Vil tvangssende Nathan til Etiopia

Justisministeren mener det er uvesentlig at seksåringen er født og oppvokst i Norge, så lenge foreldrene ikke har fått innvilget oppholdstillatelse.

Justisminister Grete Faremo

HARD LINJE: Justisminister Grete Faremo mener regjeringen må være konsekvent.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– En effektiv og god asylpolitikk betinger også en konsekvent returpolitikk. Om de har fått barn mens de har vært i norske mottak, så legger ikke det nye føringer dersom saken totalt sett har endt med avslag. Da forventer vi at de returnerer, sier Grete Faremo (Ap) til TV 2 Nyhetene.

Nathan og familien

FØDT I NORGE: Nathan (6) har aldri vært utenfor Norges grenser. Nå kan han og foreldrene bli tvangssendt til Etiopia.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

– Må ikke få skyve barn foran seg

Seksåringen og hans foreldre kan fra torsdag av bli returnert til hjemlandet Etiopia med tvang, til tross for at Nathan aldri har vært utenfor Norges grenser og snakker kav bergensk. Hele lokalsamfunnet i bydelen Arna i Bergen har engasjert seg for at Nathan og foreldrene skal få bli i Norge.

Justisministeren mener det er til det beste for barna at norske myndigheter opptrer tydelig og forusigbart overfor «returnektere», som hun kaller dem. Hun mener også det er viktig å hindre at foreldre skyver sine barn foran seg.

LES OGSÅ: – Frys utsendelse av papirløse barn

Bergen Ap protesterer

– Vi har ansvar for å hindre at vi stiller opp et regime som gjør det fristende for enda flere å sitte lenge i Norge med håp om å oppnå en tillatelse, sier Faremo til kanalen.

Arbeiderpartiet i Bergen har protestert på utsendelsen av Nathan og familien. Også AUF-leder Eskil Pedersen og SV-leder Audun Lysbakken kritiserer regjeringens asylpolitikk.