Hopp til innhold

Hells Angels utnytter frykten

«De er en skam for motorsykkelmiljøet i Norge.» Kjell Arne Vole, tidligere president i Harley Davidson Owners Club Norway er fjellstø i sin vurdering av Hells Angels. – De er ikke MC-folk. De utnytter folks frykt til å drive "business" og vokse videre, sier Vole.

- Boikott Hells Angels

Tidligere president i Harley Davidson Owners Club Norway, Kjell Arne Vole oppfordrer motorsyklister og andre til å boikotte alle Hells Angels arrangementer. Her er han fra årets Primus-treff på Bjoneroa 27. februar 2010.

Foto: Brennpunkt

Kjell Arne Vole mener det nå er på tide at Norge reiser seg mot de kriminelt belastede klubbene, med Hells Angels som den ledende. – Alle som deltar på Hells Angels eller "81"-arrangementer, samme hvor uskyldige de kan være, støtter kriminelle. Boikott alle Hells Angels arrangementer, sier den tidligere Biker-presidenten, som fortsatt kjører Harley, selv i snøvær.

Mindretallet tok makta

Mindretallet av MC-miljøet i Norge, de kriminelt belastede såkalte 1 prosentklubbene har ved hjelp av trusler og frykt satt seg selv på toppen av motorsykkelnorges maktpyramide.

På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet ble Hells Angels etablert i Norge ved at en del medlemmer i Trondheimsklubben Rowdies brøt ut og ble prøvemedlemmer i Hells Angels.

Reiste rundt og truet folk

Et av Hells Angels fremste mottoer er "taking care of business". Under etableringen i Norge var en av de viktigste oppgavene å drive "varemerkesikring". Et stort antall norske MC-klubber fikk truende telefoner eller besøk.

De kommende Hells Angels-medlemmene gikk blant annet fysisk til angrep på Trondheimsklubben Bronx. I løpet av kort tid hadde det gryende Hells Angelsmiljøet truet en rekke tradisjonsrike motorsykkelklubber til å endre sine ryggmerker. Det kommende Hells Angels Trondheim, som kalte seg MC Norway før dem ble fullverdige HA-medlemmer, skulle ha enerett ryggmerker med rødt og hvitt, logo og monopol på å ha ordet "Norway" nederst på vesten.

Ikke bare Harley Davidson-klubber, det såkalte bikermiljøet, men også vanlige motorsykkelklubber der medlemmene kjører japanske sykler, fikk trusler. Mange valgte rett og slett å legge ned klubbene sine av frykt for represalier fra Hells Angels.

Ensidig negativt

Harley-sjefen

Kjell Arne Vole var president i Harley Davidson Owners Club Norway da Hells Angels etablerte seg i Norge.

Foto: Tegning: privat

Kjell Arne Vole var president i sammenslutningen av norske bikerklubber, Harley Davidson Owners Club Norway (HDOCN): – Vi så på MC Norways ønske om å bli Hells Angels som ensidig negativt. De reiste rundt og dresserte MC-miljøet ved hjelp av frykt, og vi kunne ikke stoppe dem. Det samme synet har jeg på Hells Angels idag. Det finnes absolutt ikke noe positivt å si om den klubben.

– Politiet i Trondheim kalte den gang Harleymiljøet for feigt, fordi vi ikke gjorde mer for å stoppe Hells Angels. Det kunne vi ha gjort, men da måtte politiet gitt oss fellingstillatelse. Det var nemlig enten krig eller underkastelse, forteller Kjell Arne Vole.

Vurderte krig

Den daværende presidenten for HDOCN innrømmer i dag at flere stødige, lovlydige medlemmer av de vanlige Harleyklubbene faktisk vurderte å gå til full krig mot Hells Angels for å få stoppet utviklingen. MC-venner i Danmark hadde nemlig informert norske Harleyentusiaster om hva som kom til å skje straks Hells Angels var ordentlig etablert i Norge.

– Hadde vi gått til krig, med våpen i hånd, hadde vi også vært nødt til å gjøre noe som var ulovlig. Vi prata om det, men vi ville holde oss innenfor loven, og lot det være. Dermed holdt de aller fleste vanlige MC-entusiaster en lav profil, mens Hells Angels truet seg mot toppen, forteller Kjell Arne Vole.

Mer politikontroll

Når vanlige folk ikke kan slå tilbake mot Hells Angels og liknende miljøer uten å gripe til ulovligheter selv, mener Kjell Arne Vole at mer politikontroll er eneste løsningen:

– Hells Angels-medlemmene har et idiotsikkert opplegg. De trenger ikke gjøre noe selv. Med fryktens varemerke har de et stødig opplegg der ingen tør å sladre på Hells Angels. De har supportere og hangarounds som er så "sandblåste" at de utfører de kriminelle handlingene for Hells Angels-medlemmene. Dermed blir ikke medlemmene tatt selv. Når en supporter eller hangaround blir tatt, bytter bare Hells Angels dem ut med nye, forteller Vole.

Han tror eneste måten å bremse utviklingen på er at politiet henger så hardt på disse miljøene, og følger dem så tett opp, at de ikke får gjort noe.

Avskiltet

Flere Harleyklubber i Norge har sluttet å bruke ryggmerker, og har nå klubbnavnet sitt bare som for eksempel trykk på ermene. Årsaken er at klubber som vil ha såkalt tredelt ryggmerke idag må søke en-prosent-klubber som Hells Angels og Bandidos om å få lov til å bære sin egen logo på ryggen. Det er det flere klubber som ikke har noe ønske om.

– Vi i HDOCN den gangen innførte blant annet ryggmerke-forbud på enkelte møter, fordi situasjonen var så spent. Det er fryktens varemerke de bærer og dermed tok vi rett og slett å avskilta dem, forteller Kjell Arne Vole.

En skam for MC-miljøet

Den tidligere HDOCN-presidenten er klar på at han mente, og fortsatt mener, at Hells Angels er en skam for MC-miljøet: – De kjører jo knapt motorsykkel. De reiser rundt i bil og driver med "businessen" sin for å tjene penger.

– Det bør være klart for de fleste at dette ikke er motorsykkelklubber. Det er frykten de lever av, og så lenge virksomheten deres ikke kommer ordentlig ut i offentligheta vil de bare utvide og utvide det de driver med, sier Vole.

Selv truet

Harley-presidenten ble selv truet da han uttalte seg om det negative rundt en etablering av Hells Angels i Norge. – De torde vel ikke ta meg den gang, fordi jeg var president i Harley Davidson Owners Club Norway.

Vole forteller imidlertid om andre MC-folk som ikke frivillig ville underkaste seg Hells Angels og det kriminelt belastede en-prosent-miljøet, om skyteepisoder og bankinger med balltre.

Invalidisert

Et av de grove overfallene Vole husker, var angrepet på redaktøren av MC-magasinet MCM, Lill-Anders Westenius. Westenius skrev en kritisk artikkel om utviklingen av slike klubber i Sverige. Han ble overfalt av en gruppe menn med balltre, og ble sterkt invalidisert.

De mistenkte var prøvemedlemmer i Hells Angels, men bevisene holdt ikke til tiltale. Fire av de ble senere medlem i Hells Angels. Westenius kom aldri til hektene igjen, og døde i en alder av 53 år.

– De slo ham helseløs, og vi samla blant annet inn penger til ham slik at han kunne få spesialisthjelp i USA, forteller Kjell Arne Vole. Den tidligere MC-presidenten vet at han risikerer represalier etter å ha sagt hva han vet, og ikke minst mener om Hells Angels-utviklingen i Norge. Han mener likevel det er så viktig å sette søkelyset mot dette miljøet at han velger å ta risikoen.

Lenker til seriøse motorsykkelklubber: