Hopp til innhold

Havvindparken Trollvind skrinlegges

I april ble havvindparken Trollvind utsatt. Nå er hele prosjektet utsatt igjen.

Equinor vil byggje havvindpark utanfor Bergen

SKRINLEGGES: Dette prosjektet, som ble lansert i fjor, blir nå utsatt.

Foto: Equinor

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

Equinor utsetter videre utvikling av Trollvind på ubestemt tid. Det skriver de i en pressemelding i ettermiddag.

Prosjektet er ikke lenger kommersielt gjennomførbart, skriver de i pressemeldingen.

– Den ideen og det konseptet som vi lanserte i fjor, det legger vi nå til side. Det betyr ikke at Troll og Osebergområdet ikke kan være et aktuelt område for havvind i fremtiden, men som Trollvind ble lansert i fjor, legger vi nå til side, sier Magnus Frantzen Eidsvold, pressetalsperson i Equinor til NRK.

Høye kostnader og en stram tidslinje er noen av årsakene til at Equinor nå ser seg nødt til å utsette prosjektet.

– Dette er skuffende av Equinor. De skylder på økte kostnader men fortsetter planene for Sørlige Nordsjø 2 og Utsira nord, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, og legger til:

– De tar ikke på alvor de konsekvensene kraft fra land har for fastlandsindustrien og vanlige folks strømregning, og prioriterer ikke mulighetene elektrifisering med flytende havvind har for norsk leverandørindustri. Det er alvorlig for Equinors troverdighet i det grønne skiftet.

Plattformen Troll A i Nordsjøen

Plattformen Troll A var en av de som skulle nytte godt av havvindturbinene.

Foto: Øyvind Knoph Askeland

Lanserte prosjektet i fjor

Sommeren 2022 lanserte Equinor planene om en flytende havvindpark i Troll-området i Nordsjøen, som ligger 65 kilometer vest for Bergen.

– Dessverre ser vi ikke lenger noen mulighet til å levere på vårt opprinnelige initiativ med å ha en flytende havvindpark i drift i god tid før 2030, sier leder for Fornybar i Norge i Equinor, Siri Espedal Kindem i pressemeldingen.

Målet var at turbinene på Trollfeltet skulle levere strøm til Kollsnes i Vestland, gi lavere priser i bergensområdet og bidra til å elektrifisere oljeplattformen.

I tillegg skulle de fremskynde havvindsatsingen i Norge.

– Det mest alvorlige er at vi har et kraftbehov i dag som vi ikke får dekket. Vi sier nei til nye, grønne arbeidsplasser i dag på Vestlandet fordi vi ikke har nok energi. Da var Trollvindprosjektet et kjærkomment prosjekt for det ville faktisk dekke rundt 3 prosent av det behovet som Norge totalt sett har, sier Administrerede direktør i Bergen Næringsråd, Monica Mæland.

Monica Mæland

Monica Mæland forteller at skrinleggelsen er en veldig alvorlig og nedslående beslutning.

Hun etterspør at myndighetene også ser behovet som finnes på Vestlandet og at de dermed kan bidra med penger for å få prosjektet opp og gå igjen.

– Dette har vi et skrikende behov for, sier hun.

Ikke lenger realistisk

I april i år ble byggestarten for Trollvind utsatt. Da sa selskapet at det ikke lenger var realistisk å få det til innen 2027. Nå er altså hele prosjektet utsatt på ubestemt tid.

Det er Equinor, sammen med partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPihillips i Troll- og Oseberg-feltene som er aktørene bak disse planene i Nordsjøen.

Ifølge Equinor ble det anslått at Trollvind skulle kunne levere kraft til under 1 krone/kWh. Produksjonen kan bli på om lag 4,3 terawatt timer.