A-ha: – Hatten av for Kygo

BERGENHUS FESTNING (NRK): Morten, Magne og Paul hyller DJ-en fra Bergen for sitt mot. Fredag møtes de under Nobelkonserten i Oslo.

A-HA på Bergenhus festning

AVSKJED I BERGEN: Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen under dagens pressekonferanse på Bergenhus festning, hvor bandet annonserte sine to aller siste konserter – i alle fall i denne omgang.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Onsdag var Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy på en kjapp vestlandsturné for å promotere vårens konserter i Bergen og Stavanger , som ble kunngjort i dag.

Men allerede på fredag står trioen på scenen under årets Nobelpriskonsert i Oslo. Der møter de den bergenske DJ-stjernen Kygo (24), som har gitt «Take On Me» nytt liv 30 år etter.

Fikk tilgang til alle lydsporene

Morten Harket sier til NRK at bandet synes det er gøy å høre andre artisters tolkninger av A-ha-hitene og har et avslappet forhold til de fleste coverversjonene som fins.

– Kygo skal ha for at han er den første som har turt å ta vekk synthriffet som er selve flaggbæreren i låten. Hatten av for det, sier A-ha-vokalisten.

– Han er også den første som har fått bruke mulitracken, slik at han kunne gå inn og sample fra enkeltsporene, forteller Paul Waaktaar-Savoy.

Kygo

MØTER A-HA: Kygo fra Bergen møter A-ha på fredag under Nobelpriskonserten, hvor de begge opptrer.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Remiksen er A-has nest mest populære

Årets nye tropical-miks av «Take On Me» fikk musikkanmeldere i både inn- og utland til å dra frem superlativene.

Låten er streamet nesten én million ganger på Youtube og 2,5 millioner ganger på Spotify, noe som gjør den til bandets nest mest populære låt i øyeblikket.

Dog er det et stykke opp til moderskipet, A-has egen versjon fra 1985, som er avspilt hele 73 millioner ganger.

Den kanskje mest kjente coverversjonen av «Take On Me» før Kygo, er av det norskbritiske boybandet A1. I år 2000 tok de låten tilbake til toppen av hitlistene både i England og Norge.

– Det er veldig morsomt at en ny generasjon musikere syns det er morsomt å plukke i katalogen vår. Vi skulle gjerne hatt mer av det, smiler Magne Furuholmen lurt.

Lover hitparade

Opptredenen på Bergenhus festning 7. mai blir den aller siste for gruppen i denne omgang, og under dagens pressekonferanse i Bergen var de ikke like kategoriske som for fem år siden på at dette er endelig punktum.

Men at det blir hitparade på Koengen i Bergen og DNB Arena i Stavanger i mai, er det ingen tvil om. Alle de tre bandmedlemmene er klare på at det er en rekke låter A-ha spille for ikke å skuffe sitt publikum.

– Det blir litt som å dra ungene med til Disneyland, og så får de ikke møte Mikke Mus. Det går ikke, forklarte Morten Harket.

SE DEN FØRSTE VERSJONEN AV «TAKE ON ME» FRA 1984:

Fra 1985

A-HA FORTELLER OM BILLBOARD-SUKSESSEN:

Video a-ha forteller om "Take On Me"s Billboard-suksess