I ferd med å få fotfeste i Bergen

Politiet ser på utviklingen av MC-miljøet i Bergen som svært alvorlig.

Hells Angels

Politiet i Bergen frykter økt vold og grov narkotikakriminalitet hvis de beryktede englene etableres i Bergen.

Foto: Russel A. Daniels / Scanpix

Hells Angels er i ferd med å etablere seg i Bergen. Politiet regner med at Renegades MC blir fullverdige medlemmer i løpet av året.

– Jeg ser på det som særdeles alvorlig. Vi vet at Hells Angels er det vi betegner som et kriminelt MC-miljø og det ønsker vi ikke skal få fotfeste her, sier politiinspektør Norvald Visnes til NRK Hordaland.

SE: Intervju med Visnes i Vestlandsrevyen

Deler av motorsykkelmiljøet i Bergen har i mange år prøvd å etablere en klubb med fullverdig medlemskap i Hells Angels.

En razzia med 65 politifolk klarte for åtte år siden å stoppe Union MC sine tilnærminger til den beryktede organisasjonen. Sentrale medlemmer fikk den gangen lange narkotikastraffer .

Renegades seiler opp

Renegades MC holder til i Hardangerveien ved Nesttun. Klubben er allerede prøvemedlem.

– Sammen bør samfunnet, det vil si politiet, kommunen og andre i nærmiljøet, gjøre alt de kan for å hindre at disse klubbene blir medlemmer av Hells Angels. Vi vet de er såkalte hangaround, og i løpet av en periode på et år er det fare for at de blir fastere medlemmer av, sier politiinspektør Visnes.

Hells Angels er i dag etablert i Tromsø, Trondheim, Hamar, Oslo, Skien og Stavanger. I Bergen er det så langt ikke blitt mer enn flørting med de beryktede englene.

– Vi er den eneste storbyen i Norge der de ikke har fått fotfeste tidligere. Vi ser grov kriminalitet der disse klubbene er etablert. Og det ønsker vi ikke i Bergen.

LES: Hells Angels utnytter frykten | MC-leder dømt for narko

Hvitvasking og vold

Visnes viser blant annet til hvitvasking av penger, der inntekter fra kriminell virksomhet er kamuflert for som inntekter fra bygg og anlegg.

– Vi har også registrert vold, grove narkotikaforbrytelser, pengeinnkreving og torpedovirksomhet.

Visnes kaller det kriminelle MC-miljøet for et en prosent-miljø og understreker at dette er i kontrast til det resterende MC-miljøet.

– Dette er organisert kriminalitet. Alminnelige lover og regler gjelder ikke for disse. De har sine egne lover og regler.

LES: Hells Angels til Bergen

Tidligere straffedømte

Tilsynelatende ble miljøet sprengt under den store razziaen i Osveien 16 for en del år siden.

– Vi registrerer at personer som var i det miljøet, er i den eller de klubbene som nå ser ut til å gå inn i Hells Angels

De involverte selv sier de er fredelige MC-folk som er glade i barn. Seks av 14 medlemmer i Renegades er tidligere straffedømte.

– Vi registrerer at de gjør alt de kan for å bli medlemmer i HA – som er en del av dette en prosent- miljøet. Da er det ikke lenger snakk om å være med i et positivt MC-miljø, men et kriminelt MC-miljø,

I kveld sender NRK1 en dokumentar om virksomheten til Hells Angels .