Hopp til innhold

Forsikringsselskap må gjette hvor mye ras- og flomutsatte kunder skal betale

Tryg forsikring kritiserer NVE for «hvite flekker» på ras- og flomkartene. – Når dataene mangler, er det helt umulig for oss å si til kundene hvordan risikoen er der de bor.

Flåmselvi sine herjingar

FLOM I FLÅM: – Når NVE ikke har gjort skikkelige kartlegginger, må vi bruke våre egne data og kvalifisert gjetning. Det er ikke godt nok. Dette så vi under fjorårets flom, sier Ole Irgens i Tryg forsikring.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Tryg Forsikring mener at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjort for lite og for dårlig arbeid med å kartlegge ras- og flomfaren i Norge.

– Vi synes ikke NVEs kartlegginger er gode nok for oss i forsikringsbransjen, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Bransjen varsler at en del nordmenn kan bli fratatt muligheten til å få forsikring mot naturskader dersom de bor i for risikoutsatte områder. Men hvor mange kunder dette kan gjelde, er umulig for forsikringsselskapene å regne ut.

LES OGSÅ: Erstatning for naturskader skyter i været

– Det er ikke godt nok

– Vi lever av å beregne risiko, og av at kundene skal føle seg trygge. Og for å beregne risiko, må vi ha grunnlagsdata. Når disse grunnlagsdataene mangler, så er det helt umulig for oss å si til kundene hvordan risikoen er der de bor, sier Irgens i Tryg forsikring.

Ole Irgens

VIL HA BEDRE GRUNNLAG: – Vi synes ikke NVEs kartlegginger er gode nok for oss i forsikringsbransjen, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Han mener det offentlige må bevilge mer penger til å dekke flere kommuner med fullstendige farekart. Irgens sier forsikringsselskapenes data kan være nyttige å ta med i det arbeidet, men påpeker at de ofte er ufullstendige.

– Når NVE ikke har gjort skikkelige kartlegginger, må vi bruke våre egne data og kvalifisert gjetning. Det er ikke godt nok. Dette så vi under fjorårets flom, der Odda og Flåm ble rammet av store ødeleggelser. De var hvite flekker på NVEs flomkart, så der hadde man ingen kartlegging i det hele tatt, sier Irgens.

LES OGSÅ: Bare 4 av 10 kommuner har kartlagt fare

– Det er et stort arbeid som skal gjøres

Det primære motivet bak forsikringsselskapenes ønske om grundigere kartlegging, er å få bedre grunnlag for å fastsette forsikringspremiene.

Brigt Samdal - Regionsjef Vest NVE

– VIL TA TID: – Det er mange kommuner i Norge, og et stort arbeid som skal gjøres de kommende årene, sier Brigt Samdal, direktør i NVE region vest.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

NVE sier det vil ta tid før bransjen kan gjøre forsikringene dyrere for alle som bor i utsatte områder.

– Staten har tatt et ansvar for å sette i gang et større kartleggingsarbeid på nasjonalt nivå, og det skal prioriteres hvilke kommuner man bør gå først inn i. Det er mange kommuner i Norge, og et stort arbeid som skal gjøres de kommende årene. Fagfolkene skal ut i felten, se på områdene, og tegne nøyaktig hva slags farer det er i de ulike terrenget og hvilke typer hus som kan bygges, sier Brigt Samdal, direktør i NVE region vest.

LES OGSÅ: Lenge til Norge har gode nok faresonekart

Søk på en kommune for å finne faren:

Laster innhold, vennligst vent..