Hopp til innhold

Fikk vite at skolen skulle sammenslås – så kom meldingen om nedlegging

Garnes vidaregåande skule er den tredje billigste i drift i hele Hordaland. Likevel vil fylkesrådmannen stenge den. – Et sjokk, sier både rektor og elevrådsleder.

Elever ved Garnes vidaregåande skule

KAN BLI FLYTTET: Adrian Andersen Lillejord fra Osterøy (f.v.), elevrådsleder Mathilde Tunestveit Knutsen, Sofie Nygard Skar fra Samnanger og Olav Stokke Bøe fra Vaksdal kan miste skolen sin. – En blir jo irritert. Der virker som om noen prøver å ta fra oss skolen, og det er jo akkurat det som skjer, sier Stokke Bøe.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Tirsdag ble det klart at Garnes vidaregåande skule i Arna og Fana gymnas legges ned, hvis fylkesrådmannen får viljen sin.

Begge skolene har tidligere vært nedleggingstruet, og fylkesrådmannen vil nå flytte elevene til andre skoler for å spare penger.

Nylig avgått fylkesordfører Tom-Christer Nilsen ruster til kamp for å bevare Fana gymnas. Også i Arna slipes knivene.

– Kamplysten er våknet hos ansatte og elever. Vi er helt overbevist om at vi har en god skole med et godt læringsmiljø, sier Garnes vgs-rektor Aud Åsne Kvamme.

Skolen er i tillegg den tredje billigste fylkeskommunen driver, i kostnader per elev.

Garnes Vidaregåande skule

NEDLEGGINGSTRUET: Garnes vidaregåande skule.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Merkelig stemning

Mange elever på Garnes kommer fra Osterøy, Samnanger og Vaksdal, og frykter enda lengre reisevei hvis skolen blir lagt ned.

– Jeg fikk litt sjokk, og ble veldig sint. Vi har behov for denne skolen i bydelen vår, sier elevrådsleder Mathilde Tunestveit Knutsen.

– Det er en litt merkelig stemning her nå. Du merker det på lærene også. Jobbene deres står på spill, sier Knutsen.

Aud Åsne Kvamme

SJOKK: – Jeg mottok beskjeden med sjokk. Vi var innstilt på at vi skulle bli sammenslått. Nedlegging vil rasere skoletilbudet i Arna, mener Garnes-rektor Aud Åsne Kvamme.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vil rasere tilbudet

Også rektor sier hun ble sjokkert da beskjeden kom. For to uker siden fikk hun nemlig melding om at skolen kunne bli sammenslått med yrkesskolen i Arna.

På kort tid har altså fylkesrådmannen snudd.

– Jeg mottok beskjeden med sjokk. Vi var innstilt på at vi skulle bli sammenslått. Nedlegging vil rasere skoletilbudet i Arna. Elevene må søke seg til sentrumsskolene, og jeg tror mange vil velge en av de private skolene. Det er uheldig, mener Kvamme.

Arbeiderpartiet gikk til valg på å begrense privatskolene i Hordaland. Den ferske fylkesordføreren gjør likevel lite for å berolige Garnes-rektoren.

– Jeg vil ikke konkludere med noe som helst i dag. Men jeg kan si to ting; at vi skal jobbe skikkelig med denne saken, og at vi ser at det er nødvendig å gjøre grep i skolestrukturen i bergensregionen, sier Anne Gine Hestetun.

Geir Steinar Dale

VARSLER KAMP: Arnabu og leder i byutviklingskomiteen i Bergen, Geir Steinar Dale (Ap).

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vi har ikke råd

Partikollegaen Geir Steinar Dale, arnabu og leder for byutviklingskomiteen i Bergen, vil gjøre sitt for å påvirke fylkespolitikerne.

– Vi fra Arna vil kjempe for å bevare den videregående skolen, så vi kommer ikke til å gi oss uten sverdslag. Tidspunktet er fullstendig feil. Vi står foran en storstilt utvikling i Arna, med dobbeltspor på jernbanen og mange utbyggingsplaner, sier Dale.

Fylkesrådmann Rune Haugsdal viser til at tusen elevplasser i studiespesialisering står tomme i Bergen.

– Vi har ikke råd til å drive skoler med stor overkapasitet, og må samle tilbudene våre på færre utvalgte skoler, sier han.

Arna er for øvrig blant bydelene i Bergen der flest elever velger å gå på videregående andre steder. Les mer: Bergenselevene svikter nærskolen