– Her skal man forsøke å hente noen gamle kunnskaper som ligger langt bak i hjernen, og forsøke å se for seg noen arbeidssituasjoner som man ikke omgås til vanlig, forteller anestesisykepleier Ivar Larsen.
Han er en av 60 sykepleiere ved Haukeland universitetssjukehus som nå er i gang med opplæring i hvordan man holder alvorlig syke koronapasienter i live.
Helsedirektoratet har sagt at det haster med å bygge opp god tilgang til sykepleiere med intensivkompetanse.
Flere av de regionale helseforetakene har iverksatt tiltak, og til sammen har over 3000 sykepleiere gjennomgått internopplæring.
FORBEREDT: Opplæring av sykepleierne skal gjøre dem bedre rustet til å hjelpe de sykeste pasientene, både nå under koronapandemien, men også under fremtidige kriser.
Foto: Camilla Salas-Gulliksen / NRKBruker 30 millioner kroner
Overlege Hans Flaatten var en av flere eksperter som kritiserte intensivkapasiteten ved norske sykehus ved begynnelsen av pandemien.
Nå står hans egen avdeling overfor en storsatsing på opplæring i håp om å være bedre rustet for fremtidige kriser.
– Det er de aller sykeste, de sykeste av de sykeste som kommer til oss på intensivseksjonen, forteller Siril Iren Sagstad.
Hun er seksjonsleder på intensivmedisinsk seksjon ved Haukeland universitetssjukehus, som nå bruker 30 millioner kroner på å styrke intensiv- og overvåkningskapasiteten.
– Hvis det blir mange flere tilfeller av covid-intensivpasienter så trenger vi tilførsel av personell, forteller Sagstad.
60 sykepleiere på opplæring
Et smitteutbrudd på sykehuset kan også sette kapasiteten på prøve. I desember ble flere ansatte satt i karantene etter et utbrudd ved infeksjonsseksjonen.
I denne omgang skal 60 operasjons- og anestesisykepleiere få en oppfriskning i å tenke og arbeide som en intensivsykepleier. På den måten kan sykehuset flytte på personell i en krisesituasjon.
– Det er viktig fordi de lettere kan komme inn i kohorten og jobbe på intensiven, sier seksjonslederen.
STORSATSING: Siril Iren Sagstad er seksjonsleder ved intensivmedisinsk seksjon på Haukeland universitetssjukehus, der det nå skal brukes 30 millioner kroner på å styrke kapasiteten på intensivavdelingen.
Foto: Camilla Salas-Gulliksen / NRKBygges opp på kort sikt
Helseregionene har utviklet egne opplæringsprogram for behandling av svært syke koronapasienter.
Målet er å bygge opp avdelingene på kort sikt.
– Internopplæringen erstatter ikke kompetansen til en intensivsykepleier, men er et viktig tiltak dersom helsetjenesten raskt må mobilisere for høyere intensivkompetanse ved en pandemi-topp, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, spår tøffe vårmåneder. De ekstra hendene kan komme godt med dersom de nye muterte virusvariantene får fotfeste.
– Det er nødvendig at ressursene benyttes godt i sykehusene, spesielt i en krise, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Randi Moen Forfang.
FORBEREDT: Opplæring av sykepleierne skal gjøre dem bedre rustet til å hjelpe de sykeste pasientene, både nå under koronapandemien, men også under fremtidige kriser.
Foto: Camilla Salas-Gulliksen / NRKGir mening til livet
Ivar Larsen har lang erfaring som anestesisykepleier, og er vant til å jobbe i vanskelige situasjoner.
Et par måneder før den første koronanedstengningen reiste Larsen til Samoa. Der jobbet han med den alvorlige og svært dødelige meslingepidemien som rystet det lille øysamfunnet.
Larsen sier det har vært gode erfaringer å ha med seg i arbeidet med kritisk syke koronapasienter.
– Man finner en mening i livet og en plass i samfunnet som jeg tror er viktig og nyttig, forteller han.