Hopp til innhold

Full krangel i utelivsbransjen i Bergen – uteservering følger innendørs-regler

Utelivsaktører og Skjenkekontoret reagerer på skjenketiden på hotelleier Kjetil Smørås' nye utested. Selv avviser han at restauranten gjør noe ulovlig.

Haven restaurant i Bergen, tidligere Logehaven

STRID OM SERVERINGSTID: Haven restaurant, tidligere Logehaven, har siden 1993 vært regnet som uteareal. Etter en oppussing ble skjenketiden i fjor utvidet til det samme som for innearealer.

Foto: Kyrre Kjellevold / NRK

Det tradisjonsrike utestedet Logehaven i Bergen sentrum er gjenstand for en opphetet konflikt mellom kommunen og byens utelivsaktører.

Uterestauranten åpnet opp i ny drakt i 2023 etter at det ble kjøpt og pusset opp av hotellgruppen De Bergenske, som eier fem hoteller og sju restauranter i Bergen.

Eier og administrerende direktør Kjetil Smørås blir nå anklaget for å ha brutt skjenkebestemmelsene siden gjenåpningen av stedet, som nå har fått navnet Haven.

Jeg ville måttet stenge på dagen om jeg hadde forsøkt det samme.

Tom Greni daglig leder, Ricks teater & nattklubb og Zachariasbryggen restauranthus

– Utgjør millioner i omsetning

Mens nattklubber definert som inneareal kan servere gjestene alkohol frem til 02.30, må uteserveringer i Bergen stenges kl. 01.00

Forskjellen på halvannen time utgjør millioner i omsetning gjennom et år, forklarer nattklubbeier Tom Greni. som driver utestedene Zachariasbryggen og Ricks.

Det er nemlig på disse tidspunktene gjester legger mest igjen i kassen hos utesteder, sier han.

Greni er derfor opprørt over at Logehaven, som serverer gjestene på en overbygd og innglasset terrasse, holder åpent med servering til 02.30 og stenger kl. 03.00.

Tom Greni

Tom Greni driver både Zachariasbryggen og Ricks. Han mener stedene ville blitt stengt på dagen hvis han hadde prøvd seg på noe liknende.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Kommunen bekrefter uteareal

Greni mener lokalene helt klart er et uteareal. Han får støtte av plan- og bygningsetaten i Bergen kommune.

De opplyser til NRK at Logehaven har vært regnet som et uteareal siden 1993, og det heller ikke er søkt om at det skal være noe annet.

– Jeg ville måttet stenge på dagen om jeg hadde forsøkt det samme, sier Greni, som mener dette er forskjellsbehandling av regelverket.

Jeg tar sterk avstand fra at utelivsaktører påstår at vi tar oss til rette.

Kjetil Smørås eier, De Bergenske

Smørås avviser at Logehaven har brutt skjenkebestemmelsene.

Han bekrefter imidlertid at Logehaven har servert alkohol etter kl. 01.00 siden gjenåpnet våren 2023.

– Vi har hele tiden ment, og mener fortsatt, at vi driver i samsvar med skjenkebestemmelsene. For øvrig vil vi håndtere dette spørsmålet i direkte dialog med de aktuelle myndighetene, skriver Smørås i en e-post til NRK.

Kjetil Smørås, adm. direktør i De Bergenske hoteller

Kjetil Smørås mener Haven har alt på det tørre og driver i tråd med skjenkebestemmelsene.

Foto: Sjur Mikal Dolve / NRK

– Ikke normal praksis

Kontor for skjenkesaker i Bergen kommune mener at uklarhet rundt hvorvidt lokalene var inne- eller uteareal har gjort at Logehaven har fått skjenke alkohol etter kl. 01.00.

Saken er unormal, ifølge nestleder Bent Ludø.

– Dette er ikke normal praksis. Man skal i utgangspunktet søke og sende inn nødvendig dokumentasjon før man tar lokalene i bruk, skriver Ludø i en e-post til NRK.

Gjennom innsyn har NRK mottatt et varsel skjenkekontoret mottok i november i fjor om at utestedet drev ulovlig servering etter kl. 1.

Skjenkekontoret valgte likevel ikke å kontrollere lokalene i det omtvistede tidsrommene.

Kontrollørene kom i stedet på besøk kl. 21.30 på en etterfølgende fredag i desember.

– Normalt ville det blitt foretatt kontroll etter en slik henvendelse, men som nevnt er
problemstillingen ikke avklart, skriver Ludø.

Systemsvikt

Skjenkekontoret har ikke svart NRK på hvorfor de ikke innhentet dokumentasjon fra etaten på hva slags status lokalene har. Etter at NRK tar kontakt, innhenter de imidlertid dette.

Ludø opplyser at de har bedt Logehaven og Smørås komme med en uttalelse i saken innen mandag 29. januar.

– Hvis det viser seg at man har tjent millioner på ulovlig drift, hva blir da konsekvensen?

– I utgangspunktet skal en ikke kunne gå videre uanfektet, men dette beror på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, skriver Ludø til NRK.

Haven restaurant i Bergen, tidligere Logehaven

Utestedet fremstod i helt ny drakt og med nytt navn etter oppussingen, som var ferdig i fjor.

Foto: Kyrre Kjellevold / NRK

Greni mener saken er et bevis på systemsvikten mellom etatene i Bergen kommune.

– De snakker ikke sammen. Det har vært flere saker de siste årene der Plan- og bygningsetaten og skjenkekontoret ikke ser ut til å dele informasjon, sier Greni.

Han etterlyser nå at politikerne må ta i et tak på skjenkekontoret.

– Vi kan jo ikke ha en slik forskjellsbehandling. Hadde jeg kunnet ta meg til rette slik, hadde jeg jo åpnet opp på Zachariasbryggen og tjent millioner ekstra, sier Greni.

– Lovverket er krystallklart

Greni får støtte av Jas Kahlon, som er regionsjef for Bergen i Dilla Holding. Selskapet eier og driver en rekke restauranter og utesteder i Bergen sentrum, som Boccone, Nama og Skipperstuen.

I femten år drev han Jacob Aall på toppen av kjøpesenteret Xhibition. De investerte millionbeløp i takterrassen, men fikk ikke lov til å ha alkoholservering etter kl. 1.

Det betød at de måtte avvise langt flere gjester enn lokalene kunne huse etter kl. 1, ifølge
Kahlon.

– Det er hva arealet er regulert til som styrer skjenketiden. Jeg fikk klar beskjed om at jeg måtte stenge tidlig siden det var å regne som uteareal, sier Kahlon.

Han opplyser at Jacob Aall ville ha omsatt mange titalls millioner på driften dersom de kunne ha holdt åpen etter kl. 01:00 i løpet av de 15 år utestedet var i drift.

Det var i hvert fall lik praksis for alle på det tidspunktet, forteller Kahlon.

– Lovverket er krystallklart, så det er vanskelig å forstå hva Skjenkekontoret og Logehaven har tenkt her. Hvis man nå skulle endre praksis, vil det bli langt flere utesteder med pergola og diskomusikk i sentrum for å si det slik, sier Kahlon.

Avviser systemsvikt

Skjenkekontoret har fått fremlagt kritikken fra utelivsaktørene, og avviser systemsvikt.

– Da Kontor for skjenkesaker ikke fikk tilstrekkelig dokumentasjon på at arealet var godkjent som inneareal, ble det tatt kontakt med byggesak for å få bekreftet status på arealet, skriver Ludø til NRK.

Skjenkekontoret vil foreløpig ikke opplyse hva konsekvensene for utestedet kan bli.

Mener Logehaven har alt på det tørre

Smørås mener de fikk en forståelse med skjenkekontoret for at de kunne holde åpent servering på Logehaven frem til 02.30 før de gjennomførte investeringen.

– Jeg tar sterkt avstand fra at utelivsaktører påstår at vi tar oss til rette. Vi har søkt råd hos kommunen og Byantikvaren, fått godkjent rammetillatelse til ombyggingen, og vi har innrettet oss etter det vi oppfattet som en omforent tolkning av skjenkebestemmelsene, skriver Smørås til NRK.

Han skriver de er uenig i at Logehaven slik den fremstår nå er et uteareal, men at de lojalt vil innrette seg etter skjenkekontorets behandling.

Samtidig skriver Smørås at det er viktig at de som investerer i Bergen sentrum får stabile rammevilkår.

– Skal man få til en kvalitetsmessig akseptabel byfornyelse av slike sentrale steder, så må stedene også gis rammevilkår som sikrer en god drift. Vi mener vi har lyktes med dette på Logehaven, og at vi tilbyr byen et godt og trygt alternativ til de øvrige utesteder i Bergen Sentrum, skriver Smørås.