Hopp til innhold

Havarikommisjonen vil presentere et «grovt hendelsesforløp» på torsdag

SJØKRIGSSKOLEN (NRK): Statens havarikommisjon vil på torsdag presentere en foreløpig rapport om kollisjonen mellom KNM «Helge Ingstad» og «Sola TS». Politiet tar i bruk nye verktøy for å gjenskape hendelsesforløpet.

Fregatt -havariet.

HVA SKJEDDE: KNM «Helge Ingstad» har i 19 dager ligget her i Hjeltefjorden. Hva skjedde egentlig da fregatten kolliderte med «Sola TS»? Deler av svaret vil bli presentert på torsdag når Statens havarikommisjon presenterer en foreløpig rapport.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Politiet har i etterkant av fregattforliset i Hjeltefjorden gjennomført en rekke avhør, blant annet av mannskap og ansatte på sjøtrafikksentralen. En lang rekke tekniske bevis fra KNM «Helge Ingstad» har blitt hentet inn.

Politiet har tidligere uttalt at de har dannet seg et tydelig bilde av hva som skjedde da fregatten og tankskipet kolliderte, men kan så langt ikke peke på én tydelig hovedårsak til ulykken.

Statens havarikommisjon vil førstkommende torsdag holde en pressekonferanse der de vil legge frem en foreløpig rapport. Rapporten vil inneholde et grovt hendelsesforløp og en redegjørelse om videre arbeid, opplyser havarikommisjonen i en pressemelding.

– Rapporten vil inneholde det vi kan gå ut med på nåværende tidspunkt. Det er noe informasjon vi ikke kan gå ut med av naturlige årsaker, da det er personsensitive opplysninger og gradert informasjon, sier Dag Sverre Liseth, leder av sjøfartsavdelingen i Statens havarikommisjon.

  • Se bergingen av fregatten direkte:
    NRK sender kontinuerlig fra bergingsaksjonen av KNM «Helge Ingstad».

    NRK sender kontinuerlig fra bergingsaksjonen av KNM «Helge Ingstad».

Usikkert om ulykken kan gjenskapes

Havarikommisjonen skal ifølge regelverket levere en rapport innen ett år etter ulykkestidspunktet. Det utelukker ikke at det kan komme foreløpige rapporter når det blir avdekket kritiske funn.

– Vi ønsker ikke å forespeile at det er tilfelle i denne saken. Vi går ut med det vi har fordi det er et stort informasjonsbehov fra media, sier Liseth.

Som et ledd i politiets etterforskningen har Sjøforsvaret invitert politiet til å benytte seg av Sjøkrigsskolens navigasjonssimulator.

Politiet selv er usikker på om de har nok tekniske data til å gjenskape ulykken.

– Vi vet ennå ikke om vi har nok data. Det vil vi vite når vi har samlet inn all tilgjengelig materiell.

– For vår del er det først og fremst overføring av kompetanse. Det er noen i politiet som har maritim kompetanse, men det er viktig for oss å gjøre oss bedre forstått i avhørssituasjoner, sier Karlsen.

Simulator på Sjøkrigsskolen.

SIMULATOR: Politiets etterforskere vil bruke tid i Sjøforsvarets simulator. Det gjør de på invitasjon fra Sjøforsvaret, som ønsker å gi politiet best mulig informasjon. Fra v. sjef Marinen, Rune Andersen, sjef kompetansesenter, Steinar Nyhamn, politiinspektør Frode Karlsen.

Foto: Christian Lura / NRK

Ønsker kunnskapsoverføring

Simulatoren vil hjelpe politiet med å forstå instrumentene og situasjonene som kan oppstå, mener politiinspektøren.

Ifølge Karlsen går det fremover med etterforskningen, men ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere hvorvidt noen på broen vil straffeforfølges for kollisjonen.

For Sjøforsvaret er det viktig å sørge for en rettferdig behandling.

– Dette er en fin arena for etterforskerne å lære maritime begreper og utstyr. Vi mener det forbereder dem bedre og bidrar til en kunnskapsoverføring vi mener er viktig for å opplyse om saken, sier sjef Marinen, Rune Andersen.

Forsvaret har i kjølvannet av ulykken satt i gang en egen intern gransking. Andersen ønsket ikke å kommentere om det har vært fremgang i granskingen og hva Forsvaret eventuelt har avdekket da NRK snakket med ham tirsdag.