Hopp til innhold

Bergenselevene svikter nærskolen

Søkertallene til videregående skole viser at elevene rundt sentrum svikter skolene i bydelen sin. I stedet søker de seg til de store skolene i byen.

Elevar søkjer seg til sentrum

Det viser en gjennomgang NRK har gjort av søkertallene til høstens opptak på videregående skoler.

Kartet over viser hvor stor andel av elevene som søker seg vekk fra egen bydel og til videregående skoler i Bergen sentrum.

  • I bydelene Arna, Laksevåg og Åsane velger langt over halvparten av dem som ønsker å gå på allmennfag å forlate bydelen for å gå på videregående skole.
  • I Fyllingsdalen har under to av ti nærskolen som førstevalg. Det store flertallet ønsker seg til to skoler i sentrum.

De videregående skolene i Fana og Ytrebygda klarer seg best. her er det bare en av fire elever som ønsker seg til sentrum.

Kan gi dårligere skoletilbud i bydelene

Svein Heggheim

KLASSESKILLE: Opplæringsdirektør Svein Heggheim frykter at noen videregående skoler skal få stempel som B-skoler.

Foto: Hordaland fylkeskommune

Opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim, sier den nye storskolen på Nygårdstangen gjør at enda flere elever søker seg til sentrum. Dessuten gjør det faktum at det er flere skoleplasser enn elever totalt sett at klasseskillet mellom skolene kan bli sterkere.

– Det kan jo bli sånn at noen skoler i bydelene får et stempel som, om ikke B-skoler, så i hvert fall skoler med et smalere tilbud og elever som ikke har et like sterkt karaktergrunnlag.

Elevene er ikke overrasket

Olav Strøm går selv på studiespesialiserende linje ved Olsvikåsen skole. Han er ikke overrasket over at mange elever søker seg til de videregående skolene i sentrum.

– Sentrumsskolene er populære rett og slett fordi de ligger i sentrum. Der har du butikker og populære steder. Dessuten har skolene i sentrum rykte for å være gode skoler.

Men kan ikke lang reisetid være en utfordring?

Jeg tror ikke det er noe problem når man først har bestemt seg. Da klarer man å innrette rutinene sine og tilpasser seg det å stå litt tidligere opp.

Attraktive Fana-skoler

Johanne Hagesæter fra Fana sier sentrum fristet, men at valget til slutt falt på en skole i egen bydel.

– Jeg vurderte ganske sterkt å søke meg til en skole i sentrum, men jeg tror vi har veldig gode skoler både i Fana og Ytrebygda. Dessuten er det kort reisetid og vi trives veldig godt på skolene her i nærområdet.

LES OGSÅ: Bli med inn i den mest moderne skolen i Norge

Tabellen under viser hvor stor prosentandel i bydelene som søker seg til sentrum:

Her søker elevene i bydelene seg

 

Egen bydel

Sentrum

Fyllingsdalen

19

69

Åsane

36

54

Laksevåg

43

49

Arna

45

46

Fana og Ytrebygda

67

24

Amalie Skram vgs

ÅPNER I AUGUST: Snart åpner det som kanskje er Norges mest moderne skole på Nygårdstangen i Bergen. Amalie Skram videregående skole vil nok gjøre det enda mere populært for elevene å søke seg til sentrum.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK