Hopp til innhold

Nakstad: – De neste to månedene kommer til å bli veldig vanskelige

Mars og april kan bli de vanskeligste i hele pandemien, tror assisterende helsedirektør Espen Nakstad. De muterte virusene kan gjøre det krevende å holde skoler og barnehager åpne.

dbQpXFK

Mars og april kan bli de vanskeligste månedene til nå, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– De neste to månedene kommer til å bli veldig vanskelige i Norge fordi vi har en økning av mer smittsomme virusvarianter og smittenivåer som igjen er lett økende, sier Nakstad til NRK.

Han frykter at våren blir tøff, fordi det vil kreve stadig mer å holde de mer smittsomme virusvariantene under kontroll.

– Mars og april kan bli de vanskeligste i hele pandemien, på grunn av faren for en tredje smittebølge med muterte virus, og lav vaksinedekning i befolkningen.

Nakstad sier man nå følger nøye med på utviklingen i Sverige og Danmark, der andelen av de muterte virusene nå stiger svært raskt.

– Hvis vi følger utviklingen til Danmark vil mer smittsomme virusvarianter utgjøre flertallet om en måneds tid. Det påvirker i stor grad R-tallet, det vil si at hver person smitter flere enn før.

– Da blir det vesentlig vanskeligere å ha kontroll på smittespredningen i Norge uten å måtte stramme inn kraftig på smitteverntiltak, sier Nakstad til NRK.

Kan smitte hele skoleklasser

De siste ukene har det vært stor debatt om å lette tiltaksbyrden for barn og unge. I Oslo er alle skolene nå tilbake i gult nivå.

Nakstad frykter at de muterte variantene etterhvert kan gjøre det krevende å holde skoler og barnehager åpne i deler av landet.

Klasserom kan fort bli et sted der ikke bare 1–2 elever smittes som med den gamle varianten, men der en hel klasse fort blir smittet om nye virusvarianter brer om seg, sier Nakstad.

Margarinfabrikken barnehage

Norges største barnehage, Margarinfabrikken, stengte denne uken etter større smitteutbrudd.

Foto: Andreas Sundby / NRK

I Oslo pågår flere større smitteutbrudd ved en rekke skoler og barnehager. Det mistenkes at det dreier seg om muterte virusvarianter.

Norges største barnehage – Margarinfabrikken på Bjølsen i Oslo – har vært stengt i flere dager.

Myndighetenes strategi mot de muterte virusene er såkalt forsterket smittesporing og karantene (TISK).

Med de forsterkede tiltakene blir flere satt i karantene rundt hvert smittetilfelle.

Ved Røyken videregående skole i Asker er for eksempel 900 elever og ansatte nå i karantene etter at en elev fikk påvist den britiske virusvarianten.

Det omfattende sporingsarbeidet som trengs for å slå de nye virusvariantene ned, gjør arbeidet langt mer arbeidskrevende for kommunene.

– Det krever flere ressurser og kapasiteten kan fort bli overskredet så man mister kontroll på smittesporingen. Det er en utfordring man har sett i mange land. De landene som mistet kontroll før jul måtte stenge store deler av samfunnet på nytt.

– Får vi en kraftig smitteøkning med mer smittsomme varianter kan det bli vanskelig å holde skoler og barnehager åpne frem mot sommeren flere steder i landet, sier Nakstad.

Lite drahjelp fra vaksine

Kommunene er nå i gang med vaksinasjon, men foreløpig er det personer over 75 år og helsepersonell som har fått tilbud om vaksine.

Det gjør at Nakstad forventer liten drahjelp fra vaksiner for å holde smittepresset nede utover våren.

– Problemet de neste to månedene er at en veldig liten andel av befolkningen er vaksinert, og de som er vaksinert er i aldersgrupper som ikke bidrar vesentlig til smittespredning. Derfor vil konsekvensen av smitteøkning nå kunne bidra til mange nye innleggelser og dødsfall i aldersgruppen opp til 75 år, sier Nakstad.

AKTUELT NÅ