Hopp til innhold

Turistnæringen vil stenge turistmål på uværsdager

I løpet av én natt måtte tre ulike grupper med fjellturister ha hjelp i uværet på Vestlandet. Nå har det gått så langt at turistselskapet Fjord Norge AS vil stenge turistmål av hensyn til liv og helse.

Trolltunga

MANGE REDNINGSAKSJONER: Det har allerede vært et titall redningsaksjoner på Trolltunga i år. Senest natt til tirsdag måtte redningsmannskapene rykke ut.

Foto: Tale Hauso / NRK

Fjord Norge AS er selskapet som markedsfører Vestlandet som destinasjon for natur- og opplevelsesferier. I denne markedsføringen er Trolltunga og Preikestolen blant toppattraksjonene.

Etter en rekke redningsaksjoner på Trolltunga og bilder av dårlig utrustede turister som trosser advarsler mot å gå på Preikestolen, innrømmer Kristian Jørgensen at den eventyrlige veksten i turismen har kommet litt bardust på.

Eksplosiv vekst

– For fem år siden var det 1000 som gikk Trolltunga. Nå er det 70.000. Å jobbe med beredskapsarbeid har nok ingen av oss vært bevisste nok på, sier Fjord Norge-direktøren.

Kristian Jørgensen

EKSPLOSIV POPULARITET: – Suksessen har vært betydelig større enn det vi hadde forutsett. Veksten vi har sett har kommet litt bardust på, sier Kristian Jørgensen.

Foto: NRK

Han sier likevel at Fjord Norge er svært tydelige i sitt informasjonsarbeid overfor turister.

– Vi har helt klart et ansvar for å komme med tydelige advarsler når det gjelder hva som kreves for å gå disse turene, og at for eksempel Trolltunga er en svart løype som faktisk krever at man er i god form og er godt utstyrt, sier han.

Jørgensen ser likevel problemene med at noen velger å se bort fra rådene og advarslene som blir gitt.

Vil ha restriksjoner på uværsdager

I uværet natt til tirsdag måtte tre fjellturist-grupper ha hjelp. Nå ønsker Jørgensen å se må muligheter til å innføre nye hjemler i lovverket som kan legge restriksjoner på bruken av turmålene på dager med uvær.

– Vi må se om det er mulig å innføre restriksjoner som gjør at vi rett og slett kan stenge Trolltunga og Preikestolen på slike dager som vi har hatt nå, sier Jørgensen.

– Er det noe vi vil ha i Norge, der vi dyrker allemannsretten for alt den er verdt?

– Helst ikke, men samtidig kan det være den prisen vi må betale for å ha blitt et så populært reisemål. Vi er dessverre nødt til å ta innover oss at ikke alle har den samme holdningen til norsk natur som vi nordmenn har. Da kan en av måtene å gjøre det på, være å legge noen restriksjoner på bruken, sier han.

preikestolen

SNIKER SEG FORBI: Her har turistene i bakgrunnen akkurat fått beskjed om å ikke gå på Preikestolen. Mens NRK intervjuer Espen Brekke i Norsk folkehjelp, sniker de seg forbi likevel.

Foto: NRK

Vil se til Sveits

I tiden som kommer skal Fjord Norge jobbe videre med beredskapsarbeid.

– Det jobbes det med, blant annet på Trolltunga. Vi skal se på løsninger, og så har vi litt å lære av utlandet. Sveits og Frankrike har mange gode løsninger som vi kan bruke i Norge, mener direktøren.