Hopp til innhold

DNT vil styre ferdselen til Preikestolen

Turistforeningen vil ha lovhjemmel for å stoppe turister når det ikke er forsvarlig å ferdes i fjellet. I morges ble enda flere turgåere reddet fra fjellet i Rogaland.

Preikestolen

Det var svært vått på stien opp til Preikestolen i går ettermiddag.

Foto: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Preben Falck

Preben Falck i Turistforeningen ønsker en lovhjemmel som gjør det mulig å stenge stier til turistmål når det er nødvendig.

Foto: Frank Bremnes / NRK

– Når det virkelig er nødvendig å stoppe turgåere fra å gå opp til Preikestolen, kan vi ikke gjøre annet enn å anbefale dem å snu, sier Preben Falck i Den Norske Turistforening.

Mandag ble turgåerne som skulle til Preikestolen advart mot å gå turen, men de fleste trosset advarslene og gikk likevel. På ettermiddagen ble turstien stengt grunnet flere redningsaksjoner. Politiet har ikke lovhjemmel til å stenge turstier grunnet dårlig vær. Det ønsker DNT å endre.

preikestolen

I går og i dag ble turister advart mot å gå til Preikestolen. Flere snudde i dag.

Foto: Eirik Gjesdal/NRK

Nasjonalpark

– Vi mener hele Preikestolområdet burde blitt nasjonalpark, og det er et forslag om å få utarbeidet en modell for nasjonalpark som tar høyde for denne type situasjoner der en nasjonalparkforvaltning får mulighet til å styre ferdselen. Det vil være viktig i situasjoner som dette, sier Falck.

Når det nå tilrettelegges for at turstien skal kunne tas i bruk vinterstid, vil det være enda viktigere å sørge for at den kan stenges.

– Lovhjemmelen bør gjelde turistmål, og en bør kunne regulere både antall og tidspunkt for når turistene kan gå til turistmålene. Og når været tilsier det, må en kunne en stenge rutene, sier han.

Preikestolen

Turister gjør seg klar for å gå til Preikestolen i svært dårlig vær.

Foto: Eirik Gjesdal/NRK

Ny redningsaksjon

Under tolv timer etter at siste redningsaksjon ble avsluttet på Preikestolen, fikk politiet melding om flere turgåere i trøbbel i Ryfylke. Et tysk par som teltet i nærheten av Grautheller i Ryfylke var i nød klokken 04.30 i morges.

– Det blir kaldere og kaldere, alt er vått, og de klarer nesten ikke stå på beina hvis de går ut av teltet. På samme tid holder teltet på å rives i stykker av den sterke vinden. Da ringer de politiet og ber om hjelp, forteller Ivar Anton Nøttestad.

Kjæresteparet hadde beregnet at turen fra Lysebotn til Suldalsosen skulle ta ni timer. Den tok tre dager.

redningsaksjon

I morges ble det tyske paret hentet av helikopter.

Foto: Ivar Anton Nøttestad

Livredde

Røde Kors, Norsk Folkehjelp og speiderne dro til Sirdal for å hjelpe paret. Hjelpemannskapene delte seg opp i ulike lag som gikk fra forskjellige punkter. De ga tilbakemelding til Hovedredningssentralen som sendte et helikopter som til slutt fant paret.

– Paret hadde vært livredde. Turen hadde vært flott i begynnelsen, men de har lært at en må har riktig utstyr, ikke for tung bagasje og høre på lokalkjente når det gjelder hvilken rute en bør velge, sier Nøttestad.

Han mener bedre og mer informasjon trengs for å hindre at flere må reddes ned fra fjellet.

– Jeg føler jo at vi blir bedre, men vi har fremdeles en jobb å gjøre, sier han.