– Jeg snudde meg for å se hvem som snakket, men det var ingen der

Silje Trym Mathiassen opplevde noe hun har vanskelig for å forklare. Nå skal forskere finne ut hvorfor noen hører stemmer, selv om ingen er i nærheten.

Silje Trym Mathiassen

ET KALL: Silje Trym Mathiassen hørte en stemme, men så ingen. Hun tok det som sitt kall til å bli prest.

Foto: Christian Lura / NRK

En gruppe hjerneforskere i Bergen leter nå etter personer som Silje Trym Mathiassen. De ønsker å kaste lys over fenomenet som mange rett og slett ikke tror på.

Et fenomen Mathiassen har opplevd én gang i livet.

– For ti år siden lå jeg i en hengekøye på Sørlandet og nøt sommeren. Plutselig hørte jeg en stemme som sa: «Du skal studere teologi!» Jeg snudde meg for å se hvem som snakket, men det var ingen i nærheten, forteller Mathiassen.

Like etter hørte hun stemmen på ny. Kristne Mathiassen begynte å be.

– Det finnes piller for sånt

Det var aldri planen. Men i dag har hun fullført det seksårige teologistudiet og er prest i Stavanger domkirke.

– Det ble mitt kall. Men jeg er åpen for at det var innbilning. Likevel mener jeg at det må være rom i Kirken for å snakke om slike hendelser, sier Mathiassen, som sjelden har snakket offentlig om episoden som endret livet hennes.

– Jeg har fått høre at det finnes piller for sånt. Mange føler nok at det blir stigmatiserende å snakke om. Men jeg er trygg på at jeg ikke har en psykisk lidelse, sier Mathiassen, som verken før eller senere har hatt en lignende opplevelse.

MR

SKANNES: Radiograf Roger Barndon legger forsker Julien Laloyaux i MR-skanner på Haukeland universitetssykehus.

Foto: Christian Lura / NRK

Leter etter stemmehørere

I Bergen jobber forskere fra flere europeiske land med å finne ut hvorfor noen av oss hører stemmer når ingen er i nærheten.

De vil ha så mange som mulig til å delta i en spørreundersøkelse, og de vil legge stemmehørere i en MR-maskin for å finne ut hva som skjer i hjernen deres.

– Til nå har vi testet ti personer i MR-maskinen. Vi ønsker oss 60, sier doktorgradsstipendiat Isabella Kusztrits.

I MR-maskinen må forsøkspersonene ta ulike lyttetester.

– Vi ser etter området for språkaktivering. Det aller beste er om vi kan finne personer som hører stemmer mens de er i maskinen. Men det er så klart svært vanskelig å beregne, sier Kusztrits.

MR2

FØLGER MED: – ​​​​​​​ Vi ønsker å teste 60 stemmehørere i MR-skanneren, sier Isabella Kusztrits, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen. Radiograf Trond Øvreaas har ryggen til.

Foto: Christian Lura / NRK

Gjelder mange

Forskerne i Bergen tror mange har opplevd noe som ligner på det Mathiassen opplevde.

Syv prosent av deltakerne i en norsk forskningsstudie svarte at de har hørt stemmer en eller annen gang i løpet av livet.

Det tilsvarer rundt 370.000 nordmenn.

Mange knytter slike hallusinasjoner til psykisk sykdom. Men også mange friske kan høre stemmer, sier psykologiprofessor Frank Larøi ved Universitetet i Bergen.

– Alle kan være disponert for å høre stemmer, ofte når de er stresset, har sovet lite eller er ruset, sier Larøi.

– Jeg er glad for at det nå blir forsket på hva som skjer. Det kan kanskje fjerne noe av stigmaet. Og så er det bra om teologien kan møte naturvitenskapene, sier Mathiassen.