– Nathan slipper å være redd i natt

Seksåringen og foreldrene hans får bli i Norge inntil videre. Vi var med da familien fikk den gode nyheten.

Video Her får Nathan og familien gladmeldingen

Her får Nathan og familien gladmeldingen om at de får bli – inntil videre.

Utlendingsnemnda har besluttet å utsette saken om utsendelse av Nathan (6) og hans familie, forteller Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Det betyr i praksis at de har lov til å være i Norge, og det er jo en fantastisk nyhet. Nå slipper Nathan å være redd for å bli sendt til Etiopia, i hvert fall fram til vi får en ny beslutning, sier Martinsen til NRK.no.

Nathan: – De bar meg rundt på skolen

NRK var med da familien og deres nære støttespillere møtte hverandre i ettermiddag. Nathan selv var på skolen da han fikk vite det – noe som førte til stor jubel i klasserommet.

– De andre ble glade og de bar meg rundt, sier Nathan.

Faren hans, Asfaw Eshete, sier de nå kan puste ut enn så lenge.

– Selv om ingenting er avgjort, kan vi nå puste litt lettere. Dette er veldig bra, sier han til NRK.

Utlendingsnemnda (UNE) bekrefter at Nathan ikke blir sendt ut.

– Vi kan bekrefte at det er gitt utsatt iverksetting i den såkalte Nathan-saken. Dette innebærer at han og familien kan oppholde seg lovlig i Norge til saken er vurdert på ny, sier informasjonssjef Bjørn Lyster i UNE.

– Ubeskrivelig glad, uendelig viktig

Aina Heldal Bøe

GLAD: Aina Heldal Bøe vil kjempe videre for de 449 andre barna som er i samme situasjon som Nathan.

Foto: Åge Algerøy / NRK

En ny avtale om tvangsretur mellom Norge og Etiopia trer i kraft fra i morgen. Dermed kunne dette blitt Nathans siste dag i Norge.

Lokalsamfunnet i Arna i Bergen har engasjert seg sterkt for førsteklassingen og hans familie.

– Jeg er ubeskrivelig glad. Dette betyr at Nathan og familien slipper å ligge våkne i natt og vente på at politiet skal komme å hente dem, sier Aina Heldal Bøe, som har engasjert seg sterkt for vennen til hennes egen sønn.

– Nå skal de få en skikkelig og individuell behandling, og det at de kan slippe å leve i frykt er uendelig viktig for familien.

– 449 andre barn

I kveld er det demonstrasjon til støtte for Nathan og andre barn i samme situasjon, på Torgallmenningen i Bergen.

– Jeg sitter nå å skriver om appellen min til i kveld for saken er fortsatt like viktig. Det er enda 449 andre barn som er i samme situasjon, sier Heldal Bøe.

  • Du kan følge arrangementet i stream på nett-tv på NRK.no fra klokken 18.00. Bruk denne lenken.

– Sakene til alle barna må stilles i bero. Det vil være utilgivelig hvis de sender ut barn før stortingsmeldingen om barn på flukt er ferdig behandlet. Man må bare innse at barn er det viktigste. Man kan ikke straffe barna, appellerer hun.

Kan fremdeles bli sendt ut

Hos Utlendingsnemnda gjør de obs på at en utsettelse ikke gir noen indikasjon på hva det endelige resultatet blir.

– Beslutningen om å gi utsatt iverksetting er tatt i denne konkrete enkeltsaken, og det kan ikke tolkes som noe signal om at det blir gitt oppsettende virkning i andre saker som omhandler etiopiske barn. Det er en individuell behandling i hver sak, sier Lyster.

Hos den etiopiske familien i Ytre Arna lever håpet om oppholdstillatelse fremdeles – selv om det er et lite håp.

– Vi kunne bli sendt ut i morgen. Nå slipper vi å tenke at vi plutselig kan bli kastet ut. Vi vil bare takke for alle som har engasjert seg og støttet oss, sier Nathans far, Asfaw Eshete.