Tror tiltaltes DNA smittet ved direkte kontakt

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): «Usannsynlig». Det er britiske eksperters vurdering av forsvarets DNA-teori i Monika-saken.

Monika-tiltalte dag to

FANT DNA: Donatas Lukosevicius (med cap) er heller ikke i dag i retten. Han har ryggproblemer. Bildet er tatt under dag to av rettssaken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Noen små DNA-prøver av tiltalte Donatas Lukosevicius, funnet på Monika Sviglinskajas døde kropp og klær, er det eneste klare beviset som knytter ham til åstedet på drapstidspunktet.

Forsvaret satser på smitteteorien, at DNA-et kan ha blitt værende igjen i leiligheten etter at han flyttet ut en måned før Monika døde. En gang kort tid før dødsfallet kan DNA-et så ha smittet fra en overflate og på Monika og slik forklare DNA-funnet.

En PC Monika brukte og som hun hadde fått av Lukosevicius, er ansett å være den mest sannsynliige smittekilden for DNA fra ham til henne.

Hvis ikke denne teorien holder vann, er det bare én sannsynlig teori igjen: At Donatas Lukosevicius var i leiligheten i tidsrommet da Monika døde.

Mobilbilde fra Bidra

DNA-VITNER: De to britiske ekspertene Peter Gill (til h.) og Jonathan Whitaker mener smitteteorien er usannsynlig.

Foto: Christian Lura / NRK

Brukte golfsammenligning

Mandag vitnet eksperter fra Folkehelseinstituttet (FHI) som har foretatt DNA-analyser av 14 prøver tatt av Monikas hud, klær og fra åstedet. De konkluderte med at DNA-et hans neppe smittet over fra PC-en.

Tirsdag var det to uavhengige eksperter fra Storbritannia sin tur. De bekreftet langt på vei FHIs konklusjoner.

– Det er mer sannsynlig at DNA-et ble overført ved direkte kontakt enn ved indirekte kontakt, sa kriminalteknisk DNA-ekspert Jonathan Whitaker.

I vitnemålet strakk han og kollega Peter Gill seg til å kalle PC-teorien for «usannsynlig». De kan ikke tallfeste hvor mye mer sannsynlig teorien om direkte overføring av DNA er sammenlignet med indirekte overføring, men de brukte en analogi:

– Hvis du ser en golfball i hullet, hvor sannsynlig er det at ballen har havnet der ved at golfspilleren har spilt på par og brukt tre slag, fremfor at ballen har havnet der ved hole-in-one?

Presset av forsvarer

– Kan man utelukke at Monika hadde Lukosevicius' DNA på seg den 13. november (dagen før hun døde), spurte forsvarer Aasmund Sandland.

– Vi vet ikke det sikre svaret. Vi har ikke utelukket sekundæroverføring. Spørsmålet er viktig. Det er som å spørre: «Kan jeg vinne i lotto?» Jeg vil svare ja, men det viktigste spørsmålet for meg er sjansen til å vinne i lotto, svarte Whitaker.

Sandland spurte flere ganger om sannsynligheten for oversmitte dersom Monika ikke vasket seg mellom PC-bruken og dødsfallet. Det har vært reist tvil om hun faktisk vasket hendene om kvelden, selv om moren har sagt at hun gjorde dette.

Det er som å spørre: «Kan jeg vinne i lotto?» Jeg vil svare ja, men det viktigste spørsmålet for meg er sjansen til å vinne i lotto.

Jonathan Whitaker, DNA-ekspert

– Uansett måtte DNA-et overlevd at Monika var i kontakt med senegetøyet om natten, mens hun beveget seg i sengen, at hun svettet i sengen og alle slike ting, forklarte Whitaker.

Sandland ga seg ikke: – Kan dere utelukke oversmitte hvis premisset om at hun vasket seg, er ukorrekt?

– Svaret på det er nei, sa Whitaker.

DNA på «feil» sted

Ekspertene viser til at Lukosevicius' DNA ble funnet mellom tastene, ikke oppå tastene der Monika ville kommet i kontakt med det ved normal kontakt.

– Det var flere DNA-funn som matchet tiltaltes på avdødes kropp. Det underbygger direkteoverføringsscenariet fremfor en isolert berøring av en PC med bare én del av kroppen, sa Whitaker.

Heller ikke sengetøyet eller bilen var sannsynlige smittekilder, selv om ikke ekspertene helt kunne utelukke muligheten.

Sjelden å finne DNA på barn

Det er sjelden å finne DNA fra andre på barn, sa Gill.

– I en studie var det slik at i 64,9 prosent av prøvene tatt av barn, ble det ikke funnet DNA fra andre. I 31,6 prosent av prøvene var det lave nivåer av DNA fra andre. Det var høye DNA-verdier fra andre mennesker i bare 3,4 prosent av alle de analyserte prøvene.

Årsaken er at barn er i mye aktivitet, mener ekspertene.

De var overrasket over at det ikke var mer DNA fra tiltalte på Monika.

– Men funnene er likevel innenfor det man kunne forvente, sa Whitaker.

Forsvarer Aasmund Sandland lurte på om det hadde vært tilfeller av oversmitte i andre kriminalsaker.

– Jeg kjenner til et tilfelle fra Australia, der oversmitte fra et medisinsk undersøkelsesrom førte til en feil domfellelse. Men slike saker er sjeldne, sa Gill.