Ap sier ja – akuttkirurgien i Odda består

– Dagens akuttkirurgi i Odda skal opprettholdes og videreutvikles, fastslår Ruth Grung (Ap). Dermed er det flertall på Stortinget mot nedleggelse. Aksjonsleder Terje Kollbotn jubler.

Demonstrasjon Odda sjukehus

STORE DEMONSTRASJONER: Odda har bare syv tusen innbyggere, men flere ganger har minst tusen personer møtt opp til demonstrasjon mot nedleggelse av akuttkirurgien ved lokalsykehuset. Her under et folkemøte i regi av Helse Fonna tidligere i år, der 2500 skal ha deltatt.

Foto: Tale Hauso / NRK

Dagens 1. mai-markering i Odda dreier seg utelukkende om kampen for akuttkirurgien ved lokalsykehuset.

Befolkningen har flere ganger demonstrert i tusentall mot at helseminister Bent Høie (H) i den nye helse- og sykehusplanen går inn for å legge ned tilbudet, noe de er redde for vil gi dårligere akuttberedskap og fare for liv og helse for tusenvis av innbyggere i Hardanger.

1. mai er en rekke politikere invitert til Odda. Der er de utfordret til å komme med et tydelig svar på om de vil beholde eller avskaffe akuttkirurgien.

– De skal svare klart og tydelig om de er med oss eller mot oss, uttalte aksjonsleder Terje Kollbotn nylig til NRK.

SV, Sp, V og KrF har allerede varslet at de vil beholde tilbudet. Jonas Gahr Støre har tidligere hintet om det samme, og mandag formiddag bekrefter Ap at de går inn for å opprettholde akuttkirurgien.

– Dagens akuttkirurgi i Odda skal opprettholdes og videreutvikles, sier Ruth Grung (Ap) til NRK.

Dermed kan aksjonistene i Odda puste lettet ut – tilbudet blir opprettholdt. Det vil Grung meddele fra talerstolen i Odda mandag ettermiddag.

Ruth Grung

SIER JA: – Det blir nok positivt mottatt, sier Ruth Grung (Ap).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vil ha med H og Frp

Grung er saksordfører for saken i helse- og sosialkomiteen på Stortinget. 9. mai skal de behandle forslagene fra KrF og SV om å beholde akuttkirurgien.

Grung sier hun også vil jobbe for å få regjeringspartiene Høyre og Frp med på laget til et felles forslag til vedtak i Stortinget.

– Men det er jo også flertall uten dem, påpeker hun.

Ved å opprettholde Odda-modellen, beholder man en akuttkirurgisk avdeling som ikke tilfredsstiller de faglige kravene som er forutsatt i helse- og sykehusplanen.

Grung mener modellen er god nok, men at helseministeren ikke har klart å legge godt nok til rette for samarbeid mellom små og store sykehus.

– Når vi har snakket med kirurgene og kommunen, er de opptatte av å opprettholde akuttkirurgien, ikke oppskalere den.

Odda sjukehus aksjon

FRYKTET Å MISTE AKUTTKIRURGIEN: Odda, som med unntak av Svalbard har Norges minste sykehus.

Foto: Tale Hauso / NRK

Geografiske utfordringer

Grung sier Ap verken er fornøyd med hvordan akuttberedskapen blir ivaretatt med den nye planen der Odda foreslås nedlagt, eller prosessen.

– Odda er nå det eneste stedet Høie vil legge ned, mens det på andre sykehus, som Tynset og Gravdal, blir opprettholdt, med henvisning til geografiske utfordringer. De gjelder minst like mye for Odda, sier Grung, om det som er det minste fastlandssykehuset i Norge.

Hun mener de faglige særinteressene har fått dominere saksbehandlingen på bekostning av trygghet for befolkningen.

Terje Kollbotn og folk

AKSJONISTER: Odda, som med unntak av Svalbard har Norges minste sykehus, fryktet å miste akuttkirurgien. Terje Kollbotn (t.h.) har ledet an i demonstrasjonene.

Foto: Tale Hauso / NRK

Kollbotn: – En entydig og klar melding

Det er i utgangspunktet helseministeren som skal vedta nedleggelse av enkeltavdelinger, men Grung sier det har liten betydning når flertallet på Stortinget er imot nedlegging.

– Vi skal se på hvordan det skal løses i praksis. Vi må jobbe frem et vedtak der Odda-modellen blir gjeldende, og få bredest mulig støtte, sier Grung.

Aksjonsleder Terje Kollbotn er svært fornøyd med uttalelsene fra Ap.

– Det er en veldig positiv, entydig og klar melding fra Ruth Grung, og jeg forutsetter jo at hun har hele partiledelsen med seg, og at Ap-representantene stemmer samlet for dette i Stortinget, sier Kollbotn.

Garanterer for «Odda-modellen»

Det bekrefter Grung at de gjør.

– Jeg snakker på vegne av hele stortingsgruppen. Dette er Arbeiderpartiet sitt standpunkt. Arbeiderpartiet på Stortinget garanterer at Odda-modellen, med akuttkirurgisk beredskap, blir opprettholdt og videreført med Arbeiderpartiet sine stemmer, og da er det flertall på Stortinget for det, sier hun.

– Vi roser både Ap og de andre partiene som stemmer for. Nå blir det et bredt flertall i Stortinget, som Høie må innrette seg etter. Vi har vært optimister hele tiden, men det har vært tyngre enn vi håpte på. Dette vil bli svært godt mottatt i Odda, sier Kollbotn.