Aldri før har de reddet så mange på villspor

Redningsmannskapene i Hordaland har hatt et rekordtravelt år. Folk går seg vill i terrenget som aldri før, og Trolltunga er verstingen på listen.

Leteaksjon etter savnet jente i Bergen

LETER SOM ALDRI FØR: Mannskaper fra Røde Kors har hittil i år deltatt i rekordmange leteaksjoner. Dette bildet er tatt i Fana i 2013.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Så langt i år har hjelpekorpsene i Hordaland vært involvert i 98 søk- og redningsaksjoner. Dersom trenden fortsetter står vi foran et svart år.

– Vi går mot et rekordår siden vi startet registreringen i vårt nåværende system i 2007, bekrefter seksjonsleder Einar Irjan Ananiassen i Hordaland Røde Kors.

Noen ganger går det forferdelig galt. For en måned siden falt den australske UiB-utvekslingsstudenten Kristi Kafcaloudis (24) ned fra Trolltunga-platået og døde.

Redningsaksjon på Trolltunga

FALT I DØDEN: Det var den australske kvinna Kristi Kafcaloudis som omkom etter eit fall frå Trolltunga. Her står letemannskaper på platået.

Foto: Espen Mills

Søker etter savnede

Røde Kors-aksjoner i Hordaland siste tre år:

  • 2015: 98 (per oktober).
  • 2014: 112 aksjoner.
  • 2013: 107 aksjoner.

Hovedredningssentralen (HRS) har også registrert en kraftig økning i leteaksjoner i fylket. Her er tallene fra 1. januar til og med 5. oktober 2015 (fjorårstall i parentes):

  • Assistanse av personer: 78 (54)
  • Søk etter savnede personer: 86 (78)

Av dem som trengte assistanse hadde 22 gått seg fast og 24 gått seg vill.

Dette er leteaksjoner i urbane strøk, ofte etter demente eller barn, og redningsaksjoner på høyfjellet og på vannet.

Einar Irjan Ananiassen, Hordaland Røde Kors

Mange oppdrag på Trolltunga

– Hva slags type aksjoner er det snakk om?

– Tallene gjelder både leteaksjoner og redningsaksjoner til lands og til vanns: Leteaksjoner i urbane strøk, ofte etter demente eller barn, og redningsaksjoner på høyfjellet og på vannet. En betydelig andel av økningene på aksjonene på fjellet er i indre Hardanger, spesielt knyttet til Trolltunga, sier Ananiassen til NRK.

Mesteparten av Trolltunga-aksjonene er såkalte ambulanseoppdrag utenfor vei.

– Det betyr at det er personer på kjent lokasjon som må hentes av Røde Kors, fordi de ikke selv klarer å ta seg ned på grunn av større eller mindre skader.

Luftambulansen melder om voldsom økning i såkalt fjellredning, noe NRK nylig omtalte i Vestlandsrevyen.

Luftambulansen melder om voldsom auke i fjellredning, og har derfor øving med Alpin Redningsgruppe