Hopp til innhold

– Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr!

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Kristina Sviglinskaja reagerer sterkt på uttalelsene fra mannen som er tiltalt for å ha drept datteren hennes. Etter et utbrudd i retten ba hun om å få forlate salen.

Kristina og moren

ROP: Kristina Sviglinskaja var tydelig opprørt i retten i dag. Moren (til v.) prøvde å roe datteren ned. Til høyre sitter bistandsadvokat Stig Nilsen. Sviglinskaja returnerte til rettssalen etter pausen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Etter at aktor Benedicte Hordnes hadde konfrontert tiltalte Donatas Lukosevicius (34) med den usammenhengende forklaringen hans om morgenen Monika døde, ba hun ham kommentere et utsagn han kom med på første rettsdag.

34-åringen sa mandag at han trodde folk ville bli sjokkert hvis han sa det han ønsket å si om Monikas dødsfall.

– Har ikke begått drapet

Da Hordnes, og etter hvert også dommeren, ba Lukosevicius utdype dette, sa han at det skulle ha vært en helt annet person enn ham som skulle ha stått som tiltalt i saken.

– Hvis du peker på noen andre (som drapsmann), har du plikt til å fortelle sannheten om det, sa dommer Håkon Rastum.

– Jeg sier bare det skulle vært en helt annen person enn meg her, sa Lukosevicius og pekte på vitneboksen, hvor han sto og avga sin forklaring.

– Vil du ikke si hvem du tenker på?, spurte Hordnes.

– Jeg har ikke begått dette drapet. Og derfor tror jeg og mener jeg at det burde vært noen andre.

– Oppfatter jeg at du ikke vil si hvem?

– Jeg sier at jeg ikke skulle vært her. Men hvem som skulle vært her, er ikke min plikt å finne ut av. Og det er ikke opp til meg å utpeke vedkommende, svarte Lukosevicius.

Kristina på vei inn i retten

Kristina Sviglinskaja på vei inn i retten igjen etter lunsjpausen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Forlot salen

– Hele denne etterforskningen har kretset rundt min person, sa den tiltalte deretter og kritiserte politiet og Kripos.

Dommer Rastum brøt inn: – Men det du ble spurt om, var en oppfølger av svaret du ga mandag om at det ville sjokkert alle hvis du sa det du ønsket. Hvis det er din analyse av etterforskningen det dreier seg om, trenger vi ikke bruke tid på det nå. Men hvis du har konkrete opplysninger, er retten interessert.

Hvem var det som tok beltet av Monikas hals? Dette er det mest interessante, sa Lukosevicius da.

Da reiste Kristina Sviglinskaja seg og ropte:

– Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr!

Sviglinskaja har forklart politiet at hun la Monika ned på gulvet for å sjekke om hun fortsatt pustet, da hun fant 8-åringen hengt med et belte rundt halsen hjemme på Sotra.

Donatas Lukosevicius i retten

PRESSET: Tiltalte Donatas Lukosevicius får tøffe spørsmål fra aktor i dagens rettsmøte. Bildet er tatt tirsdag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Etter utbruddet forsøkte Kristinas mor, som sitter ved siden av henne i rettssalen, å roe henne ned. Men da aktor Hordnes forsøkte å fortsette sin utspørring av Lukosevicius, formidlet Kristina til sin bistandsadvokat Stig Nilsen at hun ønsket å forlate salen.

Kom tilbake etter pausen

Nilsen tok dette opp med dommer Håkon Rastum, som da svarte med å si at retten tok lunsjpause.

– Så står hun fritt til ikke å returnere når forhandlingene starter opp igjen, sa Rastum, før retten tok pause.

Etter pausen er Kristina Sviglinskaja tilbake i rettssalen.

Etter pausen returnerte Kristina til salen, og tiltalte fortsatte sin forklaring. Han vil imildertid ikke kommentere ytterligere hva han mente med utsagnet Hordnes og dommeren spurte ham om.

– Jeg vil holde det jeg mener for meg selv, sa Lukosevicius.

Da hadde aktor lest fra et avhør der 34-åringen sterkt antyder at han mener det er Kristina som har drept Monika, og spurte om det fortsatt var hans mening.

Tiltalte vil ikke utdype dette i retten.

Kristina Sviglinskaja har ikke på noe tidspunkt vært siktet i saken.

– Han kommer jo med en absurd påstand. Han sier at det er hun som står bak drapet på datteren. Da reagerer hun spontant og krafig, sier Stig Nilsen, bistandsadvokat for Kristina Sviglinskaja, etter at retten er hevet for dagen.

Følg saken direkte:

Mener tiltaltes alibi sprekker

Aktor Hordnes brukte den første delen av rettsdagen til å gå gjennom hva Lukosevicius har forklart at han gjorde om morgenen og formiddagen 14. november 2011, den dagen Monika ble funnet død.

Hordnes påpekte flere punkter hvor hun mener tiltaltes forklaring slår sprekker.

– Vi har problemer med å følge forklaringen din, sa aktor.

Lukosevicius har sagt at han tok en buss om morgenen eller formiddagen 14. november 2011, da Monika døde, fra Kalandseid til Bergen sentrum. I avhør har han forklart at han betalte kontant.

Aktor påpekte at det bare var to busser han kunne ha tatt.

– Problemet er at du har sagt at du betalte kontant, men ingen av disse bussene har uregistrerte passasjerer – altså passasjerer som betaler kontant – i det aktuelle tidsrommet. Og i 2011 kunne man ikke kjøpe billett via mobilen, sa Hordnes.

Hun la også til at den ene av bussene hadde vært forsinket.

– Den kan du ikke ha tatt, konkluderte Hordnes og påpekte at bussen var i sentrum etter at det er registrert at Lukosevicius brukte bankkortet sitt i byen.

Videoovervåkingsbilder og vitneavhør har heller ikke kunnet plassere tiltalte der han har hevdet å ha gått ved Lille Lungegårdsvannet, ifølge Hordnes.

– Kan du ha vært et helt annet sted?, spurte Hordnes tiltalte.

– Nei, det er helt sikkert at jeg ikke var noe annet sted, fastholdt Lukosevicius.

Han benekter å ha drept Monika.

Gikk gjennom trussel-e-poster

Etter lunsjpausen gikk aktor Hordnes gjennom en rekke e-poster underskrevet Darius Petraitis. Lukosevicius har erkjent å ha brukt dette navnet, og skrevet e-postene.

I e-postene, der han også nevner sitt eget navn selv om han altså underskriver med et annet, ber han blant annet Monikas mor om penger for angivelige lyd- og videoopptak som kan bevise hva som skjedde med datteren.

I en annen e-post oppfordrer han henne om gå til media med saken, men uten å nevne Lukosevicius sitt navn, fordi hun da kunne få «problemer med norsk lov».

34-åringen sier i retten at han skrev e-postene for å hjelpe.

Etterpå innrømmer imidlertid at opptakene han skrev om, som blant annet skulle inneholde barneskrik, aldri eksisterte.

Jeg har jo sagt tidligere at det var en bløff. Det var vel kanskje for å gi henne håp om at noe eksisterte, slik at hun kunne finne de kreftene hun trengte for å kjempe videre, sier Lukosevicius i retten.