Hopp til innhold

Full åpning i alkoholreglene i Bergen: Salg på julaften og skjenking til 03

– Vi ønsker at dette skal være en by man flytter til og ikke fra, sier byrådet om liberaliseringen. Bergen KrF reagerer kraftig.

Mona Tahani på LO-FI Chill Out bar

Mona Tahani skjenker en øl på en bar i Bergen. Nå skal dette bli lov både lengre og oftere enn før.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth

Bergen har i mange år hatt tilbakeholdne skjenkeregler som er strengere enn alkoholloven.

Nå går det Høyre-styrte byrådet langt i å liberalisere skjenkereglene. Det er et langt steg i en ny retning for landets nest største by.

I et nytt forslag som byrådet presenterer tirsdag forsvinner flere sentrale punkter fra reglene i byen.

Nå blir det åpning for salg på høytidsdager og utesteder som ønsker og får lov til det kan holde kranene gående til klokken 03.

– Byrådets nye skjenkereglement er et sosialpolitisk makkverk, der sårbare grupper er totalt glemt, sier gruppeleder i KrF, Joel Ystebø.

Lang liste med nye regler

Dette er de viktigste endringene byrådene sine regler.

  • Åpner for at alle utesteder kan skjenke til klokken 03.00 om natten.
  • Åpner for salg av alkohol på julaften.
  • Utvidet salg av alkohol på påske-, pinse og nyttårsaften til klokken 18.00 (fra 16.00 tidligere).
  • Lov å selge alkohol fra klokken 06 om morgenen (før gjaldt reglene fra 08.00).
  • Parker og byrom blir ikke lenger definert som områder som i utgangspunktet er alkoholfrie soner.

Det er kommunene selv som styrer skjenkereglene via forskrifter og retningslinjer.

Bolstad, Digranes og Monstad

Et smilende byråd møtte NRK med nyheter om alkohollovene i Bergen, fra venstre næringsbyråd Reidar Digranes, finansbyråd Eivind Nævdal-Bolstad (H) og helsebyråd Marte Monstad.

Foto: Brynjar Osgjerd / NRK

Vil ha folk som flytter til byen

Tre representanter for byrådet møter tirsdag NRK om saken.

– De endringene vi gjør nå er at vi stor grad gjør endringer så vi er i tråd med alkoholloven. Vi ønsker at Bergen er en by man flytter til og ikke fra. Vi ønsker at næringslivet skal få gode vilkår, sier næringsbyråd Reidar Digranes (Sp) til NRK.

– Dette er ikke ny politikk for oss. Men vi får gjennomslag. Det er en næring som er viktig for Bergen. Både for fastboende og turister. De sysselsetter 10.000 bare i Bergen. De trenger forutsigbare vilkår, sier Eivind Nævdal-Bolstad (H), som er finansbyråd i Bergen.

Marte Monstad, Frps helsebyråd, peker på at de alkoholfrie sonene i byen har vært spesielle for Bergen.

– Det har gjort at man har en særbergensk regel der man har hatt skjenkeforbud i deler av sentrumsområdet. Nå blir det en rettferdig behandling av aktørene i byen, sier hun.

KrF: – Det var dette vi fryktet

Men Joel Ystebø og KrF kaller de nye reglene for «fullstendig frislipp».

– Det var dette vi fryktet da byrådet gikk på med sin plattform: At dette skjenkereglementet fullstendig setter til side hensynet til sårbare grupper, og bare vektlegger næringsinteressene.

Han peker på at byen tidligere har hatt mange enkeltsaker om skjenking oppe, for eksempel på to av byfjellene, Ulriken og Fløyen.

– Mens dette er et nytt, helhetlig skjenkereglement, hvor vi ser over hele linjen at byrådet velger å liberalisere. Det er et fullstendig frislipp.

Joel Ystebø (KrF)

– Vi tenker at hvis Bergen skal være en god by å flytte til, så skal det være en god by også for sårbare grupper. Vi tror ikke det å åpne opp og liberalisere skjenkepolitikken er det som fører til at flere flytter til byen, sier gruppeleder i KrF, Joel Ystebø.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Saken blir sendt ut på høring med tre ukers frist.

– Vi åpner for at uteservering kan holde åpent helt frem til klokken 3 i noen tilfeller hvis det er forsvarlig ut fra omgivelsene. Det blir individuelle vurderinger. Man åpner for å se på det i hver enkelt søknad, sier Digranes

– Hele byrådet er enig om endringene vi gjør. Vi standardiserer så det blir enklere å forholde seg til skjenketidene i Bergen kommune. Nå blir det klokken 2 hele uken, og klokken 3 hvis du har ansvarlig vertskapskurs, sier Digranes.

Aktualisert av skjenkekrangel

Skjenkereglene vestlandshovedstaden ble i vinter aktualisert av en skjenkekrangel midt i byen.

Da kunne NRK avsløre at det tradisjonsrike utestedet Logehaven i Bergen sentrum var gjenstand for en opphetet konflikt mellom kommunen og byens utelivsaktører.

Uterestauranten åpnet opp i ny drakt i 2023 etter at den ble kjøpt og pusset opp av hotellgruppen De Bergenske, som eier fem hoteller og sju restauranter i Bergen.

Eier og administrerende direktør Kjetil Smørås ble da anklaget for å ha brutt skjenkebestemmelsene siden gjenåpningen av stedet, som nå har fått navnet Haven.

Les mer om saken her:

Les også Full krangel i utelivsbransjen i Bergen – uteservering følger innendørs-regler

Haven restaurant i Bergen, tidligere Logehaven