Hopp til innhold

Dømt for drap på Monika: – Han var forberedt på dette resultatet

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Iført cap og mørke solbriller ankom en haltende Donatas Lukosevicius (34) rettssalen. Der ble han dømt for drap. – Han er ikke overrasket, sier forsvareren til NRK.

Tiltalte i Monika-saken

DRAPSDØMT: Donatas Lukosevicius (34), her sammen med forsvarerne Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland under første rettsdag i mai, er dømt til 18 års forvaring for drapet på Monika Sviglinskaja (8).

Foto: Breistein, Emil / NTB scanpix

Donatas Lukosevicius (34) er dømt til 18 års forvaring med en minstetid på ti år for drapet på Monika Sviglinskaja. Åtteåringen ble 14. november 2011 funnet død av moren Kristina hjemme i leiligheten deres på Berge i Sund utenfor Bergen.

Aasmund Olav Sandland

FORSVARER: Aasmund Olav Sandland forsvarte sammen med Ann Turid Bugge den 34 år gamle litaueren.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mandag klokken 12 leste tingrettsdommer Håkon Rastum opp dommen. Han og meddommerne har kommet til en konklusjon som er helt i tråd med det aktor, statsadvokat Benedicte Hordnes, ba om.

Forvaringsdommen ilegges fordi dommerne mener det er nærliggende fare for at Lukosevicius, som også tidligere er voldsdømt, skal begå nye voldshandlinger.

Da rettssaken ble avsluttet 23. juni, ba forsvarerne Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge om frifinnelse, subsidiært en betydelig kortere fengselsstraff, uten forvaring.

Etter at dommen og domsslutningen i dag var lest opp, også på litauisk, diskuterte Sandland med sin klient. Lukosevicius sa at han vil ta betenkningstid på om han vil anke dommen.

– Han var forberedt på dette resultatet. Det var ikke noe overraskende, sier forsvarer Aasmund Sandland til NRK etter at retten er hevet.

Monika Sviglinskaja sitter i en båt sammen med moren Kristina

DREPT: Monika Sviglinskaja (8), her sammen med sin mor Kristina, ble drept av Donatas Lukosevicius, fastslår Nordhordland tingrett.

Foto: Privat / NTB scanpix

Dommeren: – Visste at Kristina ville finne datteren død

Lukosevicius er også dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisingserstatning til Monikas mor.

– Tiltalte kjente familiens rutiner, og visste at det med all sannsynlighet var Kristina som ville finne datteren død, sier Rastum, som også peker på trusselmeldingene Lukosevicius sendte som grunnlag for oppreisning til åtteåringens mor.

I sin redegjørelse for dommen levnet dommer Rastum liten tvil om at dommerne ikke har festet særlig lit til Lukosevicius' forklaring i retten. De mener han bevisst har forklart seg uriktig på enkelte punkter.

Donatas Lukosevicius er dømt til 18 års forvaring med en minstetid på 10 år for drapet på Monika Sviglinskaja.

SE VIDEO: Dommer Håkon Rastum forklarer bakgrunnen for dommen.

– Usannsynlig at DNA-et er oversmittet

Kristina Sviglinskajas tidligere samboer har slitt med å forklare seg om bevegelsene sine dagen Monika døde, og ble under rettssaken også stilt til veggs av aktor Hordnes da han endret utsagn tidligere gitt i politiavhør.

Dommerne slår fast at det er svært usannsynlig både at Monika kan ha tatt sitt eget liv, eller at moren kan ha stått bak, slik den nå dømte litaueren antydet under rettssaken.

Mange har pekt på DNA-funnene fra Lukosevicius som det springende punktet for om Lukosevicius kunne dømmes.

Forsvaret har ment at funnene på Monika fra 34-åringen kan stamme fra oversmitte fra tiden da han bodde i leiligheten. Men etter vitnemål fra norske og engelske eksperter slår retten fast at denne forklaringen nærmest må betraktes som rent teoretisk.

– Retten finner det usannsynlig at DNA-et er avsatt på en annen måte enn gjennom direkte kontakt 14. november 2011, fastslår dommer Håkon Rastum under opplesningen av domsslutningen.

Kristina og Stig nilsen

EKS-SAMBOEREN DØMT: Kristina Sviglinskaja (33) har lenge vært overbevist om at eks-samboeren Donatas Lukosevicius står bak drapet på datteren. Etter en årelang kamp fikk hun og bistandsadvokat Stig Nilsen i dag bekreftelsen på at dommerne i Nordhordland tingrett mener det samme.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Tilsynelatende uberørt av dommen

34-åringen var under selve rettssaken borte flere dager. Forsvarer Aasmund Sandland forklarte dette med helseproblemer. Til domsavsigelsen mandag kom Lukosevicius haltende inn i rettssalen, iført shorts, t-skjorte, cap og mørke solbriller.

Da dommen ble opplest, sto Lukosevicius vendt mot dommeren, tilsynelatende uberørt av innholdet og straffeutmålingen.

Under dommerens gjennomgang av bevisene og vitnemålene som har ledet frem til konklusjonen, fulgte 34-åringen med sammen med forsvarer Sandland, men underveis tok han av seg ørepluggene der man kan høre den litauiske rettstolken.

Lukosevicius virket selvsikker og smilte til fotografene da han entret rettssalen første gang 30. mai. Et par dager senere, da han hadde blitt konfrontert med det aktor Benedicte Hordnes mente var bristende punkter i hans forklaring, ga forsvarer Sandland beskjed om at 34-åringen ikke lenger ønsket å bli fotografert.

Mener det ikke er bevist at han var på åstedet

Knappe to måneder etter at rettssaken startet, og 1715 dager etter at Monika Sviglinskaja (8) døde, er Donatas Lukosevicius (34) drapsdømt.

Sandland varsler at saken kan bli anket til lagmannsretten, etter å ha hørt dommernes begrunnelse for slutningen.

– Man kan jo stille spørsmål ved om det er bevist utover enhver rimelig tvil at han var på åstedet, når det ikke er ført bevis for at han kom dit, eller dro derfra. Det var det som slo meg, sier Sandland til NRK.

– Kan det egentlig være slik at disse manglende observasjonene egentlig taler for at vi snakker om DNA-oversmitte, spør Sandland retorisk.

Han sier han nå rolig vil gjennomgå dommen og se på premissene, men mener altså det er huller i bevisførselen når det gjelder Lukosevicius' tilstedeværelse på åstedet.

8. august er siste frist for å levere inn en anke. Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, er ifølge bistandsadvokaten forberedt på at hun må møte Lukosevicius i retten nok en gang ved en eventuell ankesak.