Hopp til innhold

Mange veier fremdeles stengt etter uværet – NVE forlenger farevarslene

Sogndal kommune vurderer evakuering av hele Balestrand sentrum. NVE forlenger farevarslene for flom, jordskred og sørpeskred.

Snø- og sørpeskred i Hardanger

Snø- og sørpeskred i Hardanger

– Det er veldig hektisk, vi får telefoner fra alle kanter. Det er flest meldinger om steinsprang og overvann, sier trafikkoperatør i Vegvesenet, Christian Strømmen.

Like før klokken 16 søndag er 25 større og mindre veier stengt i forbindelse med uværet.

Meldingen fra Vegtrafikksentralen er fortsatt klar: Først og fremst bør du vurdere om det er nødvendig å dra, eller om du kan vente til været blir bedre.

I denne artikkelen kan du lese om utfordringer været har skapt flere steder. Trykk på lenkene under for å hoppe i teksten.

Oransje farevarsel

NVE har sendt ut farevarsel for Vestland, Rogaland og deler av Agder. Søndag er farevarslene som følger:

  • oransje farevarsel for flom
  • oransje farevarsel for jord-, sørpe- og flomskred
  • oransje farevarsel for snøskred

For Nordland er det rødt snøskredvarsel.

jord- sørpe og flomskredfare

Jord-, sørpe-, og flomskredfare søndag

flomfare

Flomfare søndag.

snøskredfare

Snøskredfare søndag

Oransje nivå er en alvorlig situasjon og kan føre til skader på veier og bebyggelse. Rødt er enda mer alvorlig.

– Et jordskredvarsel på oransje nivå betyr at vi venter at det kan gå flere skred. Faren vil være vedvarende fram mot søndag kveld. Vi oppfordrer alle til å holde seg unna bratt terreng. Fremkommelighet på veiene kan bli redusert, sier jordskredvakt Kamilla Skåre Sandboe til NTB.

Faren for flom og jordskred ventes å avta fra mandag formiddag.

Etter et opphold i regn og kjøligere temperaturer natt til søndag ventes vannføringen igjen å stige i løpet av søndag når regnet tar seg opp igjen, melder NVE.

– Regnet som kommer kan føre til stor flom og oversvømmelser. Der det er mye is i vassdragene vil det være økt fare for isgang. Vi fraråder folk fra å oppholde seg i bratte skråninger, og langs bekker og elver med flom, sier flomvakt Thomas Væringstad til NTB.

Veitrafikksentralen melder at væromslaget i natt har ført til glatte veier.

– Sånn som det var i natt nå, så gikk føret fra å være veldig godt til å plutselig fryse på, og det skjedde veldig brått. Så dermed må du også gjerne forvente at det plutselig kan komme over på svart is og veldig glatte partier.

Veitrafikksentralen blir nedringt av folk.

– Vi rekker ikke å svare alle, sier trafikkoperatør Kjetil Larsen til NRK klokken 08.15.

NVE og Statsforvalteren advarer søndag folk mot å starte oppryddingen etter skred og flom.

– Beredskapsaktørene er urolige for at folk prøver å rydde på egen hånd mens situasjonen fortsatt er ustabil, skriver fylkesberedskapssjef i Vestland, Haavard Stensvand i en pressemelding.

Statsforvalteren i Vestland har både lørdag og søndag hatt beredskapsmøte sammen med NVE, Meteorologisk institutt, nødetatene, kommunene i Vestland og andre beredskapsaktører.

Vurderer evakuering i hele Balestrand sentrum

Sogndal kommune melder søndag ved 13-tiden at det kan bli aktuelt å starte evakuering i Balestrand. Det er innbyggere i Balestrand sentrum og rundt Esefjorden som har fått varsel om at det kan bli aktuelt å evakuere.

– Det er ikke sendt ut et evakueringsvarsel, men vi ønsker å varsle innbyggerne om at det kan bli aktuelt, sånn at de kan forberede seg ved å pakke det mest nødvendige, sier ordføreren.

Varselet er sendt til 637 adresser, men det er foreløpig uvisst hvor mange av disse som blir rammet av en eventuell evakuering.

I Balestrand går det flere elver og bekker av ulik størrelse gjennom bebygde områder. Kommunen er redde for at vannstanden skal bli for høy, men også for at det skal danne seg propper i elvene.

elv i balestrand

Denne elven i Balestrand har ikke gått over sine bredder, men i følge Målsnes sto vannet høyere lørdag.

Foto: Einar Målsnes

– Faren er at det stopper opp og så kommer en hel bølge nedover, med et sørpeskred, sier Einar Målsnes fra Balestrand Røde kors.

Kommunen opplyser at de er spesielt bekymret på grunn av stigende temperatur.

– Vi får større vannmengde på grunn av smelting oppover. Så og si alt av bakken er mettet av vann, så det aller meste som kommer nedover vil bli overflatevann, seier ordfører Stig Ove Ølmheim.

Etter flom og ras lørdag var både Sogndal, Leikanger, Balestrand og Luster isolerte fra sykehus. Søndag er både veien mellom Balestrand og Førde sjukehus åpen, veien mellom Sogndal og Førde sjukehus åpen og veien mellom Sogndal og Lærdal sjukehus åpen.

Men flere bygder vil være isolerte minst til mandag. Her har kommunen fått på plass en ambulansebåt.

Vestland fylkeskommune melder at de på grunn av dårlig vær ikke kommer til å rydde skredene som har gått i Balestrand-området søndag.

De har heller ikke vært ute med geolog søndag.

– Det er for farlig. Det er ingen av myndighetene som vil ta risikoen per nå. Alt medfører personlig risiko. Det er vurdert, men faren er for stor, sier Ølmheim.

Det vil bli gjort en ny vurdering etter at geolog har sett på området mandag.

– Vi ber folk om å ta det med ro og ikke legge ut på veiene unødvendig slik værforholdene er nå. Folk må ta kontakt med nødetatene hvis de har behov for det, sier ordfører Stig Ove Ølmheim på kommunens nettsider.

To personer evakuert

Lørdag gikk det flere snøskred i Sogndal kommune, som kombinert med flom på noen veier, gjorde at alle veier ut av kommunen var stengt. Dette inkluderer veien til nærmeste sykehus.

Sogndal kommune har satt krisestab.

– Det er mange som melder om hus og næringsbygg med vann i kjelleren. Vi gjør det vi kan for å bistå flest mulig, sier ordfører Stig Ove Ølmheim til NRK.

Det blir også vurdert evakuering fortløpende av personer som bor i utsatte områder. To personer er evakuert fra Fardal mellom Sogndal og Leikanger.

Fylkesvei 55 mellom Balestrand og Dragsvik er stengt på grunn av et snøskred.

– Jeg kom rett etter at skredet gikk, så jeg fikk det ikke med meg. Men jeg er veldig glad for at ikke liv gikk tapt, sier Oddrun Wathne, som bor i området.

Ras over fylkesveg 55 i Esefjorden, Sogndal

Et snøskred sperrer fylkesvei 55 i Balestrand.

Foto: Oddrun Wathne

Ferjesambandet Hella-Vangsnes-Dragsvik går nå i kriserute. Det innebærer at ferja går innom Balestrand, som dermed ikke er helt isolert.

Litt lenger inne i fjorden fra ferjesambandet, i Sværefjorden, har det også gått et ras. Det betyr at de som bor i Vetlefjorden og på Menes er innestengt.

Les også Politiet: – La bilen stå!

Ras over fylkesveg 55 i Esefjorden, Sogndal

Elleve evakuerte Ullensvang

Lørdag gikk det flere skred i Ullensvang i Hardanger. Det har gått et jordskred på Måge, mellom Odda og Utne, på fylkesvei 550. Veien er stengt som følge av dette.

Lørdag gikk et stort ras på Måge i Ullensvang.

Video: Amund Måge

Vest politidistrikt melder at de håndterte 22 ulike ras lørdag ettermiddag og kveld.

Ni personer som bor nord for Mågeelvi ble lørdag kveld evakuert.

Også på Eitrheim utenfor Odda i Ullensvang har to personer i en husstand blitt evakuert.

Her har Eitrheimselva blitt veldig stor.

Se de store vannmassene i Eitrheimselva

Se de store vannmassene i Eitrheimselva.

Alle ivaretas av Ullensvang kommune.

– Det har vært ganske dramatisk. Jeg er glad for at det gikk såpass bra og at det ikke har gått liv, sier ordfører i Ullensvang, Roald Aga Haug.

Roald Aga Haug, ordførar i Ullensvang kommune på kaia i Kinsarvik.

Ordfører i Ullensvang, Roald Aga Haug.

Foto: Tale Hauso

En gravemaskin ble tatt av skredet på Måge. Føreren av gravemaskinen kom seg ut. Politiet meldte på X/Twitter at føreren var «ok».

Les også Vigleik blei teken av raset: – Ein svart vegg kom dundrande mot meg

Vigleik Åkre og kjærasten Kristine Helleland

Ras Måge 17.desember 2023
Foto: IUA Voss
Ras Måge 17.desember 2023
Foto: UAS Voss
Ras Måge 17.desember 2023
Foto: UAS Voss

Søndag formiddag er 20 husstander i Ullensvang uten strøm.

Raset som stengte riksveg 7 i Eidfjord er like før klokken 16 søndag ryddet. Veien er åpnet for fri ferdsel.

Ordfører Roald Aga Haug i Ullensvang forteller at kommunen har hatt beredskapsmøte, og skal møtes igjen klokken 17. Kommunens geolog undersøker de områdene som det er mulig å nå.

De evakuerte får ikke flytte hjem søndag. Det blir gjort en ny vurdering mandag klokka 12.

Kommunen har satt opp båttransport mellom de innesperrede områdene.

Ras Måge i Ullensvang

Slik ser det ut etter raset ved Måge.

Foto: Amund Maage

Det har havnet mange gjenstander i fjorden etter rasene. Kystvakten skal sammen med en del lokale båter hjelpe å rydde dette.

Det har også gått et ras på fylkesvei 5400 mellom Bergsdalen og Dale. Her er veien stengt.

ras over fylkesveg

Stein- og jordskredet mellom Bergsdalen og Dale har gått søndag morgen.

Foto: Vegtrafikksentralen vest

Suldal ikke lenger innesperret

Suldal kommune var lenge så godt som innesperret, men klokken 16 søndag er riksveg 13 mellom Lovraeidet og Nesflaten åpnet igjen.

Men videre fra Nesflaten og mot Håra og Røldal i Ullensvang er veien fortsatt stengt.

Det blir gjort en ny vurdering av mandag klokken 10.

Det har gått en rekke små sørpeskred i Brattlandsdalen.

– Skredene var små og helt ufarlige, men de kan være et tegn på at det kan komme større skred, sier byggeleder for Nord-Rogaland i Statens vegvesen Rolf Anders Svensson.

Skredene gikk i Botnen og ved Lono. Jordsmonnet er så mettet av vann at det klarer ikke å ta unna nedbørsmengdene som nå kommer. Statens vegvesen og Mesta har mange ansatte ute for å kontrollere hvordan det står til på veiene nå.

På E39 mellom Stavanger og Flekkefjord er det meldt om isnedfall flere steder. Det er isklumper i veibanen, og vegtrafikksentralen ber sjåfører være obs. Entreprenør er ute for å rydde ved 12-tiden søndag.

Kraftig vind og snøfokk i Nordland

Nord i landet er de største værutfordringene fremdeles i vente.

– Lavtrykket beveger seg nordøst og vil raskt komme inn i Nordland og fra lørdag ettermiddag til Troms og Finnmark. Det blir sterk vind her, men liten storm utsatte steder først i Nordland.

Vindkastene kan komme opp i 30–35 meter per sekund, forteller Haga.

Sør i Nordland gjør mildværet at det vil være utfordrende på veiene på grunn av ishålke, mens det i indre og høyere strøk vil komme en del snø, 30–40 centimeter opplyser meteorologen.

Les også Trøbbel fra Lindesnes til Nordkapp – Tre ras på kort tid i Vestland

stengt vei eidfjord. skred

E6 Saltfjellet er stengt på grunn av uvær. Det er også E12 Tverrbukta – Umbukta. Det blir nye vurderinger på disse strekningene søndag morgen.

Lyn og torden er også på vei inn fra havet, og det er sendt ut gult farevarsel om mye lyn for deler av Nordland og Troms.

Farevarslet for snøskred er på rødt for områdene Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.

– Mye nedbør kommer inn og der det kommer som snø, rundt 500–700 meter over havet i leheng, kommer det til å ligge på ustabilt snødekke. Derfor forventer vi at det kan gå store skred, forteller Karsten Müller, vaktleder ved snøskredvarslinga hos NVE.

Han sier situasjonen vil vedvare de neste dagene selv om skredfaren kan avta noe.

– Faren for å kunne utløse skred vil bestå.

Det er ikke gjort noen observasjoner av skred i fylket så langt denne helgen.

Glatte veier i Trøndelag

På Namsskogan i Trøndelag blir det meldt om glatte veier.

Vinter og is på veiene kan være skummelt

Dette er status på fjellovergangene

Her kan de se hva slags veier som er stengt på Vestlandet.

Flere fjelloverganger mellom øst og vest er åpne igjen etter lørdagsværet.

  • Rv. 52 Hemsedalsfjellet: Åpent.

  • Fv. 50 Hol-Aurland: Åpen igjen etter uvær.

  • E16 Filefjell: Dårlig føre. Åpent.

  • Rv. 13 Vikafjellet: Åpent

  • R7 Hardangervidda. Åpent igjen.

  • Rv. 15 Strynefjellet: Stengt: Blir gjort ny vurdering på om veien kan åpne klokken 14:00.

  • Fv. 51 Gardli-Bygdin: Vegen er stengt pga. uvær. Det blir gjort en ny vurdering klokken 09:00 mandag.
  • Fv. 53 Tyin-Årdal: Veien fortsatt stengt pga. snøskredfare. Det blir gjort en ny vurdering mandag klokken 12:00.