Hopp til innhold

For første gang på over 30 år kommer en kvinne på sokkel i Bergen

I år fyller aktivisten Karen-Christine Friele 85 år. Bergen kommune ville derfor gjøre en skulptur av henne klar i år, men nå kan den bli forsinket.

Oddny Miljeteig og Dansk pige

UTEN NAVN: Oddny Miljeteig (SV) fikk i fjor gjennomslag for at flere navngitte kvinner skal på sokkel i Bergen. Hun sier hun blir provosert av at «Dansk pige» ikke representerer en ekte kvinne.

Foto: Therese Pisani / NRK

Oddny Miljeteig (SV) studerer statuen «Dansk pige». Bergensere haster forbi.

– Når jeg ser på henne nå, så synes jeg nesten litt synd på denne damen. Jeg lurer på hvem hun er. Hun er kanskje en ekte modell med navn, men det får vi jo ikke vite.

Miljeteig har i mange år tenkt at det er for få skulpturerer av navngitte kvinner i Bergen. I Norges nest største by finnes det bare skulpturer av to kjente kvinner. I hele Norge finnes det 80.

Derfor foreslo hun i fjor at kommunen skulle lage ti skulpturer av navngitte kvinner de neste ti årene. Politikerne i Bergen vedtok at det skulle bli fem.

Planen er at Karen-Christine Friele, som fyller 85 år i år, skal først på sokkel.

Forsinket

– Vi jobber intenst med skulpturen. Vi har en konkurranse ute nå, og venter på skisser fra fem kunstnere. Disse får vi i mai. Da må vi vurdere og velge kunstner og uttrykk, sier Trine Lise Nedraas, rådgiver for Kunst i offentlige rom i Bergen.

Hun sier det ikke er sikkert at Friele-statuen blir klar i år.

Trine Lise Nedreaas

SJELDEN: Trine Lise Nedreaas, kunstrådgiver i Bergen kommune, ved siden av Amalie Skram-statuen, som er én av få statuer av navngitte kvinner på sokkel i Norge.

Foto: Therese Pisani / NRK

– Vi håper vi kan markere noe i 2020. Kanskje vi kan vise noen skisser eller modeller, sier hun.

Kunstutvalget ønsker at statuen skal stå på Vågsallmenningen ved Småstrandgaten.

– Vi holder på å utrede. Vi vet ikke om vi får denne plassen. Det er mange tillatelser vi trenger. Det skjer mye i byen nå, for eksempel med bybanen, sier hun.

– Vil få et moderne uttrykk

Det er bevilget to millioner kroner til hver skulptur. Kunstutvalget stiller få krav til utformingen av statuene.

– Vi har diskutert om de skal være figurative eller abstrakte. De fleste skulpturene i byen av menn, er figurative. Kunstuttrykket i dag er veldig forskjellig.

Både figurative og abstrakte kunstnere er med i den pågående konkurransen.

– Det må bli en helhetlig vurdering om vi synes det er så viktig at det må bli en figurativ skulptur, sier hun.

– Vi har tullet litt med at dersom det blir en figurativ skulptur i bronse, må Friele i hvert fall få på skjorte og vest, som hun pleier å gå med, sier hun.

Bergensere kan foreslå navn

Det er ikke bestemt hvem som skal bli de fire neste. Kommunen jobber blant annet med en nettside der bergensere kan sende inn forslag.

– Vi har lyst til at publikum skal sende inn sine bidrag, tanker og historier om kjente kvinner fra Bergen, sier hun.

Oddny Miljeteig og Amalie Skram

FORNØYD: Oddny Miljeteig (SV) håper Bergen kan bli et forbilde for andre byer i Norge. Her ved siden av en Amalie Skram-statuen på Nordnes, som hun synes flott.

Foto: Therese Pisani / NRK

Likevel sier Nedreaas at det etter all sannsynlighet vil bli kunstutvalgene som tar de endelige beslutningene.

– Ved Grieghallen står statuer og byster kloss i hverandre. Grieg må veldig gjerne skue ut både her og her. Men han burde nok hatt selskap av noen damer også.