Hopp til innhold

– Familien er i sjokk

Familien til avdøde Margaret Molland Sanden roser kommunen for all hjelp de har fått, men klarer ikke å forstå at 19-åringen ikke lenger er blant dem.

Margaret Molland Sanden

Kommunen inviterer sambygdinger som vil gi Margaret Molland Sanden en siste hilsen til å signere protokollen til hennes minne. Familien sier de setter pris på kommunens hjelp i den vanskelige tida.

Foto: Berg-Rusten / NTB scanpix

Per Kristian Pedersen

Per Kristian Pedersen er familiens talsmann og nabo.

Foto: Ole Andre Rekkedal / NRK

– Dette går jo nesten ikke an å forstå. Familien er i sjokk, og har ikke klart å ta helt innover seg hva som har skjedd, sier Per Kristian Pedersen til NRK. Han er talsperson for familien.

Pedersen sier de nå ønsker ro rundt familien, og tid til å bearbeide tankene etter at de fikk vite at Margaret var blant de tre som ble drept under busskapringen i Årdal mandag.

– De tar det tungt, og bruker tid sammen med hjelpeapparatet, venner og familie.

Ifølge Pedersen var Årdal kommune veldig tidlig ute med tilbud som krisehjelp til familien straks tragedien var et faktum.

– Familien skryter av kommunen. De var på plass med en gang, både lege, psykolog, prest og alt som hører med, sier Pedersen.

Han er en nær venn av familien og har vært nærmeste nabo i 20 år. Han beskriver Margaret som en positiv og blid jente.

– Hun var ei god jente som vi savner alle sammen. Det er vondt og vanskelig, Vi bruker tid på å sove om natta vi også, i den grad vi får sove. Men tankene våre går først og fremst til familien og det er der vi må hjelpe så godt vi kan, sier Pedersen til NRK.

– Helt utenkelig

I Årdal er det lagt ut kondolanseprotokoll hvor innbyggerne kommer for å skrive en siste hilsen til 19-åringen.

Venninner av Margaret Molland Sanden sier det er uvirkelig at 19-åringen nå er død.

- Hun inspirerte oss til å følge drømmene våre

Randi Flæte og Susanne Nesse var nære venner av Margaret og forteller at det fortsatt ikke har gått opp for dem at venninnen er borte.

– Det er helt utenkelig at hun fortsatt er borte nå. Jeg forstår det ikke, sier Flæte til NRK.

– Det blir veldig rart når alle kommer hjem og hun ikke er her, sier venninnen.

Mangler en student på skolen

19-åringen var førsteårsstudent ved Institutt for industriell utvikling ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Studentprest Valborg Orset Stene sier til NRK at drapet også er et sjokk for medstudentene.

– De reagerer selvsagt med sjokk. Det er ikke noe annet å si fordi det er så veldig ufattelig. En person som skulle ha vært på skolen er ikke der lenger, sier Stene.

Hele tirsdag var presten samlet med studentene da de fikk beskjed om hva som hadde skjedd. Det var både studenter som kjente og ikke kjente 19-åringen som møtte opp.

– Vi snakket med folk i gangene og på telefon. Vi gjorde noen refleksjoner rundt det tragiske og meningsløse som har skjedd. Vi delte også medstudentenes opplevelser som de hadde hatt sammen med henne, forteller Stene.

– Vi er alle berørt uansett

Fredag skal høgskolen ha en egen minnestund klokka 12.30.

– Jeg tror det er veldig behov for slike markeringer, og at det kanskje er ønsker om å ha dette ganske tidlig. Vi er alle berørte, og det er derfor også behov for å samles, og å vende blikket mot minnene vi har og løfte dette inn i ord som er større enn oss selv, sier Stene.

Ifølge studentpresten er det vanlig at sorgreaksjoner kommer etter en stund, men understreker at det også er en del som ikke får sterke reaksjoner, selv om de er preget.

– Det som har skjedd er så tragisk, så vi er alle berørt uansett – hun var en av våre.

Margaret Molland Sanden

19-åringen minnes med bilder, lys og kort.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix