Hopp til innhold

– Ble drept uten kamp på bussen

NRK.no får opplyst at de tre drepte på Valdresekspressen ikke har skader som tyder på at de fikk forsvart seg. De døde trolig raskt av skadene de ble påført. I dag blir den siktede 30-åringen fremstilt for fengsling i fire uker, to av dem i full isolasjon.

Busstragedie på Valdresekspressen

GJORDE IKKE MOTSTAND: Etter det NRK.no får opplyst er det ikke synlige skader som indikerer selvforsvar på noen av de drepte busspassasjerene på Valdresekspressen. Obduksjonen tok rundt 11 timer og ble utført onsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter det NRK.no får opplyst ble de tre drepte på bussen i Årdal ferdig obdusert onsdag kveld. Etter det vi kjenner til varte obduksjonen i nesten 11 timer. Det skal etter det vi får opplyst, ikke ha blitt funnet skader som er forenelig med at de drepte kjempet imot drapsmannen.

Dødsårsaken er klar, men politiet ønsker ikke å gå ut med denne informasjonen ennå. Dette er av hensyn til de pårørende, ble vi fortalt onsdag.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Les også: Fylkesmannen opnar tilsynssak etter trippeldrapa

Les også: – Familien er i sjokk

Les også: Vil ha tre sakkunnige for å vurdere den siktas mentale tilstand

Vil isolere drapsmann

Politiadvokat Knut Broberg

BER OM FENGSLING: Politiadvokat Knut Broberg ønsker å få avhørt den drapssiktede sørsudaneseren så raskt som mulig. Torsdag ber politiet om fire ukers varetektsfengsling, to av dem i fullstendig isolasjon.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Torsdag fremstilles den 30-årige sørsudaneseren for fengsling i Bergen tingrett. Rettsmøtet vil gå klokken 11.00 og politiet vil be om lukkede dører. Det vil bli begjært om fullstendig isolasjon de to første ukene. De to siste ukene vil det bli begjært brev- og besøkskontroll.

Dersom du har tips til NRK i denne saken ønsker vi at du tar kontakt!

– Vi ber om fengsling på to grunnlag, bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare, opplyser påtaleansvarlig Knut Broberg til NRK.no.

Politiet dropper trolig å begjære medieforbud for den trippeldrapssiktede.

Like før fengslingen får NRK.no bekreftet at asylsøkeren ikke møter i tingretten.

– Jeg kan bekrefte at han ikke møter. Det skyldes helsemessige årsaker, sier forsvarer Fredrik Verling.

Tingrettens dommer kan begjære en pågripelse, men det er lite trolig at det vil skje.

Politiet jobber ut ifra en teori om at den drapssiktede 30-åringen satt bakerst i bussen av passasjerene. Foran ham satt den 19-årige jenten, mens den svenske statsborgeren som er funnet drept satt forrest av de to passasjerene.

Nye undersøkelser på bussen

Politiet har ikke mottatt noen obduksjonsrapport ennå. Dermed vil fengslingen gå uten detaljert kjennskap til den. Etter det NRK.no har fått opplyst er de endelige undersøkelsene av bussen ennå ikke sluttført.

– Det gjenstår ennå arbeid som skal gjøres på bussen. For å gå videre måtte vi få de døde ut av bussen. I tillegg skal vi gjøre undersøkelser ut ifra obduksjonsrapporten, som vi ikke har fått ennå, sier Broberg.

Les også: Fekk asylavslag i juni - men var framleis i Norge fem månader etter

Les også: Ingen overvåkingskameraer på bussen

Les også: Trippeldrapet i Årdal: Politiet frykter gjerningsmannen ble varslet om utkastelsen

Advokat Fredrik Verling

KORT SAMTALE: Forsvarer Fredrik Verling har bare snakket kort med sin klient. Han har ikke diskutert drapssaken med 30-åringen. – Han er ikke i fysisk eller psykisk stand til det ennå, sier advokaten.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Onsdag hadde hans forsvarer Verling en samtale på rundt 30 minutter med sin klient.

– Jeg har hatt en kort samtale med ham, men vi har ikke snakket om saken. Han er svekket både fysisk og psykisk og har trengt hvile. Jeg har orientert ham om min rolle og hva jeg kan gjøre for ham.

Håper på snarlig avhør

30-åringen får behandling på Sandviken sykehus hvor han er lagt inn på lukket avdeling. Han blir til enhver tid bevoktet av to politibetjenter.

Sørsudaneseren har så langt ikke blitt avhørt, noe som heller ikke kommer til å skje før fengslingsmøtet.

– Jeg håper vi får gjort det i løpet av torsdagen eller fredag. Det er viktig for oss med tanke på skyldspørsmålet og den eventuelle straffesaken vi skal føre mot ham, sier Broberg.

De pårørende i trippeldrapssaken vil i løpet av torsdagen få oppnevnt bistandsadvokater. Trolig vil den svenske statsborgerens pårørende først få bistandsadvokat fredag eller kanskje mandag.

– Det er fordi det ikke er noen automatikk i at utenlandske statsborgere får bistandsadvokat, men det praktiske kommer vi til å løse, forteller Broberg.