av Helge Ingstad, herunder sikring av miljøet i området, er preget av mange usikkerhetsfaktorer. Utgiftene til dette arbeidet er foreløpig anslått til vel en halv milliard kroner, sa forsvarsministeren. Han understreket at kostnadene ikke er endelige og at han vil gjøre rede for disse på et seinere tidspunkt.

– Det er en tragisk hendelse, sa Aps Martin Kolberg.

Helge Ingstad Stortinget.

REDEGJORDE: Frank Bakke-Jensen redegjorde for forliset av KNM «Helge Ingstad» i Stortinget i dag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han mener det fortsatt gjenstår mange spørsmål rundt både årsakene til forliset, og til hvordan redningsarbeidet har foregått.

– Vil vil derfor fremme forslag om en ekstern granskning av redningsarbeidet, sa Kolberg.

Men Venstres Abid Raja mener det ikke er behov for en ekstern granskning.

– Det er rart at ikke Ap har tillit til arbeidet som Statens havarikommisjon gjør, sa Raja.

Se Kystverket og Sjøforsvaret informere om hendelsen, direkte fra Haugesund:

Har mange spørsmål

Kolberg manet også til full åpenhet om ulykken.

– I den foreløpige rapporten fikk vi vite at mannskapet antok at tankskipet var en del av land. Det er en forklaring som reiser flere spørsmål, sa Kolberg.

– Vi trenger den maksimalt mulige åpenhet rundt årsak. Det er viktig for tilliten, istemte SV-leder Audun Lysbakken.

Kostet Kystverket 55 millioner

På Haugesundkonferansen diskuterte sjøforsvarssjef kontreadmiral Nils Andreas Stensønes og Johan Marius Ly, avdelingsdirektør hos Kystverket, hva som skjedde da fregatten KNM «Helge Ingstad» forliste.

Der kom det frem at Kystverket så langt har brukt 55 millioner kroner på operasjoner tilknyttet havariet.

– Kostnadene knyttet til bergingsaksjonen er i overkant av en halv milliard, inkludert kostnadene til Kystverket, sier Stensønes.

Ifølge Stensønes er Forsvaret straks klare til å starte hevingen.

– Vi er klar fra torsdag, men det er væravhengig. Vi må være trygg på at vi har fint vær inntil seks dager, sier Stensønes.

RETTING: I en tidligere versjon av saken skrev vi at bergingen vil koste en halv milliard kroner. Det rette er at bergingen har kostet en halv milliard kroner så langt.