199 arrestert - 189 sluppet fri

I løpet av fire uker har politiet arrestert 199 personer involvert i narkotikamiljøet i Bergen. Nå er 189 sluppet fri.

Nygårdsparken

Selv om storaksjonen er over er politiet likevel klar på at de vil fortsette å holde trykket oppe mot rusmiljøet i Bergen.

Jørn Solsvik

– De som er pågrepet fra Norge må vi bare følge opp og se hva vi kan gjøre fremover ved å forhindre mest mulig salg av narkotika, sier leder for narkotikapolitiet i Bergen, Jørn Solsvik, til NRK.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Vi ble forbauset da vi i løpet av aksjonen pågrep nesten like mange personer hver uke. Den første uken pågrep vi 60, og siste uke pågrep vi 50. Så problemet er ganske stort.

Det sier leder for narkotikapolitiet i Bergen, politioverbetjent Jørn Solsvik, til NRK.

Ti sitter i varetekt, 189 sluppet fri

I fire uker har han og kollegene aksjonert mot narkotikamiljøet i Bergen . Resultatet ble 199 arresterte personer, flere kilo med narkotika av ulikt slag, og en konklusjon om at rusmiljøet i Bergen vokser.

Les også: Planlegger aksjon i Nygårdsparken | Skeptisk til å sprenge narkomiljøet

Nå er til sammen 189 av de arresterte sluppet fri. Ti personer sitter fremdeles varetektsfengslet.

– Alle disse ti er asylsøkere, sier Solsvik til NRK. De har fått avslag på søknaden alle sammen, men vedtakene er utsatt på grunn av anker.

– Og de resterende 189 er nå ute på gaten igjen. Hva tenker du om det?

– Det forbauser oss ikke at det er så mange selgere, men vi har ikke mulighet til å gjøre noe mer aktivt enn det vi gjør. Vi kan ikke fengsle alle. Det er ikke snakk om store partier den enkelte har hatt. Men de som har større partier, og de som er ulovlig her i landet har vi kunnet fengsle, og de vil forhåpentligvis bli sendt ut. De norske må vi bare følge opp og se hva vi kan gjøre fremover ved å forhindre mest mulig salg av narkotika.

Liten reaksjon fra miljøet

Solsvik er overrasket over reaksjonene fra rusmiljøet etter aksjonen.

– Tidligere har vi erfart at det blir roligere etter noen aksjoner. Men denne gangen ble det ikke det. De eneste som reagerte kjapt var de utenlandske selgerne. De forsvant rimelig fort.

Nå gjenstår det for politiet å se hvor vellykket aksjonen har vært på sikt.

– Når vi gjør et slikt tiltak er det viktig å evaluere hvor vellykket det var. Hva har vi fått ut av det? Og der er vi ikke ennå. Vi må ha en tenkepause nå for å se hva dette har betydd.

Vil fortsette å aksjonere

Selv om storaksjonen er over, er Solsvik likevel klar på at politiet vil fortsette å holde trykket oppe mot rusmiljøet i Bergen.

– Når og hvordan vi setter inn trykket de forskjellige plassene kan jeg ikke si noe om nå. Men vi kommer til å være både i Nygårdsparken, på bydelssentre, i Bergen sentrum og vi vil jobbe mot bakmenn, sier han til NRK.