Hopp til innhold

Bygda går i fakkeltog for Reza (6)

For fire år siden ble bygda landskjent for sitt engasjement for asylgutten Nathan. Nå tenner innbyggerne faklene på nytt, denne gangen for seksåringen Reza Hoseini.

Reza i Ytre Arna

KAN BLI UTSENDT: Reza og hans foreldre Mohammed og Masoma Hoseini, som bor på asylmottaket i Arna i Bergen, risikerer å bli sendt tilbake til Afghanistan etter fire år i Norge. En rettssak er berammet 27. januar, men familien frykter at politiet vil hente dem tidligere.

Foto: Privat

Søndag blir det fakkeltog fra Ytre Arna sentrum og videre til kirken, hvor det vil bli apell og allsang. Målet er å vise støtte til Reza (6 1/2) og hans foreldre Mohammed og Masoma Hoseini, som risikerer å bli sendt tilbake til Afghanistan etter fire år i Norge.

– Etter de nye reglene som skal styrke barnas rettigheter, mener jeg at Reza har den tilknytningen til Norge som loven krever og at det er til hans beste å få bli i landet, sier Aina Heldal Bøe.

LES OGSÅ: Nathan til dommeren: – Jeg er redd

Ny kamp

For fire år siden ledet hun kampen for at seksåringen Nathan Eshete skulle få bli i Norge. Hun jobber til daglig som advokatfullmektig, blant annet innen barnerett.

Rettshjelpsdugnaden for de lengeværende barna, som Heldal Bøe tok initiativet til i fjor, har ført til at 216 barn har fått oppholdstillatelse, skriver Bygdanytt.

Nathan

FIKK BLI: Nathan Eshete og familien måtte igjennom mange tøffe kamper før de fikk bli. Nathan er født i Norge og bor i dag i Åsane.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix


Nå kjemper den engasjerte kvinnen og resten av støttegruppen fra Ytre Arna for at en ny seksåring Reza ikke skal bli kastet ut av landet. De frykter at dette skal skje før familiens sak kommer for retten 27. januar 2016.

LES OGSÅ: LO støttar dugnaden for gratis advokathjelp til asylbarn

Frykt

– Hvorfor er det så stort engasjement i Arna?

Aina Heldal Bøe

ENGASJERT: Aina Heldal Bøe.

Foto: Privat

– Asylmottak her var lenge det eneste i Bergen. Når noen bor her i mange år ser vennene ingen forskjell på dem og andre barn. De blir integrerte, som fører til at folk bryr seg ekstra, sier Heldal Bøe, som presiserer at hun ikke er familiens advokat.

Reza går i 1. klasse og har mange venner. Allerede for ett år siden kom politiet for å kaste ham ut, men saken ble stoppet.

– Vi mener at de flyktet fra Afghanistan på grunn av en familiekonflikt, der en bror ble drept og Mohammed ble kidnappet. De har ingen familie å vende tilbake til og det er fare for deres liv. Gjennom advokat har vi skaffet grundig dokumentasjon, sier støttegruppens talsmann Jørgen Bernes til NRK.

UNE: – Vi tar det i retten

Utlendingsnemnda opplyser til Bygdanytt at de ikke vil kommentere saken i media, siden familien har saksøkt UNE.

– Nå får vi ta argumenter og motargumenter i retten, sier seksjonssjef Ingun Marie Halle i UNE til avisen.

Ifølge invitasjonen som er lagt ut på Facebook skal man blant annet synge julesangen «Tenn lys». Støttegruppen har mer enn 750 følgere.

LES OGSÅ: Arrangerte nissemarsj for asylsøkere: – Dette var rørende